Hlavní obsah

Proč se hází rýže aneb Znáte dobře svatební tradice?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Svatba je pro spoustu lidí jednou z největších životních událostí. Sňatkem pár oslavuje a stvrzuje společný život. Obřady podobného typu sahají až do pravěku, a není proto divu, že jsou spojené se spoustou tradic a zvyků. Ne každý ale ví, jaký je jejich smysl. Jak jste na tom vy?

Článek

Klasikou je házení kytice, zametání střepů a přenášení přes práh. Víte ale, proč se vlastně jí z jednoho talíře, proč by měla mít nevěsta na sobě něco modrého a jakou úlohu měly dříve družičky?

Koláčky místo pozvánek

Místo nazdobených zvacích karet bylo v minulosti zcela běžné rozdávat známým a příbuzným takzvané „zvací koláčky“. Ty však nesměla péct sama nevěsta, stejně jako svatební dort, aby neměla zlobivé děti. Koláčky se dnes obvykle dávají jako výslužka po svatbě.

Staré, nové, půjčené a modré…

Na nevěstin oděv jsou, podle tradic z viktoriánské Anglie, kladeny poměrně velké požadavky. Něco starého by na sobě nevěsta měla mít jako znak spojení s rodinnou tradicí. Něco nového symbolizuje nové začátky. Půjčená věc značí podporu blízkých, rodiny a přátel, kteří při nevěstě budou vždy stát. Modrá barva je symbolem čistoty a věrnosti. Pro štěstí se do nevěstiny boty dávala buď stříbrná mince, nebo čtyřlístek. Bílá barva šatů značí nejen nevinnost, ale také vyřešenou minulost a závoj měl nevěstu chránit před zlými duchy, kteří se údajně do těla dostávali nosem.

Foto: Dmitry Tkachu, Shutterstock.com

Nevěsta by na sobě měla mít něco modrého jako znak čistoty a věrnostiFoto: Dmitry Tkachu, Shutterstock.com

Družičky chránily nevěstu, ženich se vyplácel z hříchů

Také tradiční úkol družiček byl především ochraňující: měly být podobně oblečené jako nevěsta, aby zmátly zlé duchy a ochránily ji. Zato ženichovi jeho přátelé spíš všechno komplikovali: bylo zvykem, že novomanželům zatarasili cestu, dokud se mladý muž nevyplatil ze svých hříchů. Obdobou této tradice je třeba chomout nebo koule na noze. Zámek na kouli pak přeřezává spolu s nevěstou.

Bublifuk místo květin

Po obřadu svatebčané novomanželům zabraňovali nejrůznějšími způsoby vyjít z kostela. To měla být pro pár první zkouška, jak společně zvládnou nástrahy, které život přináší. Když se jim to podařilo, hosté je zasypali květinami, oříšky a semínky, což značilo hojnost a plodnost. Dnes se hází rýže nebo se fouká do bublifuků.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Bublifuk je moderní verze házení květin a oříšků, což má novomanželům zajistit hojnost Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Zametání všeho zlého

Možná jste si mysleli, že talíř se na svatbách rozbíjí proto, že „střepy znamenají štěstí“. Tento zvyk měl ale původně jiný smysl: hluk z rozbitého nádobí měl zahánět zlé duchy. Střepy neznamenaly štěstí, ale naopak problémy a společný úklid symbolizoval, že novomanželé spolu vše špatné překonají. Podobný smysl mělo i přenášení přes práh. Pod ním totiž, podle pověry, číhali zlí duchové a manžel před nimi svou ženu v domě vždy ochrání.

Polévka jako symbol sounáležitosti

Společné jedení svatební polévky je dalším žertíkem a zároveň testem, jak spolu novomanželé fungují. Pár je omotaný bílým ubrusem, což z nich vytvoří jeden celek. Pak dostanou jeden talíř a jednu děravou lžíci, kterou se střídavě krmí. Tento zvyk poukazuje na to, že v manželství se musí dávat i brát rovným dílem. Děravá lžíce zpečeťuje sounáležitost novomanželů a zároveň prověřuje jejich schopnost podělit se a spolupracovat. V polévce by měl být jeden velký knedlíček, který symbolizuje jednotnost.

Rozkrojení dortu

Také svatební dort a jeho rozkrojení má svá pravidla: nůž by měla držet nevěsta a ženich překrývat svou rukou tu její jako symbol opory, kterou v něm bude v životě mít. Dort by pak měli ochutnat nejen novomanželé, ale i všichni svatebčané. Kdyby se tak nestalo, budou mít podle pověry v manželství smůlu.

Foto: Andrei Zveaghintev, Shutterstock.com

I krájení dortu má svá pravidla. Ženich rukou „ochraňuje“ dlaň nevěsty jako symbol oporyFoto: Andrei Zveaghintev, Shutterstock.com

Znáte další tradice a pověry?

  • Házení kytice - Kytici hází nevěsta otočená zády do hloučku svobodných kamarádek. Ta, která ji chytí, se má do roka vdát.
  • Nevěstin podvazek - Mezi mládence hází ženich nevěstin podvazek. Kdo ho chytí, do roka se ožení.
  • Počasí na svatbě - Déšť – prší štěstí. Slunce znamená manželství bez mráčku. Jasný den je radost ve společném životě. Sníh přináší požehnání a bohatství. Bouřka značí hádky.
  • Svatba v květnu - Pověra „Svatba v máji, do roka máry“ měla praktický původ: očekávalo se, že nevěsta brzy po svatbě počne. Dítě by se pak mělo narodit v únoru, v měsíci, kdy byli lidé vysíleni zimou, a tudíž hodně náchylní k nemocem.
  • Tanec novomanželů - Tradičním tancem je pro tuto příležitost valčík. V současné době však novomanželé obvykle tančí na svou oblíbenou píseň.

Jaké svatební tradice se dodržují u vás?

Reklama

Načítám