Hlavní obsah

5 druhů ovoce s největším množstvím bílkovin

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovoce jako zdroj bílkovin... Přemýšleli jste o něm někdy v této souvislosti? Že ne? Chyba. Bílkoviny totiž představují příjemný (a možná trochu nečekaný) bonus, který pravidelná konzumace ovoce přináší.

Článek

Ovoce je známé především jako zdroj cukrů a vitaminů a s bílkovinami se obvykle nespojuje. Některé ovocné druhy však obsahují více proteinů než jiné a to v kombinaci se specifickým komplexem sacharidů přináší ochranu svalům. Ačkoliv tedy ovoce nelze považovat za hodnotný zdroj bílkovin (tím jsou potraviny, které jich nabízejí alespoň šest gramů v doporučené porci), díky jedinečnému spojení obsažených látek dokážou nakopnout metabolismus a podpořit snahy o zhubnutí.

Ovocné cukry pomáhají při syntéze bílkovin

Specifický ovocný komplex sacharidů, který se podílí na tvorbě bílkovin, tvoří glukóza, fruktóza a vláknina. Tato unikátní kombinace doplní energii a uchrání svalstvo před ztrátou, protože napomůže výrobě proteinů a zároveň zamezí jejich úbytku ze svalů.

5 druhů ovoce pro hubnutí i pevné svaly

Které ovoce je k podpoře metabolismu a hubnutí nejpříznivější? To, které nabízí nejen cenné sacharidové seskupení, ale navíc vyniká obsahem bílkovin. Proto jsme vybrali následujících pět druhů. (Uvedené množství se počítá na jeden 225mililitrový šálek.)

Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna, mezi nimi dává přednost švestkám, třešním a meruňkám: „Dozrávají v našich klimatických podmínkách, a proto jsou dostupné čerstvé. Ovoce se sklízí zralé a nedochází k pozdějšímu ošetření nezdravými chemickými přípravky.“ Máte tak jistotu, že se k vám cenné živiny, mezi něž patří i bílkoviny, dostanou v „čistém“ stavu.

1. Chlebovník: 1,42 gramu na ½ šálku

Ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník různolistý je u nás známo pod názvem chlebovník či třeba jackfruit či žakie. Nenajdete jej na každém rohu, ale v dobře zásobených obchodech je k dostání čerstvý i sušený. „Oproti ostatním druhům sušeného ovoce nemá příliš sladkou chuť, což může být pro někoho lákavé,“ říká Petra Schäferová, odbornice na sport a výživu ze společnosti Fitkouč.

Kromě toho chlebovník vyniká vysokým obsahem vitaminu B6, který je potřebný pro metabolismus bílkovin. Nedávno se objevil jako oblíbená alternativa masa – podobá se mu však jen strukturou. Jako plnohodnotná náhrada fungovat nemůže zejména kvůli nedostatku proteinů.

Foto: CPM PHOTO, Shutterstock.com

Chlebovník je málo sladký a lze jej bez potíží přidat i do slaných pokrmůFoto: CPM PHOTO, Shutterstock.com

2. Třešně: 1 gram na ¼ šálku

Podle studie publikované na serveru MDPI loni v březnu třešně skvěle působí při zlepšování kvality spánku a mírnění zánětů a artritických obtíží. Kromě toho se ukázalo, že třešňová šťáva umí dobře ulevit od bolestí svalstva. Podle informací Petry Schäferové toto ovoce pomáhá regulovat dnu, která je velmi často spojována s vysokou konzumací masa.

Foto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Třešně pomáhají zmírňovat dnavé záchvatyFoto: KatyaPulina, Shutterstock.com

3. Švestky: 0,95 gramu na ¼ šálku

Švestky obsahují nejen množství bílkovin, ale také vlákniny – sto gramů ovoce jí má přibližně sedm gramů. Doporučená denní dávka vlákniny pro dospělého je přitom 30 gramů. Proto byste měli být opatrní s velikostí porcí, abyste zbytečně nezatěžovali trávicí systém. Vláknina vyčistí střeva a pomůže se zácpou, ale ve zvýšeném množství může způsobit průjem.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Kromě bílkovin obsahují švestky i velké množství vlákninyFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

4. Kvajáva: 2,11 gramu na ½ šálku

Ovoce stromu kvajáva hrušková pochází z Jižní Ameriky a odtud se rozšířilo do dalších oblastí tropického pásma. Kvajáva má z čerstvého ovoce snad nejvyšší obsah bílkovin a je také vynikajícím zdrojem vlákniny a antioxidantů.

Foto: Max D Photography, Shutterstock.com

Kvajáva je mimo jiné cennou zásobárnou vitaminu CFoto: Max D Photography, Shutterstock.com

5. Meruňky: 1,1 gramu na ¼ šálku

Kromě bílkovin jsou meruňky mimořádně bohaté na draslík, vitamin C a A – ten pochází z karotenoidů, barviv zodpovědných za zářivě oranžovou barvu. „Jedná se o cenné přírodní antioxidanty,“ vysvětluje Soňa Vybíralová.

Foto: encierro, Shutterstock.com

Meruňky dozrávají v našich končinách, proto se sklízejí zraléFoto: encierro, Shutterstock.com

Jak často zařazujete uvedené druhy ovoce do jídelníčku?

Načítám