Hlavní obsah

Proč vás v zimě bolí klouby a jak se zbavit bolesti?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praskání v kostech, bolest kloubů nebo potíže s pohybem zažije občas každý. Problémy s klouby mají mnoho příčin, k těm nejzávažnějším patří revmatoidní artritida. Jak ji poznáte?

Článek

Cítíte bolest v kloubech? Jestliže trvá jen krátkou dobu, nemusíte se znepokojovat, příčinou byla zřejmě jen větší námaha. Pokud jsou ale klouby zároveň ztuhlé a oteklé, může jít o onemocnění známé jako revma. Nemoc se netýká jen starších ročníků, postihuje lidi již ve věku 20–50 let, častěji ženy, a někdy i děti. A právě nyní, v zimě, se klouby ozývají nejčastěji.

Když je v kloubu zánět

I když se revmatoidní artritida projevuje chronickou bolestí kloubů, nejde o jejich onemocnění, ale o autoimunitní chorobu. Buňky vlastního imunitního systému při ní napadají kloubní výstelku, a vzniká tak zánět. Zpočátku nemoc poznáte tak, že klouby bolí, jsou méně pohyblivé a ztuhlé. Postižené místo je na omak horké, objevuje se teplota, ubývání na hmotnosti, nechutenství a únava.

Nejprve bolí malé klouby na rukou (prsty a zápěstí) a nohou, posléze kolena a další klouby. Bolest a ztuhlost jsou nejhorší ráno a zhoršují se v zimních měsících. Chlad totiž působí na nervová vlákna v kloubech a ty jsou pak citlivější. Pokročilá revmatoidní artritida je patrná i navenek, neboť klouby jsou deformované, různě se ohýbají a je obtížné s nimi hýbat.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Revmatoidní artritidu provází chronická bolest. Včasná diagnóza je pro nápravu zásadníFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Je třeba rychle jednat

U revmatoidní artritidy je nutné zahájit včas léčbu. Ta totiž dokáže onemocnění zpomalit, zmírnit příznaky a v některých případech i nemoc zastavit.

„V případě podezření na revmatické onemocnění odesílá praktický lékař pacienta k revmatologovi. Včasná diagnóza a nasazení účinné léčby jsou zásadní pro zabránění postupné destrukce kloubů a omezení hybnosti kloubů,“ říká doktorka Hana Ciferská z Revmatologického ústavu v Praze. Lékař provede rentgen a odběr krve, sledují se hlavně zánětlivé parametry. Případně se udělá ještě punkce – odběr nitrokloubní tekutiny, jejíž rozbor pomůže určit příčinu zánětu.

Biologická léčba pro revma

Dříve se onemocnění léčilo hlavně pomocí rehabilitací a nesteroidních antirevmatik, kortikoidů a léků modifikujících nemoc. Nově se volí také biologická léčba (využívá obranyschopnosti organismu). Je ale poměrně drahá a také není vhodná pro všechny.

Mnoha pacientům ale dokáže zlepšit život. Podává se ve formě injekcí nebo infuzí. „Poskytuje šanci na zlepšení i těm, kteří by ji ještě před pár lety neměli. Jedná se o průlom v léčbě revmatoidní artritidy, jelikož může pacienta navrátit do běžného života,“ vysvětluje primářka Pavla Vavřincová z Klinického centra Iscare. Ještě novějšími léky jsou tzv. inhibitory Janusových kináz, které se podávají ve formě tablet a působí tak, že cíleně potlačují zánět uvnitř buňky.

To chce klid a nohy v teple

Úspěšná léčba jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Doporučuje se omezit vepřové maso, vejce a vnitřnosti. Naopak je třeba zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin, vitaminu C a E, vápníku a vitaminu D. V zimě se revmatoidní artritida zhoršuje často i kvůli přibývání na váze (nejšílenější diety slavných). Nesmíte proto zapomínat na dostatek pohybu. Vhodné jsou procházky, jízda na kole či plavání.

Je rovněž dobré klouby pravidelně procvičovat. Cviky odstraní ztuhlost a pomohou udržet si rozsah pohybu a svalovou sílu. Vše je ale třeba vyvážit odpočinkem, který je u zánětlivého onemocnění také prospěšný. Na pomoc si můžete vzít i homeopatika nebo bylinky ve formě mastí. A nezapomeňte udržovat hlavně v zimě klouby pěkně v teploučku.

Reklama

Načítám