Hlavní obsah

Klíč ke krásnému tělu? Důležitá partie, kterou ženy opomíjí

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posilování ramen se ženy obávají, aby nezmohutněly. Jenže ramena dělají postavu. Pokud jsou spadlá a ochablá, na vaši siluetu to může mít horší vliv než nějaký ten tuk na břiše navíc.

Článek

Málokterá žena přijde do fitcentra s tím, že jejím cílem jsou mohutná ramena, potažmo záda a paže. Tyto partie jsou pomyslně ve stínu nedokonalého břicha, pasu, stehen nebo hýždí. Ve skutečnosti mají ramena na ženskou figuru jako celek mnohem větší vliv, než se jim připisuje. Máme pro vás několik dobrých důvodů, proč se na ně začít více soustředit.

Proč posilovat ramena?

  • Krásně tvarované ruce - Toužíte-li po štíhlých, ale také krásně zformovaných pažích, ramena nemůžete opominout. Právě ona udávají celkový tvar paží.
  • Opticky štíhlejší pas i boky - Ramena jsou výchozím bodem, od kterého se odvíjí celá figura. Pokud je máte spadlá, vaše boky vypadají širší, stejně tak i pas.
  • Pro zdravější záda - Svalstvo kolem ramenního kloubu posilujte i kvůli zdraví. Má totiž tendenci ochabovat, což může vést jednak k bolestem postihující i záda, jednak až ke stavu luxace, kdy dojde k vykloubení ramene i při mírné zátěži.
  • Lepší držení těla - Zpevnění ramen spolu s posílením zad má vliv na vaše držení těla. Je vám pak přirozenější stát vzpřímeně, což se v důsledku odrazí například i na tom, že vaše břicho vypadá menší.
  • Spalujete tuky - Posilování ramen, zad i jiných partií mnozí řadí mezi činnosti, při kterých se nehubne. Ve skutečnosti i při této formě zátěže dochází k velkému energetickému výdaji, respektive přispívá ke spalování tuků.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vypracovaná ramena dělají hezčí postavuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Plank, kliky i jóga

Pokud si dáte za cíl více posilovat svaly ramenního pletence, zjistíte, že to není zas tak speciální disciplína. Tyto svaly se totiž aktivují i u posilování jiných partií, například zad, paží, hrudníku nebo i břicha. Ramena skvěle pracují u komplexních cviků, jako je plank neboli prkno či klasický klik. V pozici prkna na natažených rukou nebo na předloktích se dá provádět celá řada dalších cviků, například horolezec, při nichž si ramena také jen tak neodpočinou.

Posilovat tyto partie navíc můžete i při pomalých cvičeních typu body and mind (tělo a mysl). Lekce dynamické jógy, kde střídáte pozice bojovníka a provedete řadu pozdravů slunce zahrnující typickou čaturangu (jógové prkno) jsou v tomto ohledu také velice efektivní.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

I obyčejné kliky jsou dobré na ramenaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak posilovat přímo ramena?

Cílené cviky na ramena, potažmo paže, se nejčastěji provádějí s činkami nebo posilovací gumou. Jako začátečnicím vám postačí jednoruční činky kolem dvou kilogramů. S těmito cviky se zaměřujete na kompletní deltový sval, který obepíná ramenní kloub, respektive na jeho přední, zadní i střední část.

Patří mezi ně mimo jiné tlaky (provádíte v sedě nebo ve stoje, máte zpevněný střed těla, lopatky posazené dolů, jednoruční činky zvedáte nad hlavu a zase zpět), předpažování (provádíte ve stoje, chodidla na šířku ramen, zpevněný střed těla, činky uchopíte nadhmatem a předpažujete) a upažování v předklonu (máte mírně pokrčené nohy v kolenou, chodidla na šířku ramen, hluboký rovný předklon, paže mírně pokrčené v loktech a upažujete).

Načítám