Hlavní obsah

10 vychytávek, které zachrání dítěti život. Nejen na výletech!

Foto: Thinkstock

Bezpečnost dětí by měla být vždy na prvním místě. Podceňovat ji se nevyplácí!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíte nad kufrem a netušíte, jak do něj vše potřebné na dovolenou nacpete. Nezapomeňte ale to nejdůležitější – chrániče, reflexní vesty, přilby... Tedy vše, co může vašemu dítěti zachránit život.

Článek

Irena vždy na jaře kontroluje dětem sportovní výbavu, zejména přilbu, chrániče a oblečení. Když něco nesedí, jde se na nákup. „Moje máma to nechápe, vykládá, jak jsem sjížděla kopce bez přilby a nic se nestalo. Nedá si říct, že jde o bezpečnost dětí,“ zoufá si Irena.

Je jedno, jestli s potomkem sjedete řeku, projedete Česko na kolech nebo chcete odpočívat, ale do cíle pojedete mnoho hodin autem. Pro všechny varianty existují možnosti, které zabrání tragédii.

Na vodu vestu

Pokud vyrážíte s dítětem na vodu, zaměřte se zejména na kvalitní plovací vestu. Nesmí být velká, to by z ní dítě mohlo vypadnout, ani malá, aby měla dostatečnou nosnost. Bez diskuze musí mít vestu každý neplavec, plavci potom alespoň do patnácti let. „Na řece jsou peřeje, jezy, propusti, je to jiné než při koupání. Navíc vesta nechrání jen proti utonutí, ale i prochladnutí,“ říká hlavní vedoucí dětské vodácké skupiny Šán Jan Žák.

Myslete i na boty, pořídit můžete ty speciálně do vody nebo dítě vybavte třeba teniskami, které se jen tak nevyzují. Sandály nechte na pevninu. Na dně mohou být střepy a ostré kameny a úraz je na světe. S dítětem si navíc předem dohodněte bezpečností pravidla. Pokud se po vodácku „cvaknete“, nejlepší je plavat na zádech, nohama dopředu a do případné překážky tak narazit nohama. Na břehu má dítě zůstat sedět a nesnažit se po souši dohnat rodiče, kteří zachraňují loď.

Vyberte dítěti plovací vestu s popruhem mezi nohama. Zabrání tomu, aby z ní dítě vypadlo. Výběr je poměrně široký.

Foto: Sevylor, Woolf

Na foto (zleva): Bez záchranné vesty by do lodě nemělo mít dítě vůbec přístup, i když je plavec. Vesta má kromě píšťalky i přezku mezi nohama, která zabraňuje vyklouznutí. Než vyrazíte na vodu, vyberte potomkovi boty. Buď pevné kotníčkové nebo ty speciálně do vody. Stahovací šňůrkou je upevníte na noze. Koupíte je za 143 KčFoto: Sevylor, Woolf

Na kolo v přilbě

I když by dítě asi nejradši jezdilo na kole či bruslích v tričku a kraťasech, buďte neoblomní a trvejte na přilbě a chráničích. Výbavu doplňte o reflexní prvky, ty mohou život zachránit zejména při zhoršené viditelnosti. Neoznačeného cyklistu vidí řidič ve chvíli, kdy už nestihne zabrzdit. Na trhu je reflexních doplňků nepřeberné množství, od vest přes bundy a batohy až po čepice. Nereflexní oblečení můžete proměnit v reflexní pomocí nejrůznějších nášivek, nažehlovaček nebo speciálních pásků. „Pouhá nášivka dokáže zachránit život,“ říká Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotoklubu ČR.

Foto: ŠKODA AUTO, E-SHOP AUTO-SAMOLEPKY

Na foto (zleva): Reflexní pásky mohou zachránit život. Lze je uchytit třeba na paži nebo lýtko. Za dva kusy zaplatíte 34 Kč. Dítě oblečené do reflexního oblečení zahlédne řidič ve tmě mnohem dříve a dokáže zabránit tragédii. Vesta s obrázkem stojí 75 KčFoto: ŠKODA AUTO, E-SHOP AUTO-SAMOLEPKY

Jedete na celodenní výlet na kole a budete se vracet za tmy? Pořiďte dítěti i sobě reflexní pásky. Stojí pár korun, ale jsou účinné.

Foto: WORKER, INTREA

Na foto (zleva): Na kolo či in-line brusle nepouštějte děti bez chráničů. Sety obsahují ty na kolena, lokty a dlaně. Tyto růžové holčičí a černé chlapecké přijdou na 159 Kč. Ochrannou přilbou vybavte kromě starších sportovců i ty malé, kteří tráví prázdninové výlety na odrážedlech nebo tříkolkách. Kupte třeba tuto za 349 KčFoto: WORKER, INTREA

Foto: E-SHOP STANY-SPACAKY, FLER

Na foto (zleva): Pokud se vydáváte na delší cyklovýlet, vybavte potomka batohem v jasných barvách a s reflexními prvky. Třeba tímto za 359 Kč. Když se dítě na kolo do provozu chystá jen výjimečně a vám se nechce kupovat speciální reflexní oblečení, nažehlete mu je doma na to staré. Koupíte je už od 7 KčFoto: E-SHOP STANY-SPACAKY, FLER

V autě jen vsedě

Alfou a omegou bezpečí malého dítěte v autě je autosedačka, která je mimochodem povinná pro děti pod 150 centimetrů nebo 36 kilogramů. I když jedete třeba jen do vedlejší vesnice pro chleba, nebuďte líní a dítě upoutejte. Šance, že ho udržíte při nárazu v náručí, je nulová.

Foto: MALVIK, E-SHOP BABY-CENTRUM

Na foto (zleva): Autosedačku kupujte podle specializovaných testů. Výborně z nich vychází třeba značka KIDDY Phoenixfix Pro 2. Má boční ochranu a zvýšenou ochranu proti čelnímu nárazu. Za 5980 Kč prodává třeba Malvík. Aby mělo dítě vše po ruce a nerušilo vás při řízení, pořiďte mu do auta kapsář. Má několik kapes a držák na láhev, uchytí se na sedačku. Sehnat lze za 645 KčFoto: MALVIK, E-SHOP BABY-CENTRUM

Ani starší děti, které v sedačce sedět nemusejí, ale nemají mít na zadní sedačce auta volné pole působnosti. I když je třeba cesta dlouhá a rozlámaný puberťák má potřebu se natáhnout nebo ulevit nohám natažením na přední sedačku nebo okénko, zakažte mu to. Dítě může pod pásem proklouznout a není chráněno. Radši každé dvě tři hodinky zastavte a protáhněte se.

Ať už se chystáte dovolenou s dětmi strávit aktivně nebo odpočinkem, nezapomínejte ochránit potomka před úrazem. Máte už po dovolené? třeba se bude hodit článek Nebezpečné potraviny: Tyhle mohou dětem ublížit! nebo Je vaše dítě nevděčné? Můžete si za to sami!.

Načítám