Hlavní obsah

5 překvapivých výhod bílého pepře

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Méně obvyklá, ale zdraví velmi prospěšná alternativa klasického černého pepře, je bílý pepř. Proč byste mu měli dát šanci? Dodá pokrmům netradiční říz, podpoří zažívání a má omlazující účinky!

Článek

Už jste slyšeli o bílém pepři? Tohoto bratra známějšího černého pepře mnoho lidí tolik nevyužívá. Což je škoda. Toto koření je totiž velmi dobré pro zdraví a podporuje hubnutí. Pomáhá při léčbě zažívacích problémů, tiší bolesti zubů a hlavy, mírní projevy cukrovky, ovlivňuje funkci jater a působí antibakteriálně.

Jak se získává

Bílý pepř (stejně jako ostatní druhy barevného pepře) pochází ze stálezelené rostliny pepřovníku černého. Zpracovává se ale jinak než ostatní z jeho rodiny. Semena se sklízí zralá – tedy tehdy, když zčervenají. Poté jsou namáčena do slané vody, aby mohla být odstraněna slupka. Semena se potom suší na slunci, čímž získají typickou žlutobílou barvu. Proč si získal oblibu nejen v kuchyni?

Foto: pong-photo9, Shutterstock.com

Semena pepře jsou namáčena ve slané vodě, zbavena slupky a sušena na slunciFoto: pong-photo9, Shutterstock.com

1. Jemnější a sladší chuť

Bílý pepř není chuťově tak štiplavý jako ten černý, v pokrmech má výraznou chuť, ale jemnější, trochu až nasládlou. Citlivějším lidem tak může vyhovovat více. Pryskyřice mu dodává peprnou chuť, aromatické silice osobitou vůni. Někdo si ale stěžuje, že z něho cítí zatuchlinu.

Pokud nemáte s jeho užíváním zkušenosti, vyzkoušejte jej raději nejprve na malé porci jídla a otestujte, zda vám jeho specifické aroma nebude vadit. Hodí se k přípravě smetanových polévek a omáček, salátů, pomazánek, ryb, drůbeže, tvarohových i vaječných pokrmů.

2. Zlepšuje trávení

Bílý pepř je ale adorován i pro zdravotní přínosy, může ulevit třeba od zažívacích problémů. „Usnadňuje odchod plynů nahromaděných ve střevech a eliminuje jejich výskyt,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a nutriční specialistka z Prahy. Tím pepř pomáhá s nadýmáním a zastavuje průjem. Alkaloid piperin usnadňuje a posiluje trávení tím, že povzbuzuje produkci trávicích enzymů a žaludečních šťáv. V neposlední řadě také podporuje chuť k jídlu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jemná chuť bílého pepře skvěle ladí s krémovými omáčkami, rybami a drůbežíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Zpevňuje kosti

Měď, hořčík a mangan. Tato silná trojice minerálů, která je obsažená v bílém pepři, je známá svou schopností zvyšovat pevnost a odolnost kostí. Což je cenné zejména pro ženy, u nichž s věkem vlivem hormonů hustota kostí postupně řídne, a po menopauze jsou tak ohroženy rizikem vzniku osteoporózy. Pravidelná konzumace bílého pepře může fungovat jako součást prevence.

4. Omlazuje pokožku

Bílý pepř nemusíte jen jíst. Lze jej použít i jako peeling na obličej k odstranění odumřelé olupující se kůže. Zrna bílého pepře stačí nahrubo nadrtit a tímto práškem vyčistit obličej. „Pozor ale na podráždění rozemletým pepřem u citlivé pokožky,“ varuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. Na začátek radí začít s nižší koncentrací pepře rozmíchaného s esenciálním olejem – špetku pepře na lžíci oleje.

V pepři obsažené flavonoidy a vitaminy zlepšují krevní oběh, což pokožce dodá mladistvý vzhled a lesk. Pálení se bát nemusíte, vyvarujte se ovšem toho, aby se pepřový peeling dostal do kontaktu se sliznicemi – tedy s očima, nosem nebo ústy.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Rozdrcený bílý pepř smíchaný s esenciálním olejem zafunguje jako skvělý peeling, pokožku prohřeje a vyživíFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

5. Pomáhá s bolavými klouby a svaly

Ve formě tinktury má blahodárný účinek i na bolesti kloubů a podporuje regeneraci namožených svalů. Na výrobu budete potřebovat lžičku mletého bílého pepře a 300 mililitrů 60% (ovocné) pálenky. Pepř zalijte pálenkou a nechte dva týdny louhovat na teplém místě. Poté přeceďte a hotovou tinkturou potírejte bolavé klouby nebo namožené svaly. Vezměte si na to gumové rukavice a potom si ruce raději ještě umyjte mýdlem, abyste zbytečně nepodráždili oči, kdybyste si do nich náhodou sáhli.

Pro koho se nehodí

Bílý pepř má spoustu výhod, na jeho konzumaci by si ale měli dát pozor jedinci, kteří berou léky na snížení krevní srážlivosti, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Piperin totiž v krvi zvyšuje obsah těchto léků. Pepřit jídla se  nedoporučuje malým dětem a také těhotné ženy by měly tyto druhy koření omezit.

A víte, proč byste měli do jídelníčku zařadit také hořkou čokoládu?

Reklama

Načítám