Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Sodu, ocet nebo alobal má většina z vás doma. Využít se dají i nečekaným způsobem, třeba při úklidu hodně odolné špíny. Například když se vám něco připeče v hrnci, pánvi nebo pekáči. Než sáhnete po drátěnce, zkuste některý z následujících triků.
Jedlá soda uvolní připečenou špínu
Jedlá soda je univerzální čisticí prostředek, který si poradí i s připečeným dnem. Soda pomáhá uvolnit i odolné připáleniny, zároveň neutralizuje pachy, které mohou v nádobí ulpívat. Smíchejte jedlou sodu s trochou vody a saponátu na nádobí, aby vám vznikla hustá pasta. Naneste ji na připálená místa a nechte pár hodin působit. Nakonec místa otřete houbičkou a opláchněte.
Alobal vydrhne a nepoškrábe
Na nerezové nebo smaltované nádobí můžete vyzkoušet i alobal. Zmačkejte ho do pevné kuličky a připečené místo vydrhněte. Je měkký, takže nádobí nepoškrábe, ale vydrhne všechna znečištěná místa. Obzvlášť v kombinaci s vodou, solí nebo jedlou sodou pomáhá některé nečistoty účinně redukovat.
Cola naruší i odolné připáleniny
Cola obsahuje kyselinu fosforečnou, která dokáže narušit připálený tuk i zkaramelizovaný cukr. Platí ale i na rez, mýdlové usazeniny a vodní kámen. Do hrnce nalijte tolik coly, aby zakryla dno, a přiveďte ji k varu. Po několika minutách uvidíte, jak se nečistoty začnou samy uvolňovat. Nakonec dno setřete hadříkem a opláchněte.
Citron vyčistí a osvěží
Citron je šetrný přírodní pomocník, ideální hlavně na nerezové nebo smaltované nádobí. Nakrájejte citron na plátky, vložte je do hrnce s trochou vody a krátce povařte, dokáže rozpustit i ty nejobtížnější nečistoty. Zkusit můžete problematické místo drhnout i kůrou z citronu. Kyselina citronová uvolní připáleniny a zároveň nádobí zbaví zatuchlého zápachu.
Tablety fungují i mimo myčku
Je hrnec tak připálený, že se ho ani nepokoušíte dát do myčky? Zkuste to obráceně a tabletu do myčky vhoďte přímo do něj. Rozpusťte ji s trochou horké vody a nechte alespoň hodinu působit. Na hodně odolnou špínu prohřejte deset minut na plotně. Poté důkladně omyjte a opláchněte čistou vodou.
Díky těmto jednoduchým trikům bude připečený hrnec jen drobnou nepříjemností, nikoli pohromou, která by vás nadobro připravila o oblíbený kus kuchyňského náčiní. Na první pohled možná neobvyklý postup vám může ušetřit námahu, čas i peníze.