Hlavní obsah

Problémy s pamětí, zácpa i kila navíc? Dřív než do lékárny nebo fitka zamiřte do kuchyně

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Věděli byste, kolik toho přes den vypijete? Myslíme tekutiny potřebné pro tělo, nikoli víno nebo kávu. Pokud se vám nechce počítat decilitry, zaměřte se na signály těla. Toto by vás mělo upozornit, že jse vyplatí pár skleniček přidat.

Článek

S tím, kolik toho za den vypije, si nedělá hlavu kolem šedesáti procent lidí - alespoň to ukázal nedávný reprezentativní průzkum značky Natura. Čtvrtina respondentů dokonce přiznala, že pijí málo, ale stejně si to nehlídají. Jak jste na tom vy? Napoví i několik potíží, které právě nedostatek vody v těle ohlašují a provázejí.

Tmavá moč

Jeden z prvních příznaků, které upozorní na nedostatek tekutin, je změna barvy moči a posléze i jejího zápachu. Ta „zdravá“ by měla být světlá a bez zápachu – čím tmavší a víc zapáchající, tím větší alarm to je. Jste na cestě nejen k hrozbě zánětu močových cest, ale i onemocnění ledvin.

Zácpa

Na toaletě zůstaneme i u druhého příznaku, kterým je zácpa. Než ji začnete řešit projímadly, zamyslete se nad tím, kolik jste toho předchozí dny vypili. Nedostatek vody způsobí nejen zahuštění stolice a potíže při vyprazdňování, ale také snižuje i činnost střevní mikroflóry, což může vést nejen k zácpě, ale například i k o oslabení imunity.

Svalové křeče

Při svalových křečích si většina lidí hned ordinuje hořčík, příčinou ale může být i nedostatek tekutin, zvlášť v případě, kdy jste je nedoplnili po velké fyzické námaze spojené s nadměrným pocením (nebo po horečnatém onemocnění s týmž důsledkem). Pot odvede z těla vodu i s minerály, hlavně sodíkem, což může způsobit křeče.

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Svalové křeče může způsobit i dehydratace poté, co jste se hodně zapotili a nedoplnili tekutinyFoto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Bolest nejen hlavy

„I bolest může být signálem, že tělo trpí nedostatkem tekutin. Ignorování bolesti může vést k rozvoji závažného, i život ohrožujícího stavu,“ vysvětluje MUDr. Pavel Těšínský, předseda Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP.  S nedostatkem tekutin bývá nejčastěji spojována bolest hlavy, ale může stát i za bolestí pohybového aparátu – kostí, kloubů a svalů.

Únava a ztráta energie

„Nízký příjem tekutin má negativní vliv například na udržení pozornosti a mentální výkonnost. Dehydratace je u dospělých spojená s nárůstem negativních emocí, depresí, napětím a únavou,“ uvádí Mgr. Ing. Ivana Pražanová, nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze. Důsledkem může být i snížení schopnosti se soustředit, problémy s pamětí i lehká zmatenost.

Změny kvality pleti a vlasů

Právě na změně kvality pleti a vlasů je docela rychle znát, pokud zanedbáváte pitný režim. Při nedostatku tekutin, je tělo začne „přidělovat“ hlavně tam, kde je to životně důležité, a do kůže a vlasů se jí moc nedostane. Pleť je napnutá, bez jasu, zašedlá, na dotek hrubší. Suchá kůže je náchylnější na tvorbu vrásek. Vlasy mohou ztratit lesk a lámat se.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nedostatek tekutin v organismu je hodně rychle vidět i na stavu pletiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kolísání tlaku a zrychlený tep

Dehydratace snižuje objem krve a zahušťuje ji, což se může projevit na změnách krevního tlaku a zrychlení tepu. Srdce je víc namáháno, což mu rozhodně nesvědčí. Nedostatek tekutin ohrožuje celý kardiovaskulární systém i tím, že v hustší krvi snáze vznikají sraženiny, které mohou ucpat cévy a způsobit i smrt. Zvyšuje se i riziko infarktu a mrtvice.

Zápach z úst

Zdravotně nepatří zápach z úst k zásadním potížím, ale společensky je to velmi zatěžující. Může za to nedostatečná tvorba slin – samozřejmě kvůli nedostatku tekutin. V ústech se pak přemnoží bakterie, které kromě zápachu mohou způsobit i záněty dásní.

Neúspěšné hubnutí

Kvůli nedostatku vody, zvlášť když trvá dlouho, se nejen zpomaluje metabolismus, ale tělo se dostává i do nouzového režimu. V době, kdy se cítí ohroženo, není ochotno zbavit se tukových zásob, což znamená, že je velmi obtížné zhubnout. Pokud přece jen, pak jde hlavně o svalovou hmotu, což není žádoucí.

Co když vám ale obyčejná voda nechutná a násilím do sebe nalijete sotva dvě sklenky denně? Co pít místo vody, proč káva nevadí a jak vybrat minerálku i džus

Reklama

Načítám