Hlavní obsah

5 slavných filmů s pokračováním: Které (ne)stojí za to?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že v nejlepším se má přestat, čehož se bohužel filmaři ne vždycky drží. Jakmile vidí, že má nějaký snímek úspěch, už už se chystají natáčet druhý, třetí, pátý díl bez ohledu na to, zda z toho nebude mít divák újmu. Které „dvojky“ se nepovedly a jak dopadne pokračování filmu Mamma Mia?

Článek

Kolikrát se vám stalo, že jste viděli film, který byl naprosto boží a celí netrpěliví pak očekávali druhý díl, který byl naopak těžký propadák? Vsadíme se, že alespoň jednu takovou zkušenost má každý z vás. Někdy totiž důvodem pro natáčení není kulturní požitek, ale spíše vidina snadno vydělaných peněz. Co na tato pokračování říkáte?

Pravá blondýnka 2 (2003)

Ať chcete nebo ne, musíte uznat, že první díl filmu „Pravá blondýnka“ nebyl špatný. Pokud chcete jednoduchou komedii, u které si odpočinete, nebudete muset přemýšlet a všechno dobře dopadne, tak jste tu správně. Druhý díl, kdy se snaží hlavní hrdinka Elle (Reese Witherspoon, 42) prosadit zákon, který má zamezit týraní zvířat, je už o poznání slabší a snaží se pořád těžit z prvního dílu. Není v něm nic nového, osvěžujícího, jen jede na vlně oblíbenosti prvního dílu, a to nestačí. O tom, že je natočen třetí díl, který už nemá s původním filmem nic společného, ani v něm nehraje Reese Witherspoon a hlavními postavami jsou dvě Elliny sestřenice, které se předtím ve filmech vůbec neobjevily, ani nemluvíme.

Foto: Profimedia.cz

První díl o pravé blondýnce byl prvoplánový, ale vtipný. Druhý díl už tak zdařilý nebyl Foto: Profimedia.cz

Sex ve městě 2 (2010)

Druhý díl filmového zpracování seriálu „Sex ve městě“ (1998–2004) představuje všechno, co pravděpodobně nikdo z nás nikdy nezažil ani nezažije. Vyjma dámské jízdy, o které film vlastně je. Všechno ostatní je ve snímku ale natolik pokrytecké, že to ani nechce budit dojem, že by se vám to mohlo stát. Luxusní dovolená, kterou vám ve Spojených arabských emirátech zaplatí bohatý šejk a ještě vám k tomu navrch koupí to nejdražší oblečení. Film je plný klišé, emancipovanost si tu musí připadat jako chudá příbuzná – podle hlavních představitelek totiž pořádnou zábavu zažijí pouze tehdy, když jim ji muž zařídí. Je velice těžké se s postavami jakkoliv identifikovat. Což je škoda, protože v seriálu to takový problém nebyl. Tohle je přesně to pokračování, které nemělo vzniknout.

Foto: Profimedia.cz

Druhý díl filmového zpracování „Sex ve městě“ se moc nepovedl, i přes krásné prostředí Arabských emirátůFoto: Profimedia.cz

Dítě Bridget Jonesové (2016)

Těžko by se našla žena, která by se v Bridget Jonesové (Renée Zellweger, 49) alespoň trochu nenašla. První film byl natočen v roce 2001 podle románu Helen Fielding (60) a měl i pokračování. Hlavní hrdinka v nich příliš na svém půvabu ani humoru neztratila. Poslední pokračování, „Dítě Bridget Jonesové“, kdy se, teď už čtyřicítka snaží zjistit, kdo je vlastně otcem dítěte, které čeká, rozhodně nepatří mezi ta nepovedená. I když Bridget shodila dobrých dvacet kilo, prodělala drobné úpravy v obličeji a dospěla, takže už neseká trapasy jako Baťa cvičky (byť si sem tam nějaký střihne), film vás rozhodně neurazí. Naopak. Pokud jste byli s Bridget od prvního dílu, kdy zpívala opilá na firemním večírku, i tentokrát si v něm najdete to své.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu „Dítě Bridget Jonesové“ si gynekoložku zahrála Emma Thompson (59)Foto: Profimedia.cz

Debbie a její parťačky (2018)

Že vám toto pokračování nic neříká? Ale nenechte se zmást! Stačí, když řekneme „Dannyho parťáci“ (2001) a bude jasno. „Debbie a její parťačky“ je skutečně volné pokračování slavné gangsterské komedie. Sestra slavného padoucha tentokrát převezme zločin do svých rukou a rozhodne se ukrást drahé šperky. Zní to jako skvělý nápad, a když k tomu přidáte módu a herecké hvězdy Helenu Bonham Carter (52), Cate Blanchett (49), Sarah Paulson (43) nebo Sandru Bullock (53), člověk má pocit, že to musí být naprosto geniální film. Jenže film moc nevyužívá svého potenciálu a humor je spíše jednodušší. Ale jestli od toho moc nečekáte, jako oddychovka vás to rozhodně potěší. Už jen proto, že díky obsazení a módě se na to dobře kouká!

Foto: Profimedia.cz

Dovedete si představit krásnější zlodějky? Foto: Profimedia.cz

Mamma Mia! Here We Go Again! (2018)

To byla minulost a teď, co nás čeká? Je to deset let, co veřejnost pohltil filmový muzikál „Mamma Mia!“ s písněmi známé švédské kapely ABBA. V těchto dnech se do kin dostává druhý díl. Můžete se těšit opět na chytlavé melodie, jak ty, které se objevily v prvním díle, tak i ty, které si tvůrci schovávali až pro tuto příležitost. Ani tentokrát nebudete ušetřeni kýčovité modré barvy moře a dokonalých záběrů řeckého ostrova. Pak už toho člověk ke štěstí příliš nepotřebuje, ovšem dostane toho ještě víc. Film má totiž hned dvě dějové roviny – jedna se odehrává v sedmdesátých letech, kdy mladá Donna (hraje ji Lily James, 29, dospělou pak Meryl Streep, 69) přicestuje na ostrov, kde potkává své osudové muže. A druhá rovina se odehrává deset let poté, co se Sophie (Amanda Seyfried, 32) rozhodla raději cestovat než se vdávat.

Foto: Profimedia.cz

Na tohle můžete vyrazit v nejbližších dnech do kina. Ve druhém díle filmu Mamma Mia! se vracíme do minulosti k osudům a příběhům pěveckého triaFoto: Profimedia.cz

Máte nějaké oblíbené pokračování filmu?

Reklama

Načítám