Hlavní obsah

Když střeva nefungují: Co zabírá proti zácpě?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zácpa může mít celou řadu příčin a dokáže pořádně potrápit. Důvodem bývá nedostatek pohybu, málo tekutin, špatná strava či některé léky. Pokud potíže s vyprazdňováním běžně nemáte, nezoufejte. Víme, co na zácpu účinně pomáhá!

Článek

Odborníci o zácpě hovoří ve chvíli, kdy máte méně než tři stolice týdně. Čím to může být způsobeno? Správná funkce trávicího systému závisí na množství faktorů: mezi hlavní patří dostatek pohybu, strava bohatá na vlákninu a dostatečná hydratace organismu. To vše je nejen prevence, ale také účinný lék. Jak se zbavit zácpy snadno a přírodní cestou?

1. Rozcvičte střeva

Jednou z častých příčin zácpy jsou takzvaná líná střeva. Nemáte-li dostatek pohybu, střeva zpomalí svou funkci. Potíže často vznikají i při změně prostředí nebo kvůli časovému posunu a dlouhému sezení během cestování. Problém může vyřešit obyčejná chůze: denně nachoďte alespoň osm tisíc kroků. Zkuste chodit pěšky, jděte si ráno zaběhat nebo zaskočte do fitka na nějaké body and mind cvičení. Proti zácpě pomohou všechny cviky, při kterých si promasírujete vnitřní orgány a zapojíte střed těla. Na trávicí trakt dobře zabírají dřepy.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Cvičením se dá zácpy účinně zbavit, ale také jí přecházetFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Hlídejte pitný režim

Příčinou problémů s vyprazdňováním také bývá, zvlášť v horkých dnech, nedostatek tekutin. Ohroženi jsou především stárnoucí lidé, jimž se často vytrácí pocit žízně, anebo milovníci kávy, kteří si ji dopřávají ve větším množství než jakoukoli jinou tekutinu. Zavodnění organismu se zásadně podílí na správném fungování střev, proto denně vypijte alespoň litr a půl tekutin, nejlépe obyčejné vody či bylinných čajů.

3. Upravte jídelníček

Zastihla-li vás zácpa po hostině, není to nic zvláštního. Typické pro potíže tohoto typu jsou Velikonoce nebo Vánoce, někomu může k problémům stačit třeba jen oslava přes víkend. Nezvyklým množstvím jídla dáte střevům pořádně zabrat. Pro správnou funkci trávicího traktu jezte dostatek vlákniny.

„Už naše babičky věděly, že číslo jedna v potravinách s projímavým účinkem jsou švestky – čerstvé, sušené, i šťáva z nich, ale bez přidaného cukru. Dalším pomocníkem v boji se zácpou je zralý banán, zralé hrušky a jablka. Na řadu lidí projímavě působí i jablečný ocet a kysané zelí. Vynikající jsou i namočená lněná semínka – po několika hodinách vytvoří slizovitou kaši, kterou lze užívat dva- až třikrát denně po jedné lžíci,“ radí koučka Renáta Davidová z výživového poradenství Empiria. Jak vyrobit domácí jablečný ocet?

Foto: rzoze19, Shutterstock.com

Funkce střev podpoříte například kysaným zelímFoto: rzoze19, Shutterstock.com

4. Zkuste bylinky

Máte dostatek pohybu a hlídáte si jídelníček i příjem tekutin, a přesto chodíte na toaletu jen zřídka? Vezměte si na pomoc bylinky. Na zácpu skvěle zabírá jitrocel indický. Jeho semena obsahují rozpustnou vlákninu psyllium, která nabobtná a zvětší objem. Díky tomu se střevní stěna rozpohybuje, nestrávená potrava se posune a dojde k vyprázdnění. Trávení a peristaltiku střev účinně podporuje i zeměžluč lékařská. (Z psyllia lze připravit dietní těstoviny bez mouky a semínkový chléb.)

5. Když nic nepomáhá…

Nezabírá nic z výše zmíněného? Obraťte se na lékárníka nebo zajděte k lékaři. Problémy možná způsobují léky – například antidepresiva nebo prášky na krevní tlak. Zácpa je i průvodním jevem snížené funkce štítné žlázy, syndromu dráždivého tračníku či cukrovky. Trápí i ženy během těhotenství, a to již od prvních týdnů.

Zkusit lze volně prodejné tabletky, prášky, čaje nebo sirupy. Kromě kontaktních projímadel, která ovlivňují pohyb střev tím, že dráždí střevní stěnu a jsou vhodná jen pro krátkodobé užívání, existují i šetrnější osmotická laxativa. Ta vážou ve stolici vodu, čímž zvětšují její objem a změkčují ji. Usnadňují tak vyprazdňování, přitom se ale nevstřebávají do systému a nežádoucí účinky spojené s jeho užíváním jsou minimální. Působení těchto laxativ je mnohem bližší přirozené funkci střev. Tento typ projímadel mohou i těhotné ženy.

Co můžete zkusit?

Foto: Archiv firem

Zleva: Osmotické laxativum Forlax, prodává Dr. Max, 169 Kč (20 sáčků). Projímadlo v prášku Lactitol, prodává Dumbylinek, 273 Kč (300 g)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ovocný sirup LaxAktiv, prodává Zdravi-liftea, 139 Kč (100 ml). Žvýkací kostky Fructolax, prodává Slevolékárna, 105 Kč (12 kusů)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bylinný čaj Vyprázdnění, prodává Tulsikramek, 53 Kč (50 g). Minerální voda Šaratica s projímavým účinkem, prodává Pilulka, 46 Kč (500 ml)Foto: Archiv firem

Trápí vás zažívání? Jistě vás bude zajímat, co znamená zelená stolice.

Načítám