Hlavní obsah

Je snídaně při hubnutí opravdu tak klíčová?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Bez snídaně nezhubnete, říkávalo se. První jídlo dne je to nejdůležitější, pokud jej vynecháte, budete slabí, unavení a vaše spalování se zpomalí. Snídaně má nepochybně v jídelníčku své místo. Pokud ji však budete cíleně vynechávat, nemusí to být tak závažné chyba.

Článek

Jíst pět jídel denně, nikdy nevynechat snídani, jakožto nejdůležitější jídlo dne, a večer už nejíst sacharidy. Pokud jste si už někdy nastavovali hubnoucí režim, zřejmě jste tyto poučky slyšeli. Jsou to vlastně docela rozumná pravidla. Ovšem nestane se nic špatného, když jedno z nich nedodržíte. Dnes si řekneme o snídani, která ve skutečnosti nemusí být vždy takovou nutností, jak se kdysi zdálo.

Jak se stala snídaně hubnoucím kultem?

Že je snídaně základ dne, říkávaly už naše babičky. Její důležitost však v minulých letech pozdvihly zejména dietářky, neboť mnoho odborníků přes výživu se shoduje, že bez ní jen těžko zhubnete.

„Podle mnoha expertů pomáhá snídaně rozběhnout metabolismus a snižovat množství snědeného jídla v pozdějších hodinách. Mnohé zdravotní benefity přiznávají také studie. Potíž je ale v tom, že se jedná o pozorovací studie, které nemohou prokázat žádnou příčinnou souvislost,“ komentuje specialistka na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Upozorňuje také, že ony pozorovací studie už nepotvrdily žádné klinické studie a v podstatě ani lidská historická zkušenost. Přeci jen v minulých stoletích lidé mnohdy jedli jedno či dvě pořádná jídla denně a nijak dramaticky na váze nepřibývali.

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Jako ranní jídlo jsou vhodné cereálie, ovoce a oříšky, to vše doplňte bílkovinou typu jogurtFoto: insta_photos, Shutterstock.com

Když snídaně milujete...

Pokud rádi snídáte, rozhodně není potřeba přehodnocovat, zda byste ranní jídlo neměli vynechat. Snídaně může být u mnoha jedinců přínosná. Někdo se opravdu až po pořádné snídani a dávce sacharidů cítí nabuzený, jako by „nastartoval“ mozek. Někdo má ozkoušené, že tak předejde tomu, aby ho dopoledne honila mlsná. Pokud to takto máte, snídejte každý den zvesela dál.

V takovém případě by mělo toto denní jídlo představovat zhruba 20-25 % energetického příjmu. Nebojte se dát si pořádnou nálož, ať máte nabité baterky. Mezi oblíbené varianty patří jak nejrůznější ovesné kaše s ovocem, tak třeba müsli s jogurtem, ale špatně není ani celozrnné pečivo s libovou šunkou či nízkotučným sýrem. Vhodná jsou i vajíčka, která jsou plná bílkovin, tedy zasytí vás na celé dopoledne. Oproti tomu vynechat byste měli jednoduché cukry, bílé pečivo a slazené cereálie.

Regenerujte! 

„Během spánku naše tělo regeneruje a sbírá síly na druhý den. Dýcháte, bije vám srdce, trávíte, a tak tělo spotřebovává i přes noc dost energie, kterou potřebujete ráno doplnit. Snídaní nastartujete svůj vnitřní motor, proto si z ní udělejte zážitek,“ radí Martina Dvořáková, hlavní výživová specialistka a dietní koučka KetoDiet.

Záleží také, v kolik chodíte spát. Během spánku totiž všichni máme přirozený několikahodinový půst.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Na snídani si udělejte čas, jíst ve spěchu vašemu zažívání neprospíváFoto: Lolostock, Shutterstock.com

Přerušované hladovění a spánkový půst

Proč byla snídaně kdysi alfou a omegou hubnutí a dnes ji mnozí ostřílení dietáři záměrně vynechávají? K novému trendu zřejmě výrazně přispělo takzvané přerušované hladovění. Tento způsob stravování je založen na prodloužení přirozeného spánkového půstu.

Odborníci vycházejí z toho, že prodloužením této doby se příznivě upravují hladiny některých hormonů. Navíc se uvádí, že tělu průměrně trvá šest až osm hodin, než spotřebuje hladinu glykogenu, poté musí začít spalovat tuky. Prodloužením spánkového půstu také vzniká doba, kdy tělo chtě nechtě bude muset pokrýt nezbytnou energii z tukových zásob.

Stravování podle vzorce

Ženám, které drží přerušované hladovění, se doporučuje stravovat podle vzorce 14/10, to znamená 14 hodin mít půst a 10 hodin se pravidelně stravovat. Pokud například nejíte dvě hodiny před spaním, sedm hodin spíte, tak už ráno po probuzení máte za sebou devět hodin půstu. Pokud vstanete v sedm hodin ráno, nenasnídáte se a posléze si dojdete až v poledne na oběd, máte již 14 hodin půstu za sebou.

Pokud jste nyní s námi počítali, došli jste k tomu, že si klidně můžete dát druhou lehkou večeři kolem desáté večer. V případě snídaně i večeře je to zkrátka velmi individuální. Jste-li ranní ptáče, zřejmě dáte přednost bohaté snídani. Noční sovy se jí možná rády vzdají s vidinou toho, že si pak budou moci dát větší večeři.

Pokud vás přerušované hladovění zaujalo, přečtěte si o tomto typu půstu více.

Reklama

Načítám