Hlavní obsah

Dvacetiminutový šlofík? Povoleno! Budete výkonnější

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Spánek po obědě? Nesplnitelný sen pro většinu aktivních lidí. Škoda, protože odborníci si nemohou vynachválit výhody tohoto malého blahodárného spánku, který regeneruje mozek i celý organismus.

Článek

Odborníci zjistili, že siesta spouští v mozku něco jako úklidový režim, který umožní rychle vstřebat nová data. Díky těmto 20 minutám odpočinku se náš intelektuální výkon zvýší až o 20 procent! A horliví zastánci metody doplňují seznam géniů, kteří siestu praktikovali: od Archimeda přes Leonarda da Vinciho až po Victora Huga či Isaaca Newtona. Prostudujte si výhody této zdravé přestávky.

Nevyhnutelná slabost

Slovo siesta pochází z latinského sexta, což znamená šest. Čili šestá hodina po probuzení, či spíše po snídani, je nejlepší doba k odpočinku. V praxi to vychází na dobu po obědě. Mnoho vědců podporuje teorii, že zdřímnutí vychází z přirozeného biologického rytmu u savců, včetně lidí.

Člověk je geneticky naprogramovaný ke spánku kolem druhé a třetí hodiny odpolední. V tomto klíčovém okamžiku dochází k ospalosti, výraznému snížení pozornosti, oční víčka klesají a hlava těžkne. Dokládá to například vrchol výskytu dopravních nehod v této kritické době.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Odpolední siesta podporuje dobrou náladu a prospívá i svěžímu vzhledu pletiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Proč je důležité si zdřímnout?

Několik studií prokázalo souvislost mezi odpoledním spánkem a zvýšenou kognitivní a psychomotorickou výkonností. Lidé jsou po odpočinku dynamičtější a kreativnější ve srovnání s těmi, kteří si šlofíka nemohou dopřát. Stále více velkých společností tak poskytuje svým zaměstnancům možnost siesty.

Každodenní siesta dokáže prodloužit noční spánek o 1–2 hodiny, takže přináší velký užitek i lidem, kteří mají problémy se spaním. Statistiky ukazují, že starším lidem dokonce dokáže vrátit plnohodnotný spánek. Odborníci proto šlofíka doporučují každému a v kterémkoli věku.

Kdy si dát šlofíka

Siestu si dopřejte ideálně po obědě, kdy si organismus říká o energii navíc, kterou potřebuje při procesu trávení po obědě, ale prospěšná je kdykoliv během dne s výjimkou pozdního odpoledne. To hrozí, že by se snadno mohla převrátit v noční spánek s předčasným ukončením a následnou nespavostí. Naopak, touha po spánku se obvykle nevyskytuje u lidí, kteří vynechávají oběd.

Foto: Nataliya Sdobnikova, Shutterstock.com

I na krátký odpočinek si udělejte příjemné podmínkyFoto: Nataliya Sdobnikova, Shutterstock.com

Deset, dvacet, nebo třicet minut?

Přesná délka závisí především na vaší potřebě a časových možnostech. Desetiminutový spánek, kterému se také říká mikro-siesta, je podle jedné studie dokonce ještě účinnější ve srovnání s třicetiminutovým spánkem. Dvacetiminutová siesta je něco jako zlatá střední cesta.

Každý si musí vyzkoušet svůj osobní interval za podmínky, že dřímání nepřekročí 30 minut, protože poté ztrácí své benefity. Vaše siesta je účinná v případě, že se po probuzení cítíte osvěžení. Pokud je tomu naopak, spali jste příliš dlouho.

Benefity jsou početné

Odpočinek uprostřed dne zlepšuje kognitivní schopnosti, stimuluje tvořivost, podporuje soustředění a zlepšuje paměť. Na preventivní úrovni snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i stres a posiluje imunitní systém. A kromě toho podporuje dobrou náladu i svěží vzhled pleti!

Na siestu se připravte

Uveďte telefon do klidového režimu, zvolte tlumené osvětlení nebo tmavou masku přes oči a v případě potřeby si dejte i špunty do uší. Na dveře kanceláře či ložnice pověste cedulku „Nerušit“. Uvolněte pásek, knoflíky, sundejte si boty a najděte polohu (vsedě nebo vleže), která vám umožní uvolnit záda, krk a končetiny.

Zavřete oči, pomalu vydechujte a postupně prodlužujte dech. Uvolněte se a představujte si všechny části svého těla od nohou až po hlavu, pociťujte jejich teplo, tíhu. Pokud ještě nespíte, představujte si příjemné vize, barvy i vůně, třeba jako při procházce lesem.

Jak se probudit

Čas probuzení zkuste nastavit mentálně. Je překvapivé, jak spolehlivě mozek funguje. Obvykle se probudíte pár vteřin před stanovenou dobou. Zhluboka se nadechněte a jemně pohněte prsty, rukama, nohama. Při protahování se znovu nadechněte. A nakonec se usmějte na růžový svět plný příjemně odpočatých a kreativních lidí!

Reklama

Související témata:

Načítám