Hlavní obsah

Do zoo v zimě: 7 tipů, kam vyrazit

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva zoologické zahrady nemusí být jen výhradně letní aktivita. Mnoho českých zoo má otevřeno každý den i přes chladné měsíce a zážitek nemusí být o nic menší. Naopak: nebudete se tlačit v davu a nebude vás sužovat vedro a pálící slunce. Kam se vypravit na výlet?

Článek

V Česku se nacházejí skoro tři desítky zoologických zahrad. Některé jsou impozantní, jiné jen maličké. Některé v zimě zavírají nebo fungují značně omezeně, ovšem další mají návštěvníkům co nabídnout celoročně. Podívejte se na zoologické zahrady na mapě a mrkněte na naše tipy a rozhodněte se, kam vyrazíte. Stojí to za to! Než se ale kamkoli vydáte, nezapomeňte zkontrolovat aktuální pandemické podmínky.

Zoo Praha

Do jedné z deseti nejlepších zoo na světě se můžete bez problému podívat i v zimních měsících. Pražská zoo má od listopadu do konce zimy otevřeno denně od 9 do 16 hodin. Velká část zvířat je přesunutá do vnitřních pavilonů, kterých je tu celkem 14. Každopádně i ve venkovních výbězích je stále co k vidění, například lední medvěd zůstává na čerstvém vzduchu celoročně.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Pražská zoo patří mezi desítku nejlepších na světě a její pavilony jsou vyhlášenéFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Zoo Zlín

Morava má mnoho turistických atrakcí, ale co se návštěvnosti týká, na vrcholu je už dlouhá léta  zlínská zoo: loni byla 5. nejnavštěvovanějším místem v Česku. A zcela zaslouženě. Areál je členěný podle kontinentů, malí návštěvníci (a nejen oni) si tak dají na jeden zápřah lekci z biologie i zeměpisu. Ke kontinentům náleží tematické expozice a areály. Za vidění stojí třeba tropická hala Yucatan, kde jsou k vidění i napodobeniny mayských nalezišť. Od listopadu do února má zoo otevřeno od 8:30 do 16 hodin.

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Ve Zlíně je expozice rozdělená podle kontinentů. Celý svět tak procestujete za jediný denFoto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Zoo Jihlava

Ačkoli jihlavská zoologická patří mezi menší zahrady, návštěvníci ji mají mimořádně v oblibě. Je to díky zábavným atrakcím i krásně zařízeným a nápaditým pavilonům. Můžete navštívit africkou vesničku inspirovanou vesnicemi v Zimbabwe, ale třeba i parčík Hokkaido nebo expozici Himálaj. Mnoho zvířat se zazimuje, ale třeba oblíbené tuleně můžete spatřit venku. Od listopadu do března je otevřeno každý den od 9 do 16 hodin.

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia

Jihlavská zoo má velmi nápadité pavilony a výběhy pro zvířata. Máte rádi činorodé lemury?Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia

Safari Park Dvůr Králové

Královédvorská zoo má otevřeno i přes zimu od 9 do 16 hodin. Většina zvířat zůstává ve venkovních výbězích a přístupné jsou i veškeré vnitřní pavilony. Nevýhodou zimní návštěvy může být jedině uzavření Afrického a Lvího safari, přičemž projížďka mezi volně se pohybujícími zvířaty patří v letních měsících mezi nejlepší zážitky. Na druhé straně zoo nabízí řadu doprovodných akcí: v prosinci okolo svátků je to třeba Vánoční zoo, kdy park nechává otevřeno déle a ozáří ho světelné dekorace ve tvaru zvířat.

Foto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

I v zimě zvířata aspoň na část dne zůstávají ve venkovních výbězích a můžete tu pohodlně sledovat život afrických primátůFoto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Zoopark Chomutov

Rozlohou je chomutovská zoo největší v republice. Otevřeno má denně po celý rok, od listopadu do února od 9 do 16 hodin. Zoopark se zaměřuje hlavně na zvířata z palearktické oblasti (Evropa, sever Asie až po Himálaj, sever Afriky). K vidění jsou zde exotická i domácí zvířata, za zmínění stojí třeba zubři, velbloudi a tuleni, ale i přírodní hnízdiště s mnoha druhy ptactva. V zimě je bohužel zavřený vláček, na který si návštěvníci musejí počkat zase do dubna.

Foto: TASR / Profimedia

Chomutovský zoopark se specializuje na faunu z palearktické oblasti a můžete se tu mimo jiné potěšit pohledem na huňaté pandy červenéFoto: TASR / Profimedia

Krokodýlí zoo Protivín

Sice maličká, ale ve středoevropském měřítku naprosto unikátní zoo sídlí v Protivíně kousek od Písku. Sestává především z vnitřních pavilonů, a že by vám tam byla zima, se určitě bát nemusíte. Prostředí odpovídá potřebám exotických plazů, kterých je zde více než 23. Mezi nimi gaviálové, kajmani, krokodýli i aligátoři. Naprostou perličkou jsou pak druhy s bílou kůží, tedy s albinismem nebo leucismem. Od října do dubna je otevřeno od 10 do 16 hodin.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Krokodýlí zoo platí za středoevropský unikát. Lákají-li vás zajímaví starodávní plazi, pak vzhůru do Protivína!Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Zoo Plasy

Na severu od Plzně ve starobylém městě Plasy se nachází malá, ale skutečně jedinečná zoo. Její expozice je koncipovaná jako cesta kolem světa a mezi zdejší největší perly patří bílá zvířátka. Nikde jinde u nás nemůžete pohromadě vidět bílého lva jihoafrického, bílého klokana Bennettova a bílé tygry indické. Plaská zoo má od listopadu do února otevřeno denně od 11 do 16 hodin.

Foto: PETR ERET / MAFRA / Profimedia

V rodinné zoo Plasy můžete krom bílých lvů vidět i bílého tygra a klokanaFoto: PETR ERET / MAFRA / Profimedia

Načítám