Hlavní obsah

Tělo spaluje i po cvičení na gauči. Prozradíme proč

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Někdo cvičí pro radost, někdo kvůli zdraví a u někoho je hlavním cílem nechat na podložce co nejvíc kalorií a hubnout. Patříte-li k poslední skupině, pravděpodobně vás bude zajímat, jak docílit toho, aby vaše tělo spalovalo ještě i dlouho po cvičení.

Článek

Afterburn efekt znamená, že nějakou dobu po pohybové aktivitě jede váš organismus na maximum a spaluje tuk. Potěšující zpráva, že? Tělo se totiž musí po cvičení zase zklidnit, a energii tak spotřebovává například na srovnání zvýšené tepové frekvence i tělesné teploty.

„Afterburn efekt neboli EPOC je odborný výraz a vyjadřuje, jak dlouho a v jaké míře tělo ještě spaluje tuky po ukončení fyzické zátěže. Děje se tak tedy krátce například po doběhnutí tramvaje, déle po intenzivním tréninku,“ vysvětluje cvičitelka Hana Toufarová.

Co tedy udělat, aby spalování po cvičení jelo co nejdéle na nejvyšší obrátky? Roli hrají dva faktory: jak dlouho cvičíte a s jakou intenzitou. Afterburn efekt může trvat i 24 hodin poté, ale to je individuální. Spalování se liší v závislosti na různých druzích cvičení:

1. Aerobní pohyb

Sem se řadí například běh, jízda na kole, aerobic apod. Tento druh kardio pohybu pomáhá budovat fyzičku, zlepšovat činnost srdce i vytrvalost. Představte si tři běžce, kteří se vydali na třicetiminutový běh. První běžel pomalu, druhý středně rychle a třetí sprintoval. Čistě hypoteticky bude po cvičení nejvíce spalovat ten třetí. Problém je v tom, že tak dlouhý a intenzivní sprint je nemožný i pro trénovaného sportovce. Je tedy dobré najít si vhodnější aktivitu.

2. Intervalový trénink

Zvládnutelnější je proto intervalový trénink, protože intenzivní zátěž trvá jen několik minut a cviky jsou proložené krátkým odpočinkem. Celková doba cvičení (maximálně do 30 minut) je tedy poměrně krátká a slibuje dobrý afterburn efekt. Vyrovná se půlhodinovému běhu o střední intenzitě, nebo ho dokonce předčí.

3. Posilování

U silového tréninku je afterburn efekt také velmi slušný, u některých lidí dokonce i vyšší než u běhu či intervalového tréninku. Tělo totiž potřebuje hodně energie na zacelení porušených svalových vláken. Ta se při cvičení běžně porušují a následně se obnovují.

Foto: shevtsovy, Shutterstock.com

Ideálně tréninky kombinujte. Zajděte si jednou na kardio a příště do posilovnyFoto: shevtsovy, Shutterstock.com

Tréninky střídejte

Drobné rozdíly mezi různými typy tréninku tedy existují, ale při pohledu na konkrétní hodnoty vás asi zklameme. Množství spálených kalorií po cvičení představuje jen malou část z celkové spotřebované energie, v průměru mezi 7 až 14 %. Počítá se hlavně energie, kterou spálíte při cvičení.

„Pro větší afterburn efekt doporučuji tréninky obměňovat, aby tělo muselo neustále reagovat a neupadlo do pohybového stereotypu. Vytrvalostní trénink je třeba střídat se silovým,“ komentuje osobní trenérka Zuzana Kubicová ze Sportuj a získáš. „Pro běžnou populaci je mnohem důležitější příjem kalorií a správné provedení cviků při tréninku,“ dodává cvičitelka Hana Toufarová.

Jak často cvičíte vy? Zkuste cviky pro krásné paže a prsa.

Reklama

Načítám