Hlavní obsah

Mladší pleť přirozenou cestou: Stačí jíst tyhle potraviny!

Foto: Profimedia

Pleť potřebuje vyživovat nejen zvenku, ale i zevnitř. Správná strava je pro mladě vypadající kůži základFoto: Profimedia

Reklama

Aby kůže vypadala svěže a zdravě, potřebuje prospěšné látky. Určitě je skvělé používat krémy, séra a další přípravky s jejich obsahem. Ovšem ani ty nenahradí výživu zevnitř. Co jíst pro krásnou pleť?

Článek

Co jíte a pijete, nemá zdaleka jen vliv na to, jakou máte figuru. Vaše životospráva zásadně ovlivňuje všechny procesy ve vašem těle. Když jíte neustále mastné smažené jídlo a sladkosti, nemůžete se divit, že je vaše pleť zanesená a trpí akné.

Stejně tak, když ve svém jídelníčku vynecháváte potraviny, které stimulují produkci kolagenu, pleť regenerují, prokrvují a podobně, může zkrátka vaše pleť předčasně stárnout.

Po jakých látkách vaše kůže prahne?

Z vitaminů pleť potřebuje především vitaminy C, B, A, E.

  • Vitamin C se stará o cévní systém v kůži, podporuje prokrvování a přívod živin, podporuje produkci kolagenu a elastinu, které jsou zásadní pro pevnost a pružnost kůže.
  • Vitamin B podporuje hojení a regeneraci kůže a mimo to má dobrý vliv i na nehty a vlasy.
  • Vitamin A pleť taktéž regeneruje, a oddaluje tak její stárnutí.
  • Vitamin E chrání kůži před nebezpečným UV zářením, čímž zabraňuje vzniku vrásek.
  • Dále pleť potřebuje především minerály, jako jsou zinek, selen, draslík, vápník, které opět pokožku regenerují a podporují hojení i tvorbu kolagenu.

„Doporučuji se proto zaměřit na komplexní stravu bohatou na vitaminy a minerální látky. Určitě ale také konzumujte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jež účinně hydratují pokožku zevnitř a taktéž významně podporují produkci kolagenu,“ uvádí Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It’s my life!.

Foto: Profimedia

Velmi důležité jsou omega-3 mastné kyseliny, které získáte z tučnějších ryb nebo třeba olivového olejeFoto: Profimedia

Proč je tak důležitý kolagen?

„Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je velmi důležitou součástí lidského těla. Nachází se v kůži, chrupavce, kostech, šlachách, cévních stěnách, rohovce… V kůži spolu s elastinem odpovídá za její pevnost, pružnost, dobrou kondici a vzhled,“ uvádí dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic spolupracující s lékařskou kosmetikou NeoStrata.

S postupujícím věkem ovšem lidské tělo ztrácí schopnost si kolagen samo vytvářet, a pleť se tak stává méně pružnější. Je proto dobré trochu tomu pomoci výživou.

Napřímo můžete kolagen doplnit buď doplňky stravy, nebo konzumací želatiny, která se připravuje z hovězích a vepřových kůží, šlach a kostí. Mnohem příjemnější je ale zařadit do jídelníčku potraviny, které obsahují látky podporující jeho produkci. Jsou to tedy především zmíněné omega-3 mastné kyseliny, vitamin C a z minerálů hlavně zinek a měď.

A jaká jídla jsou pro krásnou pleť ta nej?

Na doplnění omega-3 mastných kyselin jsou skvělé ryby a ořechy. Nejvíce jich obsahuje losos, tuňák, makrela či sardinky. Z ořechů jsou to především mandle a vlašské ořechy.

Víte, na co všechno jsou ořechy dobré? Podívejte se na našeho průvodce ořechy.

Foto: Profimedia

Ořechy jsou také výborný zdroj cenných minerálůFoto: Profimedia

Co se týče vitaminů a minerálů, skvělými zdroji jsou například avokádo a červená řepa. Avokádo obsahuje právě pro pleť potřebné vitaminy B, C a E, dále hořčík, draslík, mangan a samozřejmě také mastné kyseliny. Červená řepa je pak úžasným zdrojem selenu, vitaminu C a draslíku. Navíc má vysoké antioxidační účinky.

Produkci kolagenu také velmi podpoří konzumace masa, a to především krůtího masa a telecích jater. Mezi další pro pleť skvělé potraviny patří například rajčata, brokolice, bobulovité ovoce, olivový olej či semínka.

A důležité je nezapomínat ani na životadárnou vodu. „Správný pitný režim má vliv i na tvorbu vrásek a celulitidu. Ty lze jeho dodržováním výrazně pozitivně ovlivnit,“ říká závěrem nutriční terapeutka Nikol Hložková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Instantní nápoj Beauty Colagen It‘s my life kromě kolagenu obsahuje také kyselinu hyaluronovou, cena 460 Kč a termální voda La Roche pomáhá předcházet stárnutí pleti, cena 188 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Noční sérum NeoStrata Firming Collagen Booster podporuje obnovu buněk a tvorbu kolagenu, cena 1109 Kč a Harmony Line-Selen + Zinek je účinný prostředek pro zachování zdravé pokožky, balení obsahuje 30 tobolek, cena 87 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Liftea Colagenova HA je doplněk stravy s hydrolyzovaným kolagenem a kyselinou hyaluronovou, cena 527 Kč a noční krém Mineral Beauty System zpevňuje a zjemňuje pleť díky akumulaci kolagenu, který zpomaluje stárnutí pokožky, cena 149 KčFoto: Archiv firem

Jak vyživujete svou pleť vy?

Reklama

Načítám