Hlavní obsah

4 prohřešky proti vaší vagíně aneb Jak se vyhnout mykózám?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezáleží na tom, jestli je vám sedmnáct nebo sedmdesát. Jakmile jste žena, je dost možné, že se někdy během života budete muset vypořádat s vaginálními problémy. Vždy se ale můžete snažit jim předcházet. Jak na to?

Článek

Intimní obtíže jsou tak velké tabu, že se s nimi mnoho žen nesvěří ani kamarádce. Nicméně internetové diskuze se jen hemží dotazy týkající se této problematiky. Většina z nich se zabývá řešením akutního problému, my však jdeme ještě dál. „Ženy s opakovanými problémy musí řešit především příčinu, protože řešit důsledky infekcí sice medicína umí, ale předcházet jim je ta správná cesta,“ vysvětluje specialistka na hygienu Natálie Kazíková. Co jsou tedy ty největší chyby?

1. Intimní hygienu neřešíte

Použití mycích gelů a dalších přípravků určených speciálně pro intimní hygienu má své opodstatnění. Na rozdíl od klasických sprchových gelů dokáží v pochvě udržovat ideální pH, obvykle toho dosáhnou díky obsahu kyseliny mléčné, ovšem existují i jiné vhodné látky. Pokud jste se kdysi potýkala s vaginálními infekcemi a jinými problémy, je určitě vhodné vybrat co nejkvalitnější přípravek v lékárně, popřípadě na radu gynekologa.

Foto: Archiv firem

Gynella Intimate Foam 150 je intimní mycí pěna pro každodenní použití na mytí a holení. Cena za balení 150 ml/175 Kč. Hydrofilní olej Fema od Nobilis Tilia pro intimní hygienu obsahuje tea tree olej a směs éterických olejů s antimikrobiálními i zklidňujícími účinky. Cena 200 ml/302 KčFoto: Archiv firem

2. Myjete se až moc

S žádnou hygienou se to nemá přehánět. Přeci jenom lidská obranyschopnost se staví na základě toho, že jste s viry v kontaktu. Podobně je to i v případě intimní péče. Mýt se jednou denně bohatě stačí (a víte, jak často byste se měly sprchovat?). Používat ubrousky a gely během dne, a dokonce hned několikrát, je příliš. Jsou ale výborné na dlouhé cesty.

Foto: Archiv firem

Chilly Pocket gel intimní ubrousky jsou ideálním prostředkem pro udržení pocitu svěžesti v intimních partiích na cestách. Cena za balení o 12 kusech je 75 Kč. Almara soap je ručně vyrobené mýdlo pro intimní hygienu s extraktem a květy heřmánku a měsíčku. Cena za kus 169 KčFoto: Archiv firem

3. Oblékáte skinny džíny

Přiléhavé džíny typu skinny jsou velice oblíbené. Jedná se o nestárnoucí klasiku. Ženy, které častěji trápí intimní problémy, by však měly dát přednost volnějším kalhotám z prodyšného materiálu. Nedochází ke vzniku vlhkosti a tření, které jsou dohromady základem pro množení bakterií.

Foto: Archiv firem

Multi-Gyn FloraPlus napomáhá zmírnit svědění, podráždění, výtoky a nepříjemný zápach. Cena za balení 5 x 5 ml/325 Kč. Probiotický intimní krém ellen podporuje vaginální mikroflóru. Je určen k použití na suchou a citlivou vnější intimní oblast. Cena 15 ml/266 KčFoto: Archiv firem

4. Necháváte si mokré plavky

Jak vznikají pověstné a nechtěné vaginální infekce? „Devadesát procent mykóz je způsobeno kvasinkou candidou albicans. Nejčastějšími příznaky jsou akutní svědění, bolest pochvy, obtíže při pohlavním styku, zarudnutí rodidel a výtok,“ popisuje gynekoložka Klára Braunová. A schválně... Víte, jaké je nejlepší prostředí pro zmíněnou kvasinku? Ano, je to mokro. Pokud jste se navíc předtím koupaly v bazénu s chlorovanou vodou, došlo k narušení pH pochvy a ohrožení prospěšných bakterií. V kombinaci s mokrem je to bohužel dokonalý základ k rozvoji intimních problémů.

Foto: Archiv firem

Mycí elixír na intimní partie s kopřivou, levandulí a chmelem je inspirována recepturami lékárníků z 18. století. Cena 300 ml/340 Kč. Organický osvěžující sprej na ženské intimní partie NaturaLove. Cena 120 ml/494 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám