Hlavní obsah

8 fíglů, které zkrášlí váš byt: Ukliďte vzpomínky i mrtvolky

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Reklama

Jsou chvíle, kdy potřebujete, aby váš byt vypadal co nejlépe. Je jedno, jestli ho chcete „vytunit“ před návštěvou tchyně, na rodinnou oslavu, nebo před tím, než si ho nafotí realitní kancelář kvůli prodeji.

Článek

Jak to udělat, aby váš byt působil prostorněji, světleji, aby v něm bylo útulno…? Zeptali jsme se na pár fíglů interiérových designérů a realitních makléřů. Tady jsou!

1. Schovejte vzpomínky

Jestli patříte mezi „sběrače“ a máte všude suvenýry z cest, hromadíte časopisy, knihy nebo další „vzpomínky“, schovejte je! Byt bude hned vypadat uklizenější . Kam ale vaše poklady schovat? „Čím menší byt máte, tím větší problém to může být. Řešením by mohlo být drobnosti schovat do uzavřených skříněk nebo boxů, ale můžete si pořídit nejrůznější truhlice nebo krabice,“ radí bytová designérka Anke Glut. „Právě tyto zásahy mají velký efekt,“ říká Jakub Kindl z realitní kanceláře Domov.

Foto: Archiv firem

Zleva: Úložný box s víkem Rattan Curver, plast, v e-shopu Decodoma, od 269 Kč podle velikosti. Dekorativní krabice „Staré knihy One“, v e-shopu Vashop velikost 34 x 25 x 26 cm za 88 Kč. Úložný koš z vodního hyacintu, v e-shopu La Almara podle velikosti od 999 KčFoto: Archiv firem

2. Odkliďte „mrtvolky“

Když už budete v odstraňování věcí, měli byste vyhodit i všechny z posledních sil přežívající květiny, včetně těch zvadlých ve váze. Odstraňte také suché a nevzhledné listy a uschlé květy pokojových rostlin. Vyplatí se je také osprchovat a zbavit prachu. Pečlivě odstraňte také pavučiny.

3. Zařiďte lesk!

Dojem uklizeného, ale také daleko většího prostoru, posílí naleštění všech ploch, které se lesknout mají – obzvlášť si dejte záležet na zrcadlech, výplni dveří, desce stolu nebo dlaždiček v koupelně. Do bytu pusťte co nejvíc světla, tedy vytáhněte rolety či žaluzie.

Foto: Archiv firem

Zleva: S leskem oken, zrcadel i dalších ploch, pomůže čistič oken Vileda Windomatic s extra sacím výkonem, beze šmouh a kapek, v e-shopu Eva za 849 Kč. Čistič na sklo, zrcadla a glazované povrchy ProfiMATE 500 ml, v síti prodejen Tescoma 500 ml za 99 Kč. Mastnotu z dlaždic v kuchyni pomůže smýt přípravek Rako systém CL810, na stránkách výrobce 0,5 l za 169 KčFoto: Archiv firem

4. Dejte věcem řád

Když budou mít věci v místnosti řád, bude působit uklizeně – takže narovnejte polštáře na gauči, složte deku, kterou máte na křesle, zasuňte židle co nejvíc ke stolu. V kuchyni schovejte všechny malé spotřebiče z linky, umyjte a ukliďte nádobí, sundejte z lednice všechny magnety a poskládejte utěrky. Z věšáku v předsíni  sundejte přebytečné bundy a kabáty, boty zavřete do botníku. V ložnici ustelte a dejte přes postel přehoz, který dokonale uhlaďte. Schovejte koš s nevyžehleným prádlem, složte sušák.

5. Zútulněte byt barvami

Jestli chcete, aby váš domov působil útulně a hřejivě, zvolte doplňky v teplých barvách. „Podzimní barvy spadaného listí umí domov vizuálně prohřát, a navíc působí uklidňujícím dojmem. Nejsnáze tyto barvy do bytu dostanete díky bytovému textilu – polštářům, ubrusům, plédům, koberečkům nebo povlečení. A nebojte se je dát i do moderního interiéru, kde převládá bílá či šedá, kov, sklo a minimalistické tvary,“ radí designérka Anke Glut.

Foto: Jysk.cz

Podzimní tóny můžete bytu dodat třeba díky polštářům nebo koberečku. Polštáře z Jysku, kus za 250 KčFoto: Jysk.cz

6. Dodejte luxus

O pocit luxusu se spolehlivě postarají doplňky z kovu, ale i z hřejivých a měkkých materiálů. Jestli můžete investovat, pořiďte si třeba moderní obrovskou chunky deku nebo pravou kožešinovou předložku. Stejnou službu udělají ale i mnohem levnější doplňky. „Teplé textury, jako jsou plyšové tkaniny nebo umělé kožešiny, navozují příjemnou útulnost. Právě díky nim se váš domov stane místem pohody a relaxace,“ říká Delia Lachance, zakladatelka Westwing.

Klasikou jsou doplňky ve zlaté nebo stříbrné barvě a moderní zas ty měděné a bronzové s patinou. Do budoucna má být v kurzu tepané železo.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tmavě modrá ručně pletená deka z merino vlny Concepttual Chunky, 125 x 130 cm, v e-shopu Bonami za 5399 Kč. Islandská bíla ovčí kožešina jako předložka, 100 x 70 cm, délka vlny 10–15 cm, v e-shopu Ovčí kožešiny za 1290 Kč. Taburet Vilnius, umělá kožešina a dřevo, 34 x 36 cm, v e-shopu Alhambra za 912 KčFoto: Archiv firem

7. Provoňte byt

Velkou službu udělají vůně – pomohou podtrhnout pocit čistoty, svěžesti, ale třeba i tepla domova. Do bytu je můžete dostat například volbou správné aviváže, ve které vyperete textilie, ale můžete pořídit vonné svíčky, aromalampu, difuzéry. Vyplatí se vyladit vůně tak, aby se při procházení bytem „netloukly“.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hřejivou kořeněnou vůni nabízí svíčka DW Home Hickory Clove, v e-shopu Notino 274,71 g za 372 Kč. Vonný difuzér Baylis & Harding, zázvor a limetka, v e-shopu Lala design 200 ml za 548 Kč. SPAAS Vonný vosk Exotic wood, v e-shopu 4home 6 cm za 59 KčFoto: Archiv firem

8. Opravte nedostatky

Drobné nedostatky už nemusíte ani vnímat, ale buďte si jisti, že návštěva je uvidí. Ošoupanou nebo natrženou látku sedačky lze překrýt potahem, jemné poškrábání dřeva můžete rozleštit. Nábytek zkuste i přetřít jinou barvou, a tím nejen napravíte poškození, ale i změníte vzhled interiéru.

„Pro rychlé opravy nábytku i dalších povrchů v interiéru použijte vodou ředitelnou barvu - nezapáchá, většinou má ekologickou recepturu a rychle schne. Jen dodržujte základní technologický postup: povrch vždy lehce zbruste, dobře očistěte, odmastěte a naneste alespoň dvě vrstvy nátěru – každou nechejte ideálně 4 hodiny zaschnout,“ doporučuje Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl.

Zaujala vás možnost vylepšit snadno a rychle své bydlení? Pak by se vám mohl hodit i další tip: Jak proměnit koupelnu během odpoledne?

Reklama

Načítám