Hlavní obsah

Jak vypadá trendy obývák?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakou roli hraje obývák v současných interiérech? Má ještě vůbec v době, kdy jsou v módě otevřené prostory, nějaký význam? Zatím to vypadá, že si bez něj své bydlení nedokážeme představit.

Článek

Říká se, že život je změna, a to samozřejmě platí také o bydlení. Když se podíváte, jak vypadaly například obývací pokoje před padesáti lety, je patrné, že prošly docela výraznou změnou. Nepochybně to souvisí především s tím, že současný člověk má jiné tempo, jiné nároky a v neposlední řadě i jiné představy o tom, v jakém prostředí tráví čas se svou rodinou a přáteli.

Místnost určená pro návštěvy

Není to tak dávno, kdy se do obývacího pokoje vodily návštěvy a rodina se tam sešla jen večer u televize. Přitom kuchyň, kde se nejen vařilo, ale i stolovalo, byla zvláště u panelákových bytů poměrně malá, takže se tam leckdy nevešel ani pořádný jídelní stůl (jak propojit v paneláku kuchyň s obývákem).

Jak dříve vypadal klasický obývák, si možná ještě vybavíte. Většinou mu vévodila nábytková sestava, která zabírala většinou celou stěnu od podlahy až ke stropu, naproti ní byla umístěná sedačka se dvěma křesly a uprostřed konferenční stolek. Celá podlaha byla pokrytá kobercem. Zda pod ním je nevzhledné linoleum nebo krásné dřevěné parkety, nikdo neřešil. A jestli je vůbec taková místnost dostatečně funkční a užitečná, většinou také ne.

„Obývací pokoj à la salón je na cestě k zániku. V současných interiérech jednoznačně převládá trend velkých prostor, kde se rodina pohybuje většinu dne mezi kuchyní, jídelním koutem a relaxační částí. Ta poslední svým vybavením částečně odpovídá původnímu obývacímu pokoji,“ uvádí Monika White, designérka a majitelka obchodů Le Patio.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

V současných interiérech převládá trend velkých prostor a propojených zónFoto: fizkes, Shutterstock.com

Obývací plocha dohromady s kuchyní

V posledních dvaceti letech se výrazně změnilo vnitřní uspořádání domů a bytů. Obývací pokoj už není separé, ale stal se nedílnou součástí společných prostor, jako jsou kuchyň a jídelní zóna. „Mám pocit, že se dnes obývací pokoj mění spíše na obytnou kuchyni. Děje se tady tolik věcí. Tady pracujeme, odpočíváme, vaříme, stolujeme, lenošíme, bavíme se… K tomu potřebujeme hlavně prostor, vše uspořádané, uklizené, jednoduché a čisté. Ale chceme to také útulné, hřejivé, pohodlné a zabydlené,“ říká designérka Jana Krahulcová.

S tím souvisí také rozdělení otevřeného prostoru na jednotlivé zóny (společenskou, relaxační). Příčky a dveře zmizely a pro optické rozlišení jednotlivých zón se využívají různá barevnost, materiál, kusové koberce či speciální nasvícení. „Nově se do některých prosklených nebo otevřených nábytkových dílů přidávají lišty s LED osvětlením, které příjemně dokreslují atmosféru místnosti. Pro příznivce minimalismu nabízíme jednoduché díly v různých barevných provedeních, ale i ve variantách vysokého lesku či dřevěných dekorech,“ doplňuje Andrea Štěpánová, marketingová manažerka společnosti Asko – Nábytek.

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Obývací pokoj se mění na obytnou kuchyňFoto: JR-stock, Shutterstock.com

Trendy jsou velké jídelní stoly a solitéry

Vzhledem k tomu, že došlo k vzájemnému propojení míst určených k přípravě jídla, jeho konzumaci a následnému odpočinku, dostává se po čase ke slovu zase velký jídelní stůl, který se dá využít i při větší rodinné oslavě. Sestavy nábytku nahrazují nízké nebo závěsné skříňky, mizí televizní stolky, protože televize se stále častěji věší na zeď. „Dalším velkým trendem ve vybavení nábytkem a doplňky je přizpůsobení se životnímu stylu konkrétní rodiny. S tím pak souvisí, zda tam je, či není televize, knihovna atd. Naopak nezbytnou součástí moderního obýváku je wi-fi připojení,“ dodává Monika White.

Stále oblíbenější jsou také solitéry. Jedná se o předmět nebo kus nábytku, který poutá pozornost svou originalitou, výjimečností, ať už se jedná o materiál či způsob zpracování. To potvrzují i slova Andrey Štěpánové: „Co se týká nábytku, existují různé možnosti, jak obývací prostory zařídit. Vybrat si můžete buď kompletní sestavu, či jednotlivé části z variabilních programů, jako je třeba komoda, a rozmístit je samostatně do prostoru. Máte tak zaručeno, že celek bude ladit, přestože se jedná o solitérní kousky.“

Beton, kámen a barvy

Co se týká materiálů, jsou kromě těch tradičních (což jsou především dřevo a kůže) velmi módní například beton, kámen či červené kovy. Z textilií se poslední dobou těší velké oblibě samet, který se používá především k čalounění solitérního nábytku a stejnobarevných dekoračních polštářků.

Do současných obýváků proniká také větší barevnost. Neznamená to, že designéři zanevřeli na osvědčenou béžovou a šedou, ale doplňují je i výraznějšími odstíny, jako jsou například barvy roku 2019 – korálová a SpicedHoney (kořeněný med).

Reklama

Načítám