Hlavní obsah

Zákeřná cukrovka: Nemoc, která ničí sex milionům lidí

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Reklama

Cukrovka dokáže zasáhnout téměř každou oblast lidského života, sex nevyjímaje. Je schopná velmi negativním způsobem ovlivnit vaše výkony v ložnici, což se týká mužů i žen. Co s tím?

Článek

Neklape vám to v posteli? Možná za to může cukrovka. Nejenže člověka omezuje v jídle, ale v tichosti mu ničí ledviny, zrak, cévy i nervy. Obzvlášť pokud daná osoba neví, že ji má. Navíc komplikuje i intimní život. Mužům může narušovat erekci a ženám vysušovat poševní sliznici.

Sex v ohrožení

Asi víte, že zvýšený cukr v krvi má negativní vliv zejména na cévy a nervy. Podporuje ukládání tuků na stěnách cév, tedy aterosklerotické pochody. Snižuje se tak jejich pružnost a omezuje průtok krve. Ne každého ale napadne, že když vám to v posteli už moc nejde, nutně to neznamená, že jste si s partnerem či partnerkou zevšedněli. Dost možná je příčinou cukrovka.

K tomu, aby pohlavní orgány správně fungovaly a dostavilo se vzrušení, je totiž nutné, aby se tyto partie dostatečně prokrvily. A aby toho nebylo málo, situaci komplikují nervy, které cukrovka rovněž poškozuje, a to opět včetně těch v intimní oblasti.

„Výskyt poruch v sexuální oblasti je u pacientů s cukrovkou častější přibližně dvojnásobně oproti těm, kdo ji nemají,“ uvádí diabetoložka Jana Psottová.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

O problémech v intimním životě spolu mluvte. Pokud si nedokážete pomoci sami, navštivte odborníkaFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Suchá pochva i ochablý penis

V praxi se to u mužů projevuje poruchami erekce či zpětnou ejakulací (takzvaný suchý orgasmus), kdy je poškozena funkce svěrače, který jinak brání návratu ejakulátu do močové trubice.

Ženy mají problémy s vaginální suchostí, nedostatečnou vzrušivostí a bolestí během styku. S poškozením nervů souvisí také riziko úniku moči během sexu. S vysokou hodnotou krevního cukru je navíc spojena větší únava. Tato kombinace může být pro milostné hrátky doslova vražedná.

Ale nezoufejte, milostný život se dá zlepšit. Předně je tedy důležité dostat cukr pod kontrolu. O cukrovce totiž nemusíte vědět. Na diabetes se může přijít z odběru krve při pravidelných preventivních prohlídkách. K lékaři byste se měli vydat dříve, pokud pociťujete některé z problémů, jako je nadměrná žízeň a následné časté močení, slabost, únava, přechodné rozmazané vidění, hubnutí či nechutenství.

Máte-li kontrolovaný diabetes, ale vaše sexuální problémy přetrvávají, je třeba se zaměřit na další opatření.

Není lubrikant jako lubrikant

V nočním stolku by vám neměl chybět lubrikační gel. Diabetičky by si ovšem měly dávat pozor na složení a vyhnout se těm s obsahem glycerinu, který dokáže snížit poševní pH, a vytvořit tak ideální prostředí kvasinkám, na které právě ženy s touto nemocí trpí častěji. Další možností je hormonální terapie, využívají se pilulky, krémy, náplasti i injekce. Pozor také na omývání intimních partií běžným mýdlem a na časté sprchování, zbytečně vysušují.

Foto: White bear studio, Shutterstock.com

Lubrikační gel leckdy snadno řeší problémy s příliš suchou pochvouFoto: White bear studio, Shutterstock.com

Pumpování erekce

I muži mají několik možností. Některým může pomoci pilulka na erekci nebo hormonální terapie, jiným vakuová pumpa (pomůcka, která podtlakem stimuluje mužskou erekci). Jednou z variant je i neinvazivní řešení v podobě aplikace rázové vlny přístrojem, který připomíná ultrazvuk. Ten se používá, pokud za neztopoření mohou cévy.

„Terapie s planární rázovou vlnou iniciuje růst nových kapilárních cév, které zvýší jejich hustotu v tkáni. Aplikace je zcela bezbolestná, vysokoenergetické vlny jsou cíleny přímo na topořivá tělíska, účinky lze pozorovat po třech týdnech a šesti aplikacích,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky. Není to ale nic levného, cena za jedno sezení se šplhá nad 2000 korun.

Životní styl hraje prim

Obě pohlaví by neměla zapomínat ani na zdravý životní styl. Shozená kila a optimální výživa mohou ztracené libido rovněž povzbudit. Stejně tak se na prokrvení všech částí těla podílí pravidelný pohyb.

„Základem je dobrá kompenzace cukrovky, tedy pestrá racionální strava s omezením cukrů a tuků. Důležité je nepřejídat se, pravidelně užívat doporučené léky, hýbat se, omezit alkohol, nekouřit, nebrat drogy a vyhýbat se stresu,“ uzavírá Jana Psottová.

Chodíte na pravidelné testy krve?

Reklama

Související témata:

Načítám