Hlavní obsah

6 potravin, u kterých vás výrobci nejvíc šidí

Foto: thinkstock

Vždy pečlivě čtěte složení! To je univerzální rada pro každý nákup potravinFoto: thinkstock

Reklama

Buřtíky, ve kterých není maso, a lískooříšková pomazánka bez oříšků? To jsou jen dva příklady z řady těch, na které byste si měli dávat v obchodě pozor.

Článek

Existují druhy potravin, které „nezklamou“ – bohužel v tom negativním slova smyslu. V našich pravidelných testech jsme pro vás mnohé objevili a chceme vám je nyní připomenout – i se stručným návodem, nač si při jejich nákupu dát pozor.

1. Špekáčky

Jestli chcete kvalitu, hledejte výrobky s názvem klasické či tradiční špekáčky. Normy takovým ukládají, aby obsahovaly minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Radíme se vyhnout drůbežím opékáčkům, buřtíkům a podobně nazvaným uzeninám, ve kterých není maso, ale jen separát a dochucovadla, která mají chuť masa imitovat.

Co sledovat: obsah masa – čím vyšší je, tím méně prostoru pro separát a éčka

Pokud by vás zajímalo složení námi testovaných výrobků, rozhodně nepřehlédněte článek Levné špekáčky neoslnily: Málo masa, hodně tuku a éček.

2. Instantní čaje

S jakým cílem kupujete instantní čaj? Nevymysleli jsme argument, který by opodstatnil nákup výrobku, který obsahuje vlastně jen cukry, barviva a aromata. Jestliže tedy trpíte nutkavou potřebou dát si ho do nákupního košíku, přečtěte si podrobně a několikrát jeho složení – třeba se vám podaří vystřízlivět a vrátit ho do regálu.

Co sledovat: obsah cukru a barviv, čím je nižší, tím lépe

Foto: archiv redakce

Instantní čaj je většinou jen obarvený cukr (ilustrační foto)Foto: archiv redakce

Více se o složení čajů dozvíte v článku Test: Není všechno čaj, i když se to tak jmenuje.

3. Ledové čaje

Ačkoli jsou velmi oblíbené, mnohdy jde o koktejl umělých sladidel a sacharidů. Takže pokud si chcete vybrat kvalitu, musíte být při nákupu obezřetní. Ovšem měli byste vědět, že domácí ledový čaj pořídíte za zlomek ceny a vůbec nejkvalitnější, když ho uděláte z opravdového čaje, vody a citronu.

Co sledovat: Vyhněte se nejlépe všem umělým sladidlům – sacharinu, acesulfamu K, aspartamu nebo kyselině cyklámové. Podívejte se na obsah cukrů a v té souvislosti energetickou hodnotu. Protože chcete-li pít čaj, zajímat by vás měl i podíl čajového extraktu.

Podrobný test ledových čajů najdete v článku Test ledových čajů: Které nejsou jen drahá voda?.

4. Točený salám

Dřív se mezi označení točený salám a kabanos mohlo dát rovnítko. Dnes je umění sehnat opravdový kabanos – ten podle pravidel musí obsahovat jen hovězí, vepřové a telecí maso, avšak žádné strojně oddělené maso. Většina výrobků se ale bez separátu a různých dochucovadel neobejde.

Co sledovat: obsah masa, glutamátu a éček – čím méně jich je, tím lépe, čím vyšší je obsah separátu, tím hůř. Tato zásada platí u uzenin obecně.

Foto: archiv redakce

Točený salám bez masa? I to se stává (ilustrační foto)Foto: archiv redakce

Test točených salámů najdete zde.

5. Jogurty

Pamatujte si, že v jogurtu byste neměli najít náhražky jako škrob, želatinu a podobně. Pokud chcete opravdu kvalitní jogurt, vybírejte ten, do kterého průmysl zasáhl co nejméně. „Nejvhodnější jsou jogurty přírodní, bílé – bez dochucení, ale také bez úpravy na light,“ říká Margit Slimáková, průvodkyně zdravím a výživou.

Co sledovat: Klasický jogurt má kolem tří procent tuku, u nízkotučných hledejte, zda neobsahuje škrob, který by zvýšil kalorickou hodnotu. Vyhněte se těm, které obsahují přidaný cukr.

Další podrobnosti o kvalitě jogurtů najdete i v článku Pravda o jogurtech: Které jsou ty dobré?.

6. Lískooříškové pomazánky

I když se na vás z jejich obalů často koulí spousta oříšků, ve většině je jich v reálu jen mizivé množství, stejně jako kakaové hmoty. Jak prokázal i náš test, obsahují hlavně tuky, cukry a dochucovadla. Pokud je tedy nutně musíte kupovat, pak vždy až po pečlivém prostudování etikety.

Co sledovat:„Jako určující bych brala procentuální zastoupení lískových oříšků, respektive v některých případech lískooříškové pasty,“ uvedla Veronika Křepelková, specialistka na značení potravin. Hledejte i obsah kakaa – čím je vyšší, tím lépe, stejně jako u oříšků. Dejte pozor na to, jaké rostlinné tuky výrobce uvádí – nejméně vhodný a nejlevnější je palmový.

Podrobnosti z testu těchto sladkostí najdete v článku Test lískooříškových pomazánek: V některých skoro nenajdete ořechy!.

Na které potraviny si dáváte pozor vy? Napište nám o svých zkušenostech!

Reklama

Načítám