Hlavní obsah

Padá vám odpoledne hlava únavou? 7 tipů, jak s tím bojovat

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Na někoho udeří těžká chvilka hned po obědě, jinému padají víčka až kolem třetí. Odpolední šlofík by bodnul, jenže u nás nemáme jižní siestu, a tak je třeba zmobilizovat veškeré protispánkové zbraně. Které to jsou?

Článek

Osmihodinová pracovní doba u nás byla uzákoněna v roce 1918. Léta se diskutuje o jejím zkrácení, ale na lepší časy se zatím neblýská, takže při příchodu kolem deváté musíte být v práci do pěti. Pro zaměstnavatele je to optimální doba, pro vaše tělo už méně. Někdo pociťuje útlum hned po vydatném obědě, jinému se pokles produktivity dostaví mezi druhou a čtvrtou hodinou. Jestli patříte mezi ty, kteří pracují celý den u počítače nebo obecně v kanceláři, máme pro vás pár rad, co dělat, když na vás padne dřímota.

1. Napít, napít a zase napít

Odpolední pokles energie velmi často souvisí se špatným pitným režimem. Ráno si dáte trochu čaje nebo kávy, k obědu něco k pití, ale kolem třetí už tělo volá o pomoc. Únava je první šťouchnutí těla, že se máte napít. Pak se dostaví bolest hlavy. Takže jako první záchranný krok si dejte sklenici vody nebo čaje (ovocný, bylinkový). Někoho nakopne i zelený či černý čaj, osvěžující funkci vitaminu C pocítíte díky pomerančovému džusu nebo zředěné citronové šťávě.

2. Káva, ale v malých dávkách

Při únavě vás asi jako první napadne dát si kávu – a pořádně velkou a silnou. Jenže to je chyba. Psycholog Harris R. Lieberman z amerického vojenského výzkumného institutu radí rozdělit si příjem kofeinu na menší dávky do celého dne. Povzbudí vás tak mnohem lépe, protože se bude vstřebávat průběžně. Vědí to třeba Italové, kteří vypijí i pět „náprstkových“ káviček denně.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Místo velkého kafáče si do práce raději vezměte decový hrneček na malou kávu – a pijte ji častějiFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Pravidelná přestávka a pohyb

Základním pravidlem pro dobrou produktivitu práce je střídat maximální pracovní nasazení s odpočinkem. V praxi by to mělo vypadat tak, že zhruba 40 až 55 minut pracujete a pak se jdete na pár minut (ovšem nesmí z toho být hodina) projít: třeba do vedlejší kanceláře, můžete udělat krátkou zastávku v kuchyňce, prohodit pár slov s kolegou, otevřít okno... Dojděte si na záchod, případně si opláchněte ruce a předloktí ledovou vodou. Podmínkou této vzpruhy je pohyb – rozproudí krev a únava se odporoučí.

Kdyby to nepomohlo, vyběhněte aspoň na pár minut ven. Dejte si tři čtyři patra po schodech a venkovní čerstvý vzduch vás nakopne. Ne ve všech zaměstnáních si to můžete dovolit, ale jestli to jen trochu jde, neváhejte.

4. Místo koblihy zelenina

Někdy se může za odpoledním útlumem skrývat nízká hladina cukru v krvi. Mozek je energeticky velice náročný orgán, tak ho nezanedbávejte. Ale zapomeňte na sladkosti. Větrník z cukrárny odnaproti vám udělá medvědí službu. Cukr se z něj totiž velmi rychle dostane do krve, což má za následek rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi a stejně tak bleskový pokles glykemie: za chvíli vás dostihne hlad nebo chuť na něco dalšího a také další vlna únavy. Oproti tomu složené sacharidy budete trávit déle a pocit zasycení vám i déle vydrží. Proto mějte v šuplíku radši sáček oříšků, sušeného ovoce, případně si dejte jablko.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jablko vás zabaví (kousání), osvěží (obsažená šťáva) a dodá vitaminy – a únava bude pryčFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

5. Dýchejte čerstvý vzduch

Zásadní vliv na náladu a pocit energie může mít i vdechovaný vzduch. Ten vydýchaný, s vysokou koncentrací oxidu uhličitého, působí jako přirozené uspávadlo (krev se pomaleji okysličuje), takže když na vás přijde dřímota, v prvé řadě otevřete okno a krátce a intenzivně vyměňte vzduch v místnosti – stačí nechat okno dokořán několik minut.

6. Přivoňte si zhluboka

Povzbuzení těla a mysli může zařídit i vonná esence. Pořiďte si lahvičku s rozprašovačem, naplňte vodou a přidejte několik kapek vonného oleje. Jakmile se dostaví únava, šplíchněte párkrát kolem sebe (pozor na papíry!) a zhluboka se nadechněte svěžesti. Vsaďte na citrusové vůně, eukalyptus a především rozmarýn. Jeho sušené květy můžete i jen tak rozemnout mezi prsty a čekat, až se rozvoní po místnosti.

7. Doma se šlofíku nebraňte

Podle průzkumu JobsIndex může alespoň několik dní v měsíci pracovat z domu (formou home office) téměř 22 procent zaměstnanců. Patříte-li mezi ně a přepadne vás doma nepřekonatelná touha jít si po obědě zdřímnout, udělejte to. Nastavte si budíka na dvacet či třicet minut a odpočiňte si. Nabije vás to opravdu zázračně a vaše odpolední produktivita bude výrazně vyšší, takže prospaný čas hravě doženete.

Vzpomenete si na naše rady, až vám bude odpoledne na spaní? 

Reklama

Související témata:

Načítám