Hlavní obsah

7 tipů, jak levně zařídit pronájem!

Foto: IKEA

Pronájem může být krásný a pohodlný i bez velkých investicFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když držíte klíče od nově pronajatého bytu, máte pocit, že žádný nemůže být krásnější a lepší. A klidně se vyspíte i na karimatce. Jak plynou dny a týdny, zjišťujete, co všechno vám tady chybí a co je třeba vylepšit. Jenže investovat peníze do cizího? My víme, co s tím!

Článek

Standardně pronajímané byty jsou vybaveny jen kuchyňskou linkou a koupelnou, výjimečně se může objevit někde ve výklenku vestavná skříň. Lustry jsou zde ty nejobyčejnější, na podlaze zpravidla najdete PVC a dlažbu univerzální a neurčité barvy. Stěny jsou vymalované nabílo a majitel vyžaduje, abyste je stejné i vrátili, a to bez děr po skobách a hřebíčcích, na nichž visely obrazy. Ale jinak si zde můžete dělat, co chcete. Co teď s tím? Hodně záleží na tom, jak dlouho chcete v podnájmu bydlet.

1. Začněte u postele

Ať už si pořizujete podnájem na rok či na pět let, jednou z prvních věcí, kterou byste si měli koupit a nešidit ji, je lůžko. Bez něj se dobře vyspíte tak týden či měsíc. Nepotřebujete žádný designový kousek, stačí klasická postel doplněná o nerozlučnou dvojici ve vaší posteli – kvalitní rošt a matraci. Je to věc, kterou potřebujete po celý život, a určitě se vám ji vyplatí s sebou i stěhovat. V malých garsonkách pak může postel nahradit pohovka, která přes den slouží jako gauč a v noci odpovídá zásadám zdravého spaní.

Foto: Gazel

I do provizorního pronájmu si kupte kvalitní postelFoto: Gazel

2. Úložné prostory

Zde je otázkou, jak moc věcí si s sebou vezete a zda máte kromě pronájmu ještě nějakou základnu – zpravidla v jiném bytě či domě –, kde můžete mít uložené sezonní oblečení a další věcí, nebo jestli vše musíte naskládat do pronájmu. V prvním případě zvažte, zda se vám nehodí jen šatní tyč a různé papírové krabice a plastové kontejnery. Přijdou na stokorunu i méně a naskládáte do nich vše potřebné. A zjednoduší i případné další stěhování, neboť nebudete muset balit. Pokud nemáte žádnou ukládací zálohu, je třeba si koupit skříň. V tomto případě však vynechejte jindy tolik vychvalované vestavné a sáhněte po obyčejné. Ty první jsou dělané na míru a museli byste mít velké štěstí, abyste našli i v dalším bytě stejný prostor, do nějž by šla znova namontovat. Klasickou postavíte téměř kamkoli.

Foto: IKEA

Na oblečení často stačí jen několik úložných boxů a šatní tyčFoto: IKEA

3. Drobný nábytek přestěhujete snadno

Klidně si do bytu pořiďte malé stolky, které poslouží buď pod televizi, nebo jako odkládací. Křesla pak klidně nahraďte polštáři či sedáky. Udělají stejnou službu, jen jsou levnější a snadno je přestěhujete.

Foto: IKEA

Stolky se hodí vždy a snadno se stěhujíFoto: IKEA

4. Kouzlete se světly

Pokud odstraníte z bytu univerzální stropní svítidla, která sice ničím neurazí, ale ani nevyniknou, a nahradíte je nějakými zajímavými kousky, místnosti to pomůže. Přitom takové kouzlo dokážete například s papírovými stínidly, která přijdou na několik desetikorun. „A doplňte je různými lampičkami a dalšími zdroji světla, aby vytvořila zajímavou atmosféru,“ radí designérka Věra Tomíčková z Totostudia.

Foto: Rendl studio

Výrazný lustr dokáže dát pokoji zcela jinou atmosféruFoto: Rendl studio

5. Deky a polštáře se hodí vždy

Ať už si interiér zařizujete zcela sami, nebo se stěhujete tam, kde je základní vybavení, vždy si přibalte polštáře, deku, pléd, kusový koberec – jsou to věci poměrně levné, jednoduché a lehké na stěhování, ale svými barvami a jejich kombinací dokážou proměnit každý prostor.

Foto: IKEA

Polštáře, deky i plédy jsou ideální, když chcete i v zařízeném podnájmu něco svéhoFoto: IKEA

6. Nezapomeňte na květiny

„Pokud máte pocit, že jsou byt či místnosti stále takové neosobní, oživte je velkými solitérními rostlinami,“ nabízí další levný tip Věra Tomíčková.

7. Obrazy viset nemusejí

Je vám líto, že máte zakázáno tlouct skoby do zdi, a tak si nemůžete pověsit na stěny obrazy? Ale ony přece nemusejí viset. Lze je postavit na nábytek – pokud tedy nějaký máte – a o zeď jen opřít. Nevlastníte-li ani skříň či komodu, pomůže malířský stojan, na nějž je lze efektně umístit.

Foto: Wall art

Nesmíte malovat? Ozdobte stěny samolepicími dekoracemiFoto: Wall art

Kdy se vyplatí investovat do cizího?

Existuje však jedna výjimka, do které se vyplatí investovat, i když ji nepřestěhujete. Jsou to stěny. Stačí zrušit jednu univerzální bílou a vymalovat ji buď výraznou barvou, anebo třeba vyzkoušet zajímavé pruhy na zdi. Prostor hned bude vypadat úplně jinak. Samozřejmě po odstěhování budete muset zeď pravděpodobně uvést do původního stavu, ale to při dnešní kryvosti barev není zase takový problém.

Pokud se vám to zdá přece jen složité, vyzkoušejte k ozdobě lepicí samolepky Existují dva typy těchto dekorací a jeden z nich lze ze stěny kdykoli sundat, aniž by ji nějak poškodil.

Foto: Balakryl Color

Světle vymalované stěny uvedete do původního stavu během půldneFoto: Balakryl Color

A nezapomeňte, že pronájmy mají jednu obrovskou výhodu – stěhujete-li se z bytu do bytu, aspoň si vyzkoušíte zařizování nanečisto. Až bude mít své vlastní bydlení, vytvoříte si ho sami a zcela podle svých představ!

A máte nějaké rady nebo dobrou zkušenost vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod tímto článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám