Hlavní obsah

7 triků pro váš byt: Za pár korun vyčarujete bydlení, které vám budou návštěvy závidět

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte mít na účtu miliony, přesto si můžete dopřát luxusní bydlení. Existuje totiž řada finančně nenáročných triků, které i z obyčejného postaršího bytu udělají super místo. Přečtete si, co radí odborníci na bytový design.

Článek

Máte pocit, že je váš byt či dům příliš obyčejný, nudný, omšelý, nemoderní? Nemusíte ho hned prodávat a kupovat nový, nutná dokonce není ani žádná velká rekonstrukce či totální výměna vybavení. Experti na bytový design z australské firmy Bowerbird doporučují následující triky, které zbaví váš domov puncu lacinosti a naopak mu dodají nádech luxusu.

1. Vstup, co vám vyrazí dech

Vstupní dveře a prostor před nimi je to, co každý vidí jako první. Koneckonců je to jakási brána do vašeho domova, kterou projde každá návštěva. Proto je to první věc, kterou byste měli zvelebit a investovat do ní (i kdyby na nic jiného už nezbylo). První dojem je totiž zásadní!

Jak na to? Není to nic tak složitého. Pokud přece jen nějaké finance v záloze máte, kupte si výraznější kvalitní vstupní dveře. Jestliže na ně nemáte peníze, nebo bydlíte v bytovém domě, kde jsou všechny dveře stejné, zaměřte se na prostor před nimi.

Velká a kvalitní rohožka je základ. Zapomeňte na tenké hadříky, které se shrnují, nezkoušejte to ani s gumovými modely, které se hodí tak do garáže. Kupte pořádnou rohožku. Bohatě stačí model v přírodní barvě, ale pokud máte dveře jednoduché, můžete to zkusit klidně s barevnějšími modely.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

První dojem bývá velmi důležitýFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Druhým krokem jsou květiny. Ideálně, pokud máte dům, dejte ke každé straně vchodových dveří hezký kvalitní květináč s nějakou rostlinou. Pokud bydlíte třeba v paneláku, postačí něco menšího, ale každopádně kytky dodají vstupu noblesu a vyvolají v lidech pocit, že tady bydlí vřelí lidé.

A neméně důležité je světlo. V bytovém domě či paneláku toho s tím moc neuděláte, dbejte tedy alespoň na to, abyste na chodbě neměli prasklé žárovky. Pokud bydlíte ve vlastním, dejte si nad vchodové dveře kvalitní světlo. Může být klidně úplně jednoduché, žádný designový kus, ale jakmile hostům „posvítíte“ na cestu, budou se u vás hned cítit líp.

2. Vsaďte na jemnou klasiku

Prolistujte si pár časopisů o bydlení a bude vám jasné, že neutrální světlé barvy, jednoduché tvary a tradiční materiály mají svoji sílu. Tahle klasika nikdy neomrzí.

Máte-li pokoje vymalované výraznými barvami typu červená, zelená, žlutá a podobně, skočte do nejbližšího hobby marketu a kupte si bílou barvu. Tou nikdy nic nezkazíte. Můžete samozřejmě sáhnout i po jemných odstínech přírodních barev, jako je béžová, vanilková, šedá. To samé ale platí i pro čalouněný nábytek, podlahy a základní kusy nábytku. Tomu všemu sluší světlé, nijak výrazné barvy.

Vyřádit se pak můžete na doplňcích (polštářcích, vázách, květináčích, svícnech či obrázcích), kterými této neutrální základně vdechnete život.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Světlé barvy dodají interiéru eleganci a noblesuFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

3. Méně je více

Nešvarem mnoha domácností je zbytečný nábytek. Jsou to ty komody, které jste si vzali ze starého bytu, i když do nového se rozměrově nehodí. Skříně po babičce, které je škoda vyhodit, provizorní stolky, které chcete jednou vyměnit.

Výsledek? Doma se vám kupí nábytek, který vašemu obydlí nesluší. Kvůli tomu vypadá váš byt unaveně, staře a opotřebovaně. Zbavte se všeho, co doopravdy nepotřebujete, a dovolte vašemu bytu se pořádně nadechnout!

4. Na svítidlech nešetřete

Lustry a lampy dokážou váš byt či dům pozvednout tak, jako krásný šperk zdobí ženu. Takže každé svítidlo vybírejte opravdu pečlivě. Nemusí to být nijak extrémně drahé designové kusy, neplatí ani, že čím víc cingrlátek a zdobnosti, tím lépe. Naopak jednoduchý kvalitní lustr vyvolává dojem oduševnělosti, elegance a luxusu.

I dokonale vybavený dům plný drahého a značkového nábytku bude vypadat lacině, když budou ze stropu viset staré dráty s holými žárovkami. Ty vyměňte za nové a moderní typy, stylově jsou stejné, ale na pohled vypadají krásně.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Dobrý lustr je korunou interiéruFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

5. Interiérové dveře

Pokud přece jen máte nějaké finance, které můžete do obnovy svého bydlení investovat, utraťte je za interiérové dveře. Je totiž naprosto neuvěřitelné, co výměna těchto dveří dokáže s vaším domovem udělat.

Ideální barva, která sluší každému interiéru, je opět bílá či světlé dřevo. Pokud chcete mít dveře něčím výrazné a originální, zaměřte se na kliky. Ty klidně mohou být masivní či zdobné.

6. Koupelna musí zářit

Není nic horšího, než opotřebované a zašlé záchodové prkénko, sprcha obalená vodním kamenem, zaneřáděná mýdlenka a omlácené kelímky na kartáčky. Koupelna se musí lesknout, ne být zašlá a zjevně opoužívaná.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Čistota koupelny ovlivňuje pocit z celého bytuFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

7. Špatná velikost koberce

Obývací prostor dokáže velmi pozvednout vhodně zvolený kusový koberec. Opět to nemusí být nutně nějaký extrémně drahý model, ale musí mít správnou velikost. Když zvolíte malý, který se jen tak tak vejde pod konferenční stolek, uděláte vašemu domovu špatnou službu.

Takhle malý koberec totiž deformuje prostor místnosti, navíc vyvolává dojem, že jste na větší prostě neměli. Takže si buď pořiďte dostatečně velký koberec, nebo radši žádný.

Zkusíte to?

Načítám