Hlavní obsah

Jak ušetřit vodu? Používejte tu šedivou a chytejte déšť!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Proč byste měli začít používat „šedivou“ vodu a nebo tu obyčejnou alespoň provzdušňovat? Jsou to dobré způsoby, jak ušetřit. Máme pro vás přehled toho, jak snížit spotřebu kohoutkové vody v domácnosti, ale i pár tipů pro zahradu.

Článek

Podle statistik za rok 2018 spotřebuje denně každý z nás 133 litrů vody. Odborníci odhadují, že při maximálním šetření by nám mohlo stačit jen 21,5 litru, bez velkého omezení pak 85 litrů. Jak těchto úspor docílit?

Úspory vody v koupelně a na wc

Vybavte koupelnu malými i většími vychytávkami. „Čtyřčlenná rodina může ušetřit denně 140 litrů jenom při splachování, 182 litrů při sprchování a 125 litrů při mytí rukou,“ konstatuje Pavel Rybka ze společnosti Sanela. Tohle je přehled úsporných tipů:

  • Perlátor - je základní výbavou každého, kdo chce šetřit vodou. Průtok vody je redukován na 6 litrů za minutu, běžnou baterií může protéct klidně 12–15 litrů za minutu.
  • Bezdotykové baterie - oproti klasickým si za stejnou dobu vystačí asi s třetinou vody. Pokud byste si tedy myli ruce oněch 30 vteřin, jak radí odborníci v rámci prevence před koronavirem, spotřebovali byste místo 6 litrů jen kolem 2 litrů. Znásobte si to počtem umytí a členů domácnosti za den!
  • Domácí pisoár - spláchnutí na toaletě spotřebuje kolem 6 litrů vody, to úsporné pak kolem 3 litrů. Pisoár s automatickým splachováním si vystačí s litrem vody. Pokud má vaše domácnost četnější pánskou sekci, pak je úspora jasná.
  • Sprcha místo vany - na napuštění vany potřebujete až 220 litrů! Rychlá sprcha znamená 50 litrů. Při čekání na teplou vodu zachytávejte tu zatím chladnou a schovejte ji na zalévání.
  • Na zuby kelímek - i taková drobnost, že si nebudete čistit zuby u tekoucí vody, ale jen s kelímkem na vypláchnutí, ušetří měsíčně desítky litrů vody!
  • Z vany do záchoda - pokud se přece jen koupete, nevypouštějte vodu jen tak do odpadu, ale zalévejte s ní toaletu. Této jednou použité, ale ne příliš znečištěné vodě, se říká „šedivá“ a tu lze v domácnosti ještě využít.
  • Modernější toaleta - archaickou sanitu se vyplatí vyměnit za modernější a úspornější. Ušetří vám to až polovinu vody na jedno spláchnutí – a v případě duálního splachování (tedy úsporného a klasického) ještě víc.
Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Na čištění zubů si dejte vodu do skleničky nebo kelímku, ušetříte desítky litrůFoto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Úspory vody v kuchyni

Kromě významných úspor je faktem, že vody je čím dál méně. Šetřit vodou začněte i v kuchyni. Perlátor využijete i na dřezové baterii, provzdušněná voda zjemňuje průtok. A co dalšího můžete udělat?

  • Myjte nádobí v myčce - z hlediska úspory vody je to rozhodně lepší, a když hodně zašpiněné nádobí trochu omyjete, nemusíte používat náročnější a delší program. Myčku zapínejte, až když je opravdu plná.
  • Používejte jednu sklenici - vyndejte si jednu sklenici na linku a tu používejte k napití opakovaně. Nedávejte ji po jednom napití do myčky.
  • Používejte mísu - zeleninu a ovoce omývejte ve velké míse a vodou z ní pak zalijte třeba truhlíky za oknem, nebo ji použijte na spláchnutí toalety.
  • Napusťte si dřez - jestliže musíte některé nádobí mýt v ruce, pak si napusťte dřez, nádobí odmočte a teprve pak vložte do čisté teplé vody s prostředkem na nádobí. Vodu, kterou nádobí na závěr opláchnete, použijte na spláchnutí.
  • Vezměte odpovídající hrnec - přizpůsobte velikost hrnce a množství vody na vaření objemu potravin, abyste ji neplýtvali a nevařili zbytečně.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Myčka je z hlediska spotřeby vody ekonomičtější než mytí pod tekoucí vodouFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Úspory na zahradě

Pokud máte zahradu, musíte se spoléhat na dešťovou vodu, protože zalévat „z kohoutku“ je velmi drahé a v mnoha částech republiky během suchých měsíců i zakázané (umíte zalévat úsporně?). Právě proto se snažte zachytit co nejvíc srážek v nejrůznějších nádobách (staré vany, sudy).

„Obytné domy se často staví nebo dovybavují plastovými retenčními nádobami pod zemí. Díky nim můžete například při závlaze zahrady o 300 m² ušetřit v sezoně od května do září až 15 tisíc Kč,“ říká Martin Křapa ze společnosti Pumpa, a. s. Jestli o nákupu a instalaci nádrže uvažujete, možná byste mohli využít dotační program Dešťovka, který pokrývá až 50 % nákladů. Trpí vaše zahrada suchem?

Pokud právě přemýšlíte, čím osázet zahradu, máme pro vás pár tipů pro případ suchého léta. Co vysázet a nezalévat? 

Reklama

Související témata:

Načítám