Hlavní obsah

2 super fígle, jak se konečně dobře vyspat! Zkuste je!

Foto: thinkstock

Chcete vstávat bez problémů, svěží a plní energie? Stačí si prý osvojit pár jednoduchých trikůFoto: thinkstock

Reklama

Ať jdete spát jakkoli brzy, zvuk budíku je pro vás stejně utrpením a vstáváte totálně vyčerpaní? Skoncujte s tím, zapomeňte na únavu a vstávejte svěží. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Žijeme vlastně ve světě, který nikdy nespí. A aniž si to uvědomujete, nejspíš i vy fungujete tak trochu nonstop. Vše se zrychluje, povinností přibývá, času je čím dál méně. Na vše, tedy i na spánek. Řada lidí tak trpí různými poruchami spánku či spánkovou deprivací.

Profesor Richard Wiseman, britský psycholog a spánkový expert, tvrdí, že si stačí osvojit dvě snadné techniky, a veškeré trápení se spánkem či únavou zmizí.

Pravidlo devadesáti minut

Je to jednoduchý trik, který by vám měl zaručit, že se budete probouzet opravdu odpočatí, a hlavně nebudete mít problém vylézt z postele. Už žádné těžké vstávání, těžká rána a neschopnost nastartovat organismus.

Vše je založeno na tom, že lidský spánek se skládá z pravidelně se opakujících devadesátiminutových cyklů (každý tento cyklus má pět fází – čtyři NREM etapy, při nichž odpočívá hlavně svalstvo, a jednu REM etapu, při níž sníte a duševně relaxujete). Během noci se devadesátiminutový cyklus stále točí dokola, zhruba čtyřikrát až pětkrát, přičemž mezi jednotlivými cykly jste vlastně na chvilinku (dokud nenastane další) vzhůru.

Foto: Thinkstock

Zkuste si správně naplánovat, kdy půjdete spát, probouzení prý bude příjemnějšíFoto: Thinkstock

Pokud byste tedy spali zcela přirozeně, bez budíku nebo někoho, kdo vás v noci nečekaně vzbudí (plačící dítě, sousedův pes či chrápající partner), samovolně byste se budili každých devadesát minut. Sice jen na malou chvilku, ale přece.

Kdyby se vám podařilo skloubit dobu vašeho ranního vstávání (čas, kdy potřebujete být vzhůru kvůli práci nebo škole) s koncem některého z devadesátiminutových spánkových cyklů, cítili byste se výrazně odpočatější. Vstávali byste totiž ve chvíli, kdy se nejvíce blížíte bdělému stavu. „Pracujte s časem a snažte se svůj běžný režim sladit s vaším spánkovým cyklem,“ radí Richard Wiseman.

Je to celkem jednoduché. Představte si, že třeba potřebujete vstát ráno v osm hodin a spát hodláte jít zhruba kolem půlnoci. Odečítejte tedy od osmé hodiny ranní vždy devadesátiminutové cykly (8.00 – 6.30 – 5.00 – 3.30 – 2.00 – 00.30 – 23.00). Zhruba takhle za sebou půjdou vaše jednotlivé spánkové cykly. Ideálně byste tedy měli jít spát buď kolem jedenácté v noci, nebo zhruba v půl jedné v noci. V osm ráno totiž bude zrovna jeden z cyklů končit a vy vstanete přirozeně.

Foto: Thinkstock

Problémy se spánkem má dnes téměř každý. Přitom to není vůbec nutnéFoto: Thinkstock

Umění zdřímnout si

Druhá technika podle Richarda Wisemana spočívá v tom, že prý tělu prospívá, když si během dne dáte malého šlofíčka. Tato malá zdřímnutí mají totiž velmi pozitivní vliv na váš fyzický a psychický stav. Stačí dvacet minut spánku během dne, a bude vám lépe fungovat paměť, budete pozornější, vaše schopnost reagovat na podněty se zlepší, vaše pracovní produktivita naroste.

Nechce to ale vypnout, kdykoli vás napadne. „Je důležité jít si zdřímnout ve vhodnou chvíli. Lidské tělo během dne funguje v různých energetických hladinách, takže je dobré jít si odpočinout zrovna ve chvíli útlumu. A ta souvisí s časem, kdy vstáváte,“ radí Richard Wiseman. Orientovat se můžete podle snadné tabulky (první číslo je čas, kdy vstáváte, druhé pak ideální čas, kdy si jít zdřímnout):

  • 6.00 – 13.30
  • 6.30 – 13.45
  • 7.00 – 14.00
  • 7.30 – 14.15
  • 8.00 – 14.30
  • 8.30 – 14.45
  • 9.00 – 15.00

Řada lidí si stěžuje na to, že po krátkém spánku jsou pak rozespalí a neschopní fungovat. I na to zná Richard Wiseman řešení. „Těsně než si půjdete lehnout, si dejte šálek kávy či jiný nápoj s kofeinem. Ten totiž začíná působit na organismus zhruba pětadvacet minut po požití, tedy přesně ve chvíli, kdy budete vstávat,“ radí Richard Wiseman.

A jak se probouzíte vy? Jste čilí, nebo jsou pro vás rána utrpením?

Reklama

Související témata:

Načítám