Hlavní obsah

7 každodenních triků, jak snížit hodnoty krevního cukru

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cukrovka je v Česku na vzestupu a často ji vyvolává dlouhodobě nezdravý životní styl a jídelníček. Hrozí vám, že obávanou civilizační chorobu také dostanete?

Článek

Každý rok u nás přibude až třicet tisíc nových pacientů s diabetem. Podle odhadů bude v roce 2030 trpět cukrovkou 15 % světové populace a diabetes bude sedmou nejčastější příčinou úmrtí. Alarmující ovšem je, že v Česku až čtvrt milionu lidí netuší, že jim cukrovka hrozí!

Dva typy cukrovky

Zatímco cukrovka 1. typu je vrozená nebo vzniká po zásadní imunitní poruše, cukrovka 2. typu (diabetes) je důsledkem nezdravého životního stylu. Příznaků je celá řada. Zpozorněte, máte-li problémy s paradentózou (6 chyb, které děláme v péči o zuby), býváte spaví během dne nebo vám často brní nohy. Objevit se mohou i tmavé skvrny na kůži vzadu na krku, sucho v ústech, nadměrné močení a rozmazané vidění.

Kolik je ideální hladina cukru v krvi?

Jestliže jsou vám tyto potíže blízké, nechte si změřit hladinu cukru v krvi, seženete i domácí test. Ideální hladina cukru je nalačno od 4 do 5,6 mmol/l. Neřešená zvýšená hladina poškozuje cévy, nervy, zrak, ledviny, a hlavně vede k cukrovce.

„Diabetes je léčitelné onemocnění, i když pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem,“ vysvětluje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze. „Záleží ale na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Zejména je nutné zvýšit pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo ubrat na váze,“ dodává odbornice.

1. Proti cukrovce pomůže chůze 

Jakákoli fyzická aktivita pomáhá regulovat hladinu cukru i inzulinu v krvi. Doporučuje se každý den věnovat alespoň půlhodinu aerobní aktivitě. To může být svižná chůze, zahradničení či úklid, ale i běh, tenis, plavání, jízda na kole, bruslích nebo nordic walking.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Cukrovka hrozí ve zvýšené míře lidem, kteří se moc nehýbou. Začněte s nějakou aerobní aktivitouFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

2. Diabetes a únava

Pocit únavy přebíjíte sladkou kávou nebo neustálým uzobáváním? Lepší řešení je dostatečný spánek. Naučte se chodit spát ve stejný čas a pozor na rušivé elementy, jako je mobil v místnosti či nedostatečné zatemnění. 7 tipů, jak bojovat s únavou.

3. Je to těžké, ale típněte to

Silných kuřáků onemocní diabetem až 60 %. I z těch, kteří kouří zřídka, ale onemocní každý třetí. Kuřáci mívají i těžší průběh onemocnění, obvyklé jsou cévní komplikace a může dojít i k amputaci nohy. Mohly by se vám hodit naše rady, jak přestat kouřit a nepřibrat.

4. Proč potřebujete vitamin D

Důležitou roli při vyplavování inzulinu hraje vitamin D, který do těla dostanete díky slunečním paprskům. Nízká hladina vitaminu D totiž snižuje produkci inzulinu. Trávíte-li většinu času zavřeni v místnosti, vyrazte alespoň o víkendu ven (Kolik času zůstat na slunci, abyste získali dost vitaminu D?).

5. Hlídejte si sacharidy a glykemický index

Sacharidy přímo ovlivňují hladinu cukru v krvi. Omezte jednoduché cukry jako cukr, med, sladkosti a sušenky, ale i mléko a sladké ovoce. Povolená jsou jablka, borůvky, citrusy, třešně. Složené cukry, které tolik nevadí, najdete také v zelenině (brokolice, rajčata, mrkev, kapusta, lilek), chlebu, bramborách, rýži. 7 potravin, které snižují hladinu cukru v krvi. 

Z rýže dejte přednost indiánské a basmati, brambory vařte ve slupce, ale ještě lepší jsou batáty. Pečivo volte celozrnné, těstoviny pak špaldové, amarantové, žitné nebo pohankové a zejména je nikdy nerozvařujte.

6. Luštěniny udržují hladinu inzulinu

Cizrna, červená čočka, sója, mungo fazole nebo adzuki mají nízký glykemický index. „Tím, že se vstřebávají pomaleji, uvolňují do těla cukry postupně, a tak napomáhají stabilní hladině inzulinu a krevního cukru a snižují krevní tlak,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold. Navíc napomáhají redukovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi, čímž chrání cévy.

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Fazole, cizrna, čočka – nic z toho by vám nemělo v jídelníčku chybětFoto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

7. (Ne)vhodná jídla pro cukrovkáře 

Riziko vysokého krevního cukru pomůže snížit například černý čaj, skořice, ale i jablečný ocet, doporučují se dvě lžíce denně. Nevhodná jsou samozřejmě veškerá tučná jídla: maso, sýry, mléčné výrobky, prorostlé a červené maso. Nepřehánějte to rovněž se solí, která zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak.

Reklama

Načítám