Hlavní obsah

Léto plné sexu: Více vášně, experimentů i nevěr

Foto: Marjan Apostolovic, Shutterstock.com

Foto: Marjan Apostolovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probouzí ve vás čas dovolených chuť po nespoutaném milostném dobrodružství, nebo naopak v horku nemáte na nic ani pomyšlení? Léto ovlivňuje vaši touhu víc, než si možná uvědomujete.

Článek

I když jste z horka někdy pořádně unavení, chuť na sex podle odborníků v létě spíše roste. Za všechno může sluníčko, které dobíjí pozitivní náladou, odhalená kůže působí na opačné pohlaví afrodiziakálně a v uvolněné letní atmosféře snáze sklouznete i k milostnému experimentování.

Tropy sexu nesvědčí

Největším nepřítelem letního sexu jsou tropické teploty. Mohou vyvolávat letargii a nezájem – činnosti, u kterých se zpotíte, v takových chvílích příliš nelákají. To potvrzuje i studie americké organizace National Bureau of Economic Research, podle níž je početí dítěte nejméně pravděpodobné právě v nejteplejších dnech v roce.

Sexuální apetit v létě roste

U nás ovšem nejsou tropy každý den, a když teploměr ukáže jen o maličko méně, zájem o milování rychle vzrůstá. Ukázal to i průzkum společnosti Durex. „Více než čtvrtina dotázaných – 26 procent – má v létě větší chuť na sex. Téměř třetina má navíc během letních měsíců chuť zažít nějaké dobrodružství,“ prozrazuje Alix Fox, sexuální expertka značky.

Hormony jsou na vaší straně

Libidu v létě jednoznačně napomáhají hormony. Například testosteronu mají ženy nejméně na jaře, jeho množství pak v letních měsících narůstá a vrcholí na podzim. Tento mužský hormon, který v menší míře produkuje i ženské tělo, zodpovídá za chuť na milování a sexuální náboj.

Díky hojnosti slunečního záření se v těle tvoří také dostatek „hormonů štěstí“ dopaminu a serotoninu. Cítíte se proto skvěle, sebevědomě a fit a to aktivnímu sexuálnímu životu také nahrává. Roli hraje i melatonin, hormon závislý na střídání světla a tmy. V létě jeho hladina kvůli delšímu slunečnímu svitu klesá, což je v tomto případě žádoucí – může totiž blokovat jiné pohlavní hormony a tlumit sexuální aktivitu.

Foto: conrado, Shutterstock.com

V létě se díky hormonům cítíte přitažlivé a sebevědomé a chuť na sex rosteFoto: conrado, Shutterstock.com

Metabolismus vyzývá k experimentům

Letní čas přináší více pohybu i času tráveného venku, lehčí jídelníček i delší dny. To vše pomůže zrychlit metabolismus, takže nejen rychleji hubnete, ale snáze se i naladíte na sex – a dokonce i na experimentování. „Zhruba od června do září registrujeme nárůst prodejů až o dvacet procent. Prodejní statistiky potvrzují, že lidé v letním období více experimentují. Obecně si kupují více erotických pomůcek, oblíbené jsou například anální pomůcky, Venušiny kuličky, návleky a kroužky na penis nebo afrodiziaka,“ prozrazuje Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon.

O dovolené je konečně čas

Doba prázdnin a dovolených sexuálním statistikám přeje. Lidé jsou klidnější, uvolnění, nebrzdí je povinnosti – a počet milostných aktů roste. Například o kondomy je podle zmiňovaného průzkumu největší zájem právě v letním období. A ředitel e-shopu Lékárna Karel Klodner dodává: „Těhotenské testy se vloni nejvíce prodávaly od května do července.“

Děti na táboře, dovolená... Partneři na sebe mají víc času, jsou si bližší a mohou pocítit záplavu lásky skoro jako na začátku vztahu. Opět jsou za tím hormony, tentokráte především oxytocin. Vyplavuje se, když pociťujete (nejen partnerskou) intimitu, lásku, blízkost a důvěru. „Díky němu se cítíte uvolněnější a propojenější s protějškem,“ dodává Alix Fox.

Foto: ver0nicka, Shutterstock.com

Hormony, volný čas, cestování... V létě roste chuť na sex, experimenty i nevěruFoto: ver0nicka, Shutterstock.com

Dobrodružství mimo domov láká

Léto vášni nahrává, ovšem ne každé prázdninové sexuální dobrodružství prožijí lidé s dlouhodobým partnerem – s rostoucí touhou se samozřejmě zvyšují i sklony k nevěře či jednorázovým úletům. Letní měsíce přinášejí více příležitostí k cestování a nevěra mimo domov se může jevit jako méně riziková, protože je hůře odhalitelná.

Nevěru nemusíte brát hned tragicky. „Může být spouštěčem, který partnery donutí přemýšlet o kvalitě vztahu,“ popisuje kouč Aleš Kalina. Letní úlet vás tak může vysvobodit z nefungujícího vztahu, na který po svém dobrodružství začnete nahlížet jinak, a může naopak přinést i zjištění, že je vám ve vztahu dobře a že vám má váš partner ve srovnání s náhodným milencem stále co nabídnout.

Máte v létě větší chuť na sex?

Reklama

Načítám