Hlavní obsah

Rodinné 4+kk bydlení zařídili převážně v béžové barvě kombinované se dřevem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt 4+kk v novostavbě v klidné okrajové části Prahy byl pro mladou rodinu splněný sen. Aby ovšem odpovídal jejich životnímu stylu i vkusu, bylo potřeba si s prostory citlivě pohrát. Výsledkem je příjemné místo, kterému vévodí teplé barvy a přírodní materiály.

Článek

Pro rodinu s dvěma malými dětmi byl tento byt jasnou volbou a také splněným snem. Zaujal je především polohou v klidné, okrajové části plné zeleně a zároveň snadnou dostupností do centra. Podlahová plocha 110 m2 a terasa o 11 m2 měla potenciál nabídnout maximální komfort. Do dokonalosti interiér dotáhla designérka Michaela Krainová ze studia Interiéry s lehkostí.

Dispozice bytu

Původní půdorys bytu pozměnili ve prospěch dvou identických dětských pokojů, které se lehce zvětšily na úkor chodby. I tak zůstala s šířkou 110 cm stále dostatečně vzdušná a široká. Z místnosti pro pračku udělali druhou koupelnu, ta původní zůstala pouze pro rodiče. Z těchto změn nyní profitují všichni členové rodiny.

Obývací pokoj

Přáním majitelů bylo vytvořit hřejivé bydlení v přírodních barvách. Líbil se jim styl, jaký znali například z ubytování na dovolených v rakouských Alpách. V obývacím pokoji se proto snoubí teplé tóny dýhy, béžové stěrky a rozlehlé béžové sedací soupravy na nožičkách. Doplňky jsou zejména v odstínech zelené a dotvářejí prostor spolu s pokojovými rostlinami, které majitelka ráda pěstuje. Zeď za televizí ukončili řadou dubových lamel na černé laminátové desce.

Kromě dubové dýhy hojně použili také bílé lamino v matné úpravě. Mezi devítimetrovou soustavou skříní se nacházejí dvě dýhované niky, jedna svislá v obývací části a jedna vodorovná podél jídelního stolu.

Z kuchyně rovnou na terasu

Kuchyň s ostrůvkem je v kašmírově šedé, která obzvlášť vynikne v kombinaci s černými úchytovými profily a černou kompaktní deskou s reliéfem břidlice, do níž je spodní montáží instalovaný granitový dřez. To celé doplňuje omyvatelná matná italská dlažba s imitací kamene.

Zejména v letních měsících je pak velice příjemné a praktické propojení kuchyně s terasou. Jídelně dominuje stůl z dubové dýhy na černé kovové podnoži pro šest strávníků, který tvoří pomyslné centrum celého prostoru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám