Hlavní obsah

6 benefitů, které přináší muškátový oříšek

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Reklama

Jeho ořechově nasládlá chuť dodá říz sladkým i slaným pokrmům. Kromě toho ale mimořádně prospívá našemu tělu. Jaké další přednosti má muškátový oříšek? A proč byste si na něj měli dávat zároveň i pozor?

Článek

Zajišťuje klidné trávení, pomáhá s astmatem a nespavostí, bojuje s průjmy a nadýmáním a tiší bolesti. Podle nutriční specialistky Hany Mojžíšové je jeho prospěšnost i v tom, že pomáhá proti křečím. V mleté formě se ale nejčastěji užívá k dochucování pokrmů.

Voňavé koření, známé jako muškátový oříšek, má ale i své stinné stránky. V nadměrných dávkách (neměli byste jíst víc než 4 gramy denně) poškozuje játra, může vyvolat halucinace, ztrátu vědomí, křeče a v krajním případě i smrt. Obsahuje totiž silice, které v těle metabolizují na sloučeniny chemicky podobné drogám. Nebudete-li ale překračovat doporučené množství, nemusíte se ničeho obávat a můžete se v klidu těšit z výhod, které jeho konzumace nabízí. Vybrali jsme 6 největších.

1. Tiší bolest

Muškátový oříšek tlumí bolesti a křeče. Obsahuje totiž oleje, které mají protizánětlivé a zklidňující vlastnosti. Tak například špetka muškátového prášku v čaji s medem dokáže zmírnit menstruační křeče.

Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy, zase nabízí recept proti bolest svalů: „Nakapejte 10 kapek éterického oleje z muškátovníku do 10 mililitrů mandlového oleje. Tuto směs vtírejte do kůže při bolestech svalů, po námaze nebo při revmatických obtížích. Při bolestech zubů se kápne éterický olej přímo na tampón a potírají se jím dásně kolem bolavého zubu.“

Foto: GeniusKp, Shutterstock.com

Špetka muškátového oříšku v čaji s medem zmírní menstruační bolesti Foto: GeniusKp, Shutterstock.com

2. Bojuje s nespavostí

Muškátový oříšek uklidňuje psychiku, snižuje stres a přivolává spánek. Jeden ájurvédský recept radí večer vypít sklenici teplého mléka se špetkou muškátového oříšku. „Můžete si také dát před spaním špetku do čaje s medem. Vyšší dávky jsou nebezpečné, jelikož mohou zvýšit srdeční aktivitu, a tím naopak nespavost zhoršit,“ říká Radka Pamětická.

3. Zlepšuje trávení

Éterické oleje, které muškát obsahuje, působí na lidské zažívání přímo blahodárně. Pokud vás často trápí potíže, jako jsou průjem, zácpa, nadýmání či plynatost, přidávejte do pokrmů špetku muškátového oříšku. Podporuje vylučování trávicích enzymů, což působí úlevu. Navíc je bohatý na vlákninu, která umí rozhýbat lenivá střeva.

4. Udržuje mozek v kondici

Muškátový oříšek stimuluje myšlení a zlepšuje činnost mozku. Ve starověku byl za tímto účelem užíván už starými Řeky i Římany. Chcete, aby vám to lépe myslelo?  Vypijte denně na noc sklenku vlažné vody se špetkou muškátového prášku.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Blahodárné silice, nebo nebezpečné stimulanty? Muškátový oříšek může dodat obojíFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

5. Místo žvýkačky

Antibakteriální vlastnosti esenciálních olejů v muškátovém oříšku pomáhají z úst odstraňovat bakterie zodpovědné za špatný dech. Proto se muškát běžně užívá jako přísada do ájurvédských zubních past  a žvýkaček.

6. Pro krásnou pleť

Odstraňovat černé tečky, léčit akné a čistit ucpané póry. To všechno svede muškátový oříšek, díky svým antimikrobiálním a antibakteriálním vlastnostem. Smíchejte díl medu a díl muškátového oříšku a výslednou pastu naneste na pleť. Nechte 20 minut působit a omyjte vlažnou vodou. Uvidíte, že pleť bude jen zářit.

Reklama

Načítám