Hlavní obsah

4 překvapivé věci, kterými zbytečně oslabujete svoji imunitu

Foto: Profimedia

Slabá imunita je předpokladem pro vznik nejrůznějších nemocí. Od obyčejného nachlazení přes alergie a kožní problémy až po skutečně vážné nemoci, jako je rakovinaFoto: Profimedia

Reklama

Imunita je vaše osobní armáda, která vás chrání před útoky antigenů, jako jsou viry, bakterie a podobně. Aby zdolala i ty nejhorší útočníky, musí být skutečně silná. Čím jí škodíte? Víme to!

Článek

O imunitě se říká, že je to velice dokonalý funkční celek, který zajišťuje komplexní ochranu vašeho zdraví. Každopádně, platí to jen tehdy, kdy vaše imunita není nějak narušena nebo oslabena. V takovém případě totiž nezvládá zdraví tak kvalitně ochraňovat, a tím pádem vaše tělo může podlehnout nejrůznějším nemocem.

Čím svoji imunitu možná nevědomky oslabujete?

Máte přehnané hygienické návyky

Paradoxně jedna z nejhorších věcí pro vaši imunitu je přehnaná snaha ji chránit. Víceméně je to absolutně logický princip, přesto si ho velká spousta lidí nedokáže připustit.Stále přibývá těch, kteří vytvářejí ze svého příbytku téměř sterilní prostředí – přehnaně uklízejí, důkladně dezinfikují prostory, neustále používají chemická čistidla a podobně.

Síla vaší imunity je vlastně míra odolnosti vašeho organismu. Organismus ale nemá šanci stát se odolný vůči antigenům, se kterými se běžně nedostává do styku. Jednoduše řečeno, není zvyklý s nimi bojovat, ale utíkat před nimi. Jakmile se pak kdykoli vyskytne určitý antigen ve vašem okolí, těžko se mu tělo ubrání.

Foto: Profimedia

Základní hygienické návyky jsou samozřejmě velmi důležité. Nicméně, jako u všeho ostatního platí, že nic se nemá přehánětFoto: Profimedia

Nadměrně užíváte antibiotika

Často nemocní lidé se obvykle točí v jakémsi začarovaném kruhu. Onemocní, nasadí antibiotika, vyléčí se, a zanedlouho jsou nemocní znovu.

Souvisí to s tím, že antibiotika spolu se špatnými bakteriemi ničí i ty prospěšné, kterým se říká probiotika. Jedná se o živé organismy sídlící ve střevech, které brání tomu, aby se zde přemnožily bakterie a kvasinky, jež organismu škodí.

Užívání antibiotik je proto vždy na zvážení. Pokud vám je lékař předepíše, a vy si nejste jisti, zda jsou nutná, tak to s ním samozřejmě prokonzultujte. V případě, že nemáte ke svému lékaři absolutní důvěru, obraťte se na jiného odborníka. A zažádat můžete také o takzvaný CRP test, u kterého se měří hladina C-reaktivního proteinu. Pokud je zvýšená, antibiotika jsou nevyhnutelná, v opačném případě nejsou potřeba.

Trávíte málo času venku

Pokud jste neustále někde zavření, neprospívá to vaší psychice ani tomu, jak se cítíte fyzicky. A to má samozřejmě v podstatě přímý dopad i na vaši imunitu. Navíc nedostatek času stráveného venku znamená také nedostatek slunečních paprsků, a tedy i velmi důležitého vitaminu D.

„Slunečním zářením doplňujete nejen energii, ale taktéž vitamin D, který také prospívá k duševní a psychické harmonii a je blahodárný pro váš imunitní systém. Proto choďte pravidelně do přírody na čerstvý vzduch a nebojte se trochu vystavit slunci,“ uvádí výživová odbornice Pavla Tomášková.

Foto: Profimedia

Pobyt na slunci je pro vaše zdraví také velmi důležitý. Načerpáte díky němu potřebný vitamin DFoto: Profimedia

Nejste vyrovnaní se strastmi z minulosti

Na závěr je důležité zmínit, že imunitu hodně ovlivňuje i vaše psychika. Náchylnější jsou k nemoci lidé, kteří prožívají velký stres a úzkosti. To však u většiny lidí bývá spíše dočasná, krátkodobá záležitost. Mnohem závažnějším problémem jsou řekněme staré stresy a bolesti, které jste nezvládli zpracovat a nosíte je v sobě.

„Často se lidé nepříjemným pocitům a bolestem způsobeným nějakým problémem vyhýbají a potlačují je. Ty se ale ve vás někde ukládají, hromadí se, a do budoucna narušují přirozenou organickou seberegulaci, která je zodpovědná za vaše tělesné i psychické zdraví a stav pohody,“ uvádí psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr.

Spousta lidí v současnosti považuje za běžné, a svým způsobem i jakýsi znak duševní síly, když své problémy přejdou jakoby nic. Bez bolesti a pocitů smutku. To ale vůbec není dobrý postup, protože s psychickou stránkou těla je to stejné jako s tou fyzickou. Svůj problém můžete přechodit, avšak na těle se to podepisuje. Proto je důležité si každou svou bolest i strast uvědomovat, prožít ji a následně se s ní vyrovnat (třeba i pomocí odborníka). Je to sice delší a těžší cesta, pro vaše psychické zdraví ale nezbytná.

Jak to máte se svou imunitou vy?

Reklama

Načítám