Hlavní obsah

4 dobré důvody, proč jíst hořkou čokoládu

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Reklama

Hlídáte si pěknou figuru a dobré zdraví? Možná jste přesvědčeni, že čokoláda je synonymem něčeho nezdravého a je třeba se jí vyhýbat obloukem. Vyvedeme vás z omylu!

Článek

Mléčná čokoláda pomáhá zklidnit nervy, ale její hořká varianta je přímo lék. Je bohatá na antioxidanty, minerály, a dokonce snižuje cholesterol. A to už je dost důvodů k tomu si na ní občas pochutnat. A je jich ještě o trochu více. Ale pozor, i když by jí člověk klidně snědl tabulku na posezení, dejte si jen kousek.

1. Posiluje imunitu

Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má na lidský organismus blahodárné účinky. Pokud budete konzumovat čokoládu, která má více než 85 procent kakaa, dostanete do těla i spoustu minerálů a antioxidantů. Kakao totiž obsahuje mangan, železo, hořčík, fosfor, zinek a draslík.

Antioxidanty  pomáhají tělu odbourávat volné radikály, a tím ho chrání před různými záněty a nemocemi. Například tzv. polyfenoly chrání buňky DNA, a preventivně tak působí proti vzniku rakoviny či srdečních nemocí.

2. Nabudí mysl a odbourá stres

Jedním z dalších bonusů hořké čokolády je i to, že příznivě působí na nervový systém – navozuje pocit klidu, zbavuje stresu a povzbuzuje mysl.

„S kouskem kvalitní čokolády dodáte tělu například aminokyselinu tryptofan, ze které tělo tvoří serotonin, hormon štěstí a radosti. Obsažený kofein  zase zvýší vaši pozornost, hormon fenyletylamin působí na další látku navozující pocit uvolnění a štěstí – dopamin,“ vyjmenovává lékařka Hana Mojžíšová, která se zabývá výživovým poradenstvím. Po kousku čokolády lépe zvládnete každodenní stresové situace, a budete tak ve větší psychické pohodě.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kvalitní hořká čokoláda povzbuzuje mysl a zmírňuje stresFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Snižuje cholesterol

Kvalitní čokoláda může dokonce pomoct snížit i cholesterol, a tím i krevní tlak. Díky tomu se zlepší i krevní oběh a zpomalí stárnutí cév. Za to mohou další látky obsažené v kakau – flavonoidy. „Kakaové flavonoidy rozšiřují cévy, a mohou tak příznivě působit na krevní tlak jeho snížením. Udává se i pozitivní efekt na hladinu krevních tuků,“ potvrzuje Hana Mojžíšová.

4. Dodává energii

Vzhledem k tomu, že hořká čokoláda obsahuje kofein a má dost kalorií, je ideální dát si kostičku v momentě, kdy potřebujete zvýšit svou fyzickou výkonnost. Dodává totiž spoustu energie a dokáže tak nabudit organismus.

„Ne nadarmo se říká, že si máte vzít čokoládu s sebou, pokud vás čeká náročný trek nebo sportovní výkon,“ potvrzuje osobní trenérka Alena Vídeňská. Dodává, že i s ohledem na všechna pozitiva, bychom to s konzumací čokolády neměli přehánět. „Čtvereček až dva bohatě našemu tělu postačí na to, aby si z ní vzalo to nejlepší.“

Foto: novak.elcic, Shutterstock.com

Pokud plánujete pěší pochod, určitě si s sebou sbalte i kousek čokolády, která vám dodá energiiFoto: novak.elcic, Shutterstock.com

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

A kolik procent musí mít, aby byla z hlediska odborníků vnímána jako opravdu kvalitní? Ideální je 85 procent kakaa a více. Ani slabší varianty ale nejsou špatné. Bez výčitek si můžete pochutnat i na kousku čokolády s obsahem kakaa nad 50 procent. Významnou roli hraje složení.

„Při výběru čokolády se zaměřte na složení čokolády a přidané ingredience. Kvalitní hořká čokoláda by se měla skládat pouze z kakaových bobů, kakaového másla, sójového lecitinu a cukru. Vybírejte čokolády, které mají co nejkratší popis složení. Hlídejte si, aby čokoláda nebyla doslazována umělými sladidly a nebyly v ní další přidané umělé látky,“ radí Alena Vídeňská. V zásadě platí, čím více kakaa obsahuje, tím lépe.

Čokoládu snad musí mít rád každý. Co takhle vyzkoušet její tekutou variantu?

Reklama

Související témata:

Načítám