Hlavní obsah

Dechberoucí proměna vily z 20. let minulého století na moderní mezonetové bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vile z 20. let vznikl po rekonstrukci vzdušný, mezonetový byt, který nově slouží jako plnohodnotné rodinné bydlení. Podívejte se, jak šikovně využili půdu a vytvořili další patro.

Článek

Rodina si přála mezonetový byt a stoletá vila s prostornou půdou, jako by volala po rekonstrukci. O návrh a realizaci projektu nového rodinného bydlení se postaral Filip Hank ze stavebního studia Flipcomservis. Podívejte se na stylové, prosvětlené prostory s podlahovou plochou 180 metrů čtverečních.

Obývák, kuchyň, ložnice

Srdcem bytu je velkorysý obývací prostor s výškou stropu dosahující šest metrů. Přirozené světlo sem proudí prakticky ze všech stran. Nachází se zde také vstup do soukromých pokojů, respektive do pracovny a ložnice, které jsou důmyslně schované v nábytkových stěnách. Vstup do jednoho je zakomponován do kuchyňské linky, v druhém případě jde o součást zrcadlové stěny v předsíni.

Vzhledem k tomu, že z někdejší půdy mělo vzniknout bezpečné vrchní patro, musel autor nechat vytvořit železnou konstrukci, která ho drží tak, aby se nezatěžovala střecha. Tato železná konstrukce na sebe ale nemá strhávat pozornost, proto ji natřeli na bílo, aby co nejvíce působila jako součást stěn.

Stoleté skosené trámy

Dominantním prvkem interiéru je bezesporu dřevo. Proč? Autor s majiteli velmi ocenili původní více než stoleté trámy, které byly ve vynikajícím stavu. Proto je nechali dostatečně obnažené. Přírodní dřevo použili i jako pracovní a barovou desku u kuchyňské linky. V jídelně pak zaujme kresbou výrazný dřevěný stůl vyrobený z jednoho kusu stoletého ořechu. Dřevěné schodiště doplnili antracitovým železným zábradlím, které navazuje na antracitové prosklené stěny v pokojích.

Místo televize stahovací plátno

Majitelé nechtěli, aby byla středobodem obývacího prostotu televize, proto vsadili na stahovací plátno, které schovali za jedním z trámů. Celý byt pak nechali prošpikovat prvky chytré domácnosti, takže hlasově či přes aplikaci lze ovládat všechna světla, topení, klimatizaci, některá střešní okna i domácí kino.

Aby obývací prostor neměli zastavěný nábytkem, jako úložný prostor bezezbytku využili prostor pod schodištěm a šikminy v předsíni.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám