Hlavní obsah

Chcete mít zdravou pokožku? Sprchujte se dvakrát týdně!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Voda je pro tělo velmi zdravá, ale pozor, jen v omezeném množství!Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý čtvereční centimetr vaší kůže je domovem několika milionů bakterií. Otřásáte se hnusem a běžíte do sprchy? Můžete si tím spíš uškodit!

Článek

Myslíte si, že voda hydratuje? Při kontaktu s pokožkou to tak úplně neplatí. Horká voda se naopak podílí na jejím vysoušení.

Odborníci se shodují, že každodenní mytí není nezbytné, ale může být dokonce nebezpečné. Zvlášť pro osoby se sklony k citlivé a suché pleti. Z povrchu se totiž odplavuje ochranný kožní film, který pokožku zvláčňuje, a tím zabraňuje jejímu vysušování a podráždění. Vysušená pokožka je náchylnější k průniku mikroorganismů. Voda s sebou navíc odnáší i prospěšné bakterie, jejichž úkolem je podporovat váš imunitní systém. Velmi časté sprchování tedy znamená i větší riziko infekčních onemocnění, vyrážek a ekzémů.

Optimální je sprcha dvakrát týdně

S tímto zjištěním přišla v posledních letech řada expertů. Jedním z nich je i dermatolog Brandon Mitchell, který pro magazín Time uvedl, že většina lidí se sprchuje příliš často. Jejich počínání však nemá význam pro zdraví, ale převažují estetické důvody, tedy snaha zbavit se potu a případného nepříjemného zápachu. Tím se ale kůže současně zbavuje i přírodních olejů. Podle doktora Mitchella by bohatě stačilo, kdyby se lidé myli jednou za dva až tři dny.

„Lidské tělo pracuje od přírody jako dobře naolejovaný stroj, každodenní sprchování tedy není nutné,“ poznamenal dermatolog pro Time. Denně pak doporučuje omývat pouze partie s vysokou produkcí potu a bakterií, tedy rozkrok, hýždě a podpaží.

Zahoďte klasické mýdlo

Neplechu na pokožce při častém sprchování nepáchá jen voda, ale hlavně mycí přípravky. Ty je potřeba vybírat velmi pečlivě. „Kůže je přirozeně mírně kyselá, klasické tuhé mýdlo má naopak zásadité pH, které může citlivější pokožce vadit, narušuje totiž ochranný kyselý film,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Tereza Gabryšová.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Drtivá většina mycích kosmetických prostředků nemá parametry příznivé pokožce. Víme, po jakých sáhnoutFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Vhodnější alternativou jsou tedy tekuté sprchové gely s přídavkem přírodních olejů nebo mlék, popřípadě syndety, které se prodávají v lékárnách. Jde o mycí přípravky bez obsahu alkalických složek a s podobným pH, jako má vaše pokožka. S výběrem vám pomůže například článek Sprchové gely? Vyberte si takové, co umí něco navíc.

Mazat, mazat, mazat

Pokud vás trápí sušší pokožka, ale nechcete omezit sprchování, zaměřte se na dodatečnou péči. Případné poškození můžete odvrátit tím, že ihned po koupání použijete výživné hydratační krémy. I u mazacích přípravků ale dbejte na co nejpřírodnější složení. Příliš hutná mazadla nabitá chemickými látkami totiž zabraňují správnému vstřebávání vlhkosti. Vhodnou a zcela přírodní alternativou je kokosový olej, který se snadno vsákne a nezanechává mastný film.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Z hydratačních krémů a mlék si kůže dokáže vzít mnohem větší množství vlhkosti než ze sprchyFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Hlavně nedrhnout

Pozor dávejte také při koupání s mycími houbami. „Mycí houby je nutné používat jemně, ale u citlivé pokožky bych je vůbec nedoporučila. Může dojít k jejímu mechanickému poškození a kontaminaci bakteriemi,“ doplňuje Tereza Gabryšová. Pokud navíc houbu nenecháte po koupeli pověšenou na suchém místě, stává se z ní semeniště mikroorganismů, které si při dalším mytí roztíráte po těle.

Dovedete si představit, že si sprchu dopřejete jen dvakrát týdně?

Reklama

Načítám