Hlavní obsah

Kousejte pořádně! Jak vaše zuby ovlivňují vaše zažívání?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně rozkousaná potrava vyvolává potíže v celém trávicím traktu, a dokonce může způsobovat nepříjemné zdravotní obtíže. Perfektní kondice zubů je proto stěžejní nejen pro zářivý úsměv, ale i pro správné zažívání a fungování organismu. Proč pořádně kousat?

Článek

Zuby nejsou jen chloubou úsměvu, ale mají nezastupitelnou funkci pro trávení. Pokud jídlo řádně nerozkoušete, neumí s ním trávicí systém dál pořádně pracovat a tělu se nedostává cenných živin. Pocítíte to docela snadno: ozve se řada nepříjemných důsledků, jako je zácpa, průjem, bolesti žaludku, pálení žáhy a další neduhy. Prevence je naštěstí jednoduchá – pořádné kousání potravy.

Trávení začíná již v ústech

Domníváte se, že tělu lahodíte správnou stravou? Pravdu máte jen částečně. Kromě zdravého jídelníčku totiž záleží i na tom, jak dobře potraviny rozžvýkáte. Kousání startuje trávicí proces – ten začíná již v ústech a jako první přicházejí na řadu zuby. „Zodpovídají za správné a dostatečné žvýkání. To je signál pro větší produkci slin, které pomáhají při rozmělnění žvýkaných potravin,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství z Brna. Sliny obsahují enzymy, jež pomáhají potravu předtrávit. „A také jsou nezbytné pro udržování mineralizace zubů a pro ochranu sliznice horní části polykacího traktu před infekčními patogeny,“ informuje MUDr. Jitka Pegnerová, praktická lékařka z Prahy.

Lék na nadýmání? Jíst pomalu a nehltat

Ukázalo se, že zdaleka největší trávicí potíže způsobuje špatná práce horních i dolních stoliček. Ty slouží k rozmělňování potravy a každý dospělý by jich měl mít (i se zuby moudrosti) dvanáct. Když je zapojujete málo či špatně, může se to projevit na neblahém stavu žaludku i střev. Kromě křečí v břiše a vyprazdňovacích problémů se pak objevuje i nepříjemné nadýmání spojené s hojným říháním nebo větry.

Takže pokud vás často trápí nafouklé břicho či jiné obtíže, prvním lékem je začít opravdu pořádně kousat, jíst pomaleji a nepolykat velká sousta – větší kusy nezvládne natrávit ani žaludek, a když se dostanou do střev, je jasné, že budete mít těžkosti.

Foto: liza54500, Shutterstock.com

Bolesti žaludku, průjem či zácpa, pálení žáhy... I tak se mohou projevit potíže se zubyFoto: liza54500, Shutterstock.com

Získáte více energie a snazší hubnutí

Jste po jídle často unavení? Snažíte se zhubnout a nedaří se vám to? I v těchto případech může být příčinou špatná práce zubů. Dostatečné kousání je zásadní – jestli rádi počítáte, přijdete si na své: každé sousto byste měli zpracovat 30–50krát. Přináší to značné výhody. Méně sníte, protože budete dříve zasycení, což se příznivě odrazí na snahách o redukci hmotnosti. A také usnadníte činnost trávicímu systému a nebudete po jídle tolik malátní a unavení.

Foto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Zanedbávání ústní hygieny může vyústit až v potíže s pamětíFoto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Nemocné zuby neovlivňují jen zažívání

Jestli jídlo nekoušete pořádně jen z nedbalosti, je náprava docela snadná. Dejte si na to pozor a vědomě přestaňte hltat. Horší je to v případě, že zuby nejsou v pořádku a jejich používání bolí nebo způsobuje nepříjemné pocity. Pak opravdu nezbývá než navštívit odborníka, který odhalí příčinu potíží. Může se jednat o zkažený či jinak podrážděný zub nebo zánět dásní. Ani jedno není dobré a ovlivňuje to nejen trávení, ale celý organismus.

V posledních letech se objevují zprávy o mnohem širších souvislostech stavu ústní dutiny a celkového zdraví. „Je prokázáno, že dlouhodobě zanedbávaná ústní hygiena urychluje úbytek paměti a rozvoj demence ve vyšším věku. Vznik zánětu dásní zvyšuje celkovou míru zánětu v organismu a urychluje rozvoj aterosklerózy,“ varuje Hana Matějovská Kubešová.

Načítám