Hlavní obsah

10 netradičních použití zubní pasty: Budete koukat, na co všechno se doma hodí

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte doma obyčejnou pastu na zuby? Pak máte také účinný přípravek na čištění šperků, zrcadla a brýlí a třeba i na ošetření oparu. Ostatně podívejte se i na další tipy, jak ji netradičně využít.

Článek

Zubní pasta je skvělý pomocník. Je velmi jemně brusná, takže vyleští, ale nepoškrábe. Navíc hezky voní a nemusíte se ji bát použít ani na věci, které přijdou do styku s potravinami. Možná budete překvapeni, v kolika běžných situacích ji můžete využít.

Na brýle i zrcadlo

Už váš štve teď v zimě stále otírat brýle, které se zamlží pokaždé, když z chladu vejdete do tepla? Použijte zubní pastu – skla brýlí jí natřete a potom vyleštěte. Stejně to funguje i na zrcadlo nebo třeba na potápěčské či lyžařské brýle, které se díky tomu také nebudou mlžit.

Foto: Tomáš Rubín

Na skla brýlí naneste trochu zubní pasty, velmi opatrně ji rozetřete a pak vyleštěte měkkým hadříkem. Jen pozor u plastových čoček, tam opravdu netlačte, mohli byste je poškrábat, podobné je to i s čištěním displeje mobilu, taky musíte být velmi opatrníFoto: Tomáš Rubín

Zbaví pachu

Cítíte z prkénka rybu, česnek nebo cibuli, které jste na něm krájeli? Pomůže, když ho vyčistíte trochou zubní pasty a opláchnete. Zápach bude pryč. Stejně to funguje i v případě, že potřebujete pachu zbavit svoje ruce.

Foto: Tomáš Rubín

Na mytí prkénka si vezměte klasickou houbičku a s pastou zacházejte jako s každým jiným čisticím prostředkemFoto: Tomáš Rubín

Připáleniny jsou pryč

Podařilo se vám trochu připálit žehličku? Pak vám ji zubní pasta pomůže vyčistit, aniž by poškrábala žehlicí plochu. Naneste trochu na připáleninu a měkkým mokrým hadříkem vyleštěte – samozřejmě počkejte, až přístroj vychladne. Jen pro zajímavost, při žehlení se může nabízet další využití: když se spálíte, co nejdříve postižené místo potřete právě zubní pastou – přinese úlevu a ochlazení.

Foto: Tomáš Rubín

Pasty nedávejte moc a dejte si záležet, abyste jí neucpali otvory pro napařování. Po vyčištění žehličku zapněte a pusťte naplno páru k dočištěníFoto: Tomáš Rubín

Vyčistěte šperky

Připadají vám vaše šperky začernalé a chcete, aby se znovu krásně leskly? Vyzkoušejte pastu na zuby – stačí ji na šperk nanést, nechat zaschnout, pak jemným hadříkem nebo jemným kroužením kartáčku odstranit a nakonec opláchnout. Pasta na zuby může nablýskat i stříbrné lžičky, stejně jako nerezové povrchy.

Foto: Tomáš Rubín

Nebojte se pastou čistit i šperky s kameny, nepoškrábete jeFoto: Tomáš Rubín

Na poškrábaná CD

Zubní pastou vyleštíte i lehce poškrábané cédéčko. Nanesenou pastu rozleštěte v kruzích – představte si, že čistíte gramofonovou desku a kroužíte po drážkách.

Foto: Tomáš Rubín

Na leštění použijte měkký hadřík a dejte si záležet, abyste postupovali opatrně a pastu odstranili všechnu, CD můžete poté i opláchnout vodouFoto: Tomáš Rubín

Na hrnek i dětskou lahvičku

Nedovedete si cestování představit bez kávy, a právě proto jste si pořídili termohrnek? Až se vám bude zdát, že ho nápoj trochu obarvil, a budete ho chtít vyčistit, udělejte to zubní pastou. Na její schopnosti se můžete obzvlášť spolehnout v případě, že si do kávy dáváte i mléko a jeho usazeniny zůstávají třeba v závitech víčka. Pasta je spolehlivě odstraní a ještě hrnek zbaví případného zápachu. Právě proto ji můžete využít i na dětské lahvičky na mléko. Jen pozor – i když jde o pastu na zuby, měli byste ji omýt stejně dobře jako třeba tekutý písek na nádobí nebo jinou „chemii“.

Foto: Tomáš Rubín

S pastou zacházejte stejně jako třeba s tekutým pískem – použijte houbičku na nádobí a poté hrnek či lahvičku pečlivě opláchněteFoto: Tomáš Rubín

Přípravek na opar

Nechce se vám investovat do mastiček a náplastí na opary? Sáhněte po zubní pastě a před spaním ji v tenké vrstvě naneste na boláček – vysuší se a rychleji vyhojí. Stejné účinky má pasta i v případě, že ji použijete na akné.

Foto: Tomáš Rubín

Nevýhodou zubní pasty je, že je nápadná, a pokud už máte starší opar se strupem, pak se z něj velmi těžce odstraníFoto: Tomáš Rubín

Nehty jako po manikúře

Nechcete si lakovat nehty, ale líbilo by se vám, kdyby se přesto leskly? Vyleštěte je zubní pastou. Můžete to udělat starším zubním kartáčkem anebo odličovacím tamponem. Kuřáky potěší, že pasta nehty částečně vybělí od případného zažloutnutí.

Foto: Tomáš Rubín

Pasta z nehtů odstraní zčásti i zabarvení, které na nich zůstalo po tmavším lakuFoto: Tomáš Rubín

Vyčistí spáry

Trápí vás plíseň a usazeniny ve spárách dlaždic v koupelně? Sice je to piplačka, ale vyzkoušejte na ně místo obvyklé „chemie“ pastu na zuby. Stačí ji nanést, třeba kartáčkem, a následně otřít mokrým hadříkem. Kromě příjemné vůně, která po ní zbude, zbaví spáry nečistot a plísně.

Foto: Tomáš Rubín

Spáry můžete čistit i starším kartáčkem na zuby, ale na trhu už je spousta rotačních kartáčků, které vám práci usnadníFoto: Tomáš Rubín

Zamaskování děravých zdí

Potřebujete zamaskovat díry, které ve zdi zůstaly po zavěšení obrázku? I v tomto případě je zubní pasta velmi dobrým pomocníkem – jen samozřejmě zvolte čistě bílou, aby se na bílé zdi ztratila. Na barevné zdi to bohužel není dobré řešení, snad jen v případě, že byste chtěli pastu dobarvit třeba křídou, případně máte vymalováno v odstínu, který se u past občas vyskytuje (třeba mátový, azurový, růžový, či dokonce černý).

Foto: Tomáš Rubín

Pastu stačí natlačit do díry prstem a počkat, až zaschne – přestane se lesknout a zcela splyne se zdíFoto: Tomáš Rubín

Využíváte pastu na zuby nějakým netradičním způsobem? Napište nám!

Reklama

Načítám