Hlavní obsah

Jak na připečené hrnce? Zkuste triky se sodou, colou i citronem

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Připálený hrnec dokáže potrápit i zkušenou hospodyňku. Dlouhé drhnutí často není účinné, navíc může háklivý povrch nádobí poškodit. Naštěstí existují osvědčené domácí triky, které zvládnou spáleniny uvolnit bez velké námahy i poškrábání. A co je nejlepší, potřebné ingredience pro ně najdete běžně v kuchyni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sodu, ocet nebo alobal má většina z vás doma. Využít se dají i nečekaným způsobem, třeba při úklidu hodně odolné špíny. Například když se vám něco připeče v hrnci, pánvi nebo pekáči. Než sáhnete po drátěnce, zkuste některý z následujících triků.

Jedlá soda uvolní připečenou špínu

Jedlá soda je univerzální čisticí prostředek, který si poradí i s připečeným dnem. Soda pomáhá uvolnit i odolné připáleniny, zároveň neutralizuje pachy, které mohou v nádobí ulpívat. Smíchejte jedlou sodu s trochou vody a saponátu na nádobí, aby vám vznikla hustá pasta. Naneste ji na připálená místa a nechte pár hodin působit. Nakonec místa otřete houbičkou a opláchněte.

Alobal vydrhne a nepoškrábe

Na nerezové nebo smaltované nádobí můžete vyzkoušet i alobal. Zmačkejte ho do pevné kuličky a připečené místo vydrhněte. Je měkký, takže nádobí nepoškrábe, ale vydrhne všechna znečištěná místa. Obzvlášť v kombinaci s vodou, solí nebo jedlou sodou pomáhá některé nečistoty účinně redukovat.

Cola naruší i odolné připáleniny

Cola obsahuje kyselinu fosforečnou, která dokáže narušit připálený tuk i zkaramelizovaný cukr. Platí ale i na rez, mýdlové usazeniny a vodní kámen. Do hrnce nalijte tolik coly, aby zakryla dno, a přiveďte ji k varu. Po několika minutách uvidíte, jak se nečistoty začnou samy uvolňovat. Nakonec dno setřete hadříkem a opláchněte.

Citron vyčistí a osvěží

Citron je šetrný přírodní pomocník, ideální hlavně na nerezové nebo smaltované nádobí. Nakrájejte citron na plátky, vložte je do hrnce s trochou vody a krátce povařte, dokáže rozpustit i ty nejobtížnější nečistoty. Zkusit můžete problematické místo drhnout i kůrou z citronu. Kyselina citronová uvolní připáleniny a zároveň nádobí zbaví zatuchlého zápachu.

Tablety fungují i mimo myčku

Je hrnec tak připálený, že se ho ani nepokoušíte dát do myčky? Zkuste to obráceně a tabletu do myčky vhoďte přímo do něj. Rozpusťte ji s trochou horké vody a nechte alespoň hodinu působit. Na hodně odolnou špínu prohřejte deset minut na plotně. Poté důkladně omyjte a opláchněte čistou vodou.

Díky těmto jednoduchým trikům bude připečený hrnec jen drobnou nepříjemností, nikoli pohromou, která by vás nadobro připravila o oblíbený kus kuchyňského náčiní. Na první pohled možná neobvyklý postup vám může ušetřit námahu, čas i peníze.

Načítám