Hlavní obsah

S námi zhubnete! Pijete dost? Nejvhodnější nápoje při shazování kil a kolik vody je vlastně správně

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správný pitný režim je nedílnou součástí zdravého životního stylu a rovněž také snahy o hubnutí. Kolik tekutin je tak akorát a jaký nápoj může vaši snahu o shazování přebytečných kilogramů podpořit? Na všechny otázky máme odpověď.

Článek

Pitný režim je pro někoho snadné dodržovat, protože cítí přirozeně žízeň a nedělá mu problém vypít tři litry čisté vody za den. Někteří ale vypijí jen půl litru, a ještě s přemlouváním. Kde je tedy ta správná míra?

Kolik vody za den je tak akorát

Přímá odpověď neexistuje, obecné doporučení zní přijmout denně 35 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti, pro 70kg jedince je to tedy asi 2 a půl litru.

„Za den člověk vyloučí průměrně 2,5 litru tekutin v moči, potu, stolici a dýcháním,“ popisuje Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě). A toto množství je potřeba do organismu dodat zpět. „Za běžných okolností by měl zdravý dospělý člověk přijmout dva až tři litry vody. Z toho asi litr přijmete jídlem a zbytek, tedy litr nebo dva, připadají na nápoje.“

  • Časté doporučení vypít minimálně tři litry za den tedy může být pro někoho přehnané. U pitného režimu totiž rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe. „Prolévat se například po sportovním výkonu čistou vodou po litrech může být až nebezpečné,“ upozorňuje Hanka Málková.

Co se počítá do pitného režimu

Při posuzování pitného režimu velmi záleží na jídelníčku: kolik obsahuje zeleniny, ovoce, polévek, mléčných výrobků a dalších potravin bohatých na vodu. Je také nutné zohlednit okolnosti, které zvětšují výdej tekutin, jako je třeba parné počasí, návštěva sauny nebo velká fyzická zátěž. V těchto případech je záhodno příjem vody navýšit.

  • Jak poznáte, že je váš příjem tekutin dostatečný? „Dobrým ukazatelem je barva moči. Když má tmavou barvu, je příliš koncentrovaná a pravděpodobně pijete málo,“ vysvětluje Hanka Málková.
  • Máte problém s doplňováním tekutin? Zařaďte do stravy potraviny s vysokým podílem vody, jako je salátová okurka, jablko, rajčata, paprika nebo meloun.

Jak souvisí pitný režim a hubnutí

Voda je nesmírně důležitá pro nespočet tělesných procesů, mezi které patří také trávení, vstřebávání živin i vyplavování odpadních látek. „Během hubnutí se tělo nezbavuje jen tuku, ale i nahromaděných toxinů a k tomu je třeba dostatek vody,“ říká Hanka Málková. Když budete pitný režim zanedbávat, může se nedostatek tekutin ohlásit jako bolest hlavy, únava nebo také zácpa. Tělo navíc vodu zadržuje, takže se může zhoršovat celulitida a otoky.

Nejvhodnější nápoje (nejen pro hubnutí)

Tady správnou odpověď asi tušíte: na běžné pití je nejlepší čistá voda, naopak slazené limonády jsou to nejhorší – a v rámci hubnutí to platí dvojnásob. „Na každodenní doplňování tekutin doporučuji slabě a středně mineralizované vody, u silněji mineralizovaných je třeba hlídat zejména obsah sodíku. A vodu lze doplnit i neslazenými čaji. Pokud chcete nějaké to kilo shodit, nepřehánějte to s ovocnými džusy. Sice obsahují vitaminy, ale zároveň také cukry,“ varuje odbornice, která se dlouhodobě zaměřuje na skupinové kurzy zdravého hubnutí.

Hubnutí může podpořit například zelený čaj, nicméně od něj nečekejte zázraky a v pozdějších hodinách se mu vyhýbejte kvůli obsahu kofeinu. Před spaním ho lze vyměnit za mátový čaj: uklidňuje, pomáhá srovnat trávení a ulevit od nadýmání.

Foto: STOB

Oblíbené sladké nápoje a množství cukru, které obsahují. Vybrat si místo nich čistou vodu je nejlevnější a nejsnadnější varianta, jak z celkového denního příjmu ubrat kalorieFoto: STOB

Kdy je nejlepší pít?

Platí, že pitný režim by měl pokrýt rovnoměrně celý den. Každé ráno začněte sklenicí čisté vody nebo hrnkem čaje, protože je potřeba po noci doplnit tekutiny. Pokud si ráno dáváte kávu, nezapomeňte si k ní přidat sklenici vody. A pochopitelně i vyváženou snídani.

  • Snažíte se hubnout? Pak dávejte pozor na sladká cappuccina a caffè latte, která obsahují spoustu cukru a kalorií. Ideálně volte espresso nebo malé neslazené cappuccino.

Jak už bylo řečeno, univerzální množství tekutin, které by vyhovovalo každému, neexistuje. Záleží, co přes den děláte, co jíte a kde se pohybujete. Co ale lze říct s jistotou? Vaším nápojem číslo jedna by měla být čistá voda, a nejen když se snažíte získat štíhlejší figuru.

S námi zhubnete: dvoutýdenní výzva

Nový rok, nový začátek? Pokud je vaším plánem ozdravit svůj životní styl a k tomu shodit pár nadbytečných kil, jste tu správně! Naše dvoutýdenní výzva vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Její součástí jsou články ohledně zdravějšího jídelníčku ve spolupráci s odborníky a také tréninková videa na doma s názvem V ponožkách, která zvládnou i začátečníci.

1. týden:

Úterý 2. 1. - Dejte si za cíl ujít aspoň 10 tisíc krokůodlehčit jídelníček.

Středa 3. 1. - Cvičíme zadek! Udělejte dvě série.

Čtvrtek 4. 1. - Cvičíme břicho! Navíc ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí.

Pátek 5. 1. - Posilujeme záda! K tomu si připojte i video na zadek ze středy.

Sobota 6. 1. - Připravte si zdravou snídani a dejte si pohov od alkoholu. Odcvičte všechny tři předchozí lekce jako trénink na celé tělo.

Neděle 7. 1. - Vyrazte na procházku alespoň o 15 tisíc krocích a dejte si dvakrát výstup do kopce nebo výstup do schodů. Dbejte na zdravou stravu.

2. týden:

Pondělí 8. 1. - Cvičíme čtyři série tréninku na nohy se židlí.

Úterý 9. 1. - Dbejte na pitný režim, vynechte slazené nápoje a ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí. Odcvičte trénink na záda z pátku.

Středa 10. 1. - Cvičíme ruce! Navíc přidejte video na břicho ze čtvrtka. Vypijte 3 litry tekutin za den.

Čtvrtek 11. 1. - Zaměřte se na zdravé svačiny a vyrazte na svižnou procházku o 15 tisících krocích.

Pátek 12. 1. - Cvičíme pas! K videu přidejte ještě trénink na záda z prvního týdne, stačí jedna série.

Sobota 13. 1. - Začněte den zdravou snídaní a odcvičte všechna videa z 2. týdne.

Neděle 14. 1. - Ujděte aspoň 10 tisíc kroků a dejte si vanu s koupelovou solí pro relax svalů.

Načítám