Hlavní obsah

Obyčejný papírový talířek: Jak ho použijete 6x jinak?

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Hodí se při grilování nebo v létě na zahradní party, ale ani teď na podzim nemusejí papírové talířky zahálet. Jsou z poměrně kvalitního materiálu, takže se s nimi dá kouzlit na mnoha frontách. Mrkněte se na naše tipy.

Článek

Když jde v kuchyni všechno jako po másle, je to paráda. Skutečný mistr se však pozná ve chvíli, kdy je třeba improvizovat. V začínající domácnosti nebo na chalupě nemusíte mít všechny kuchyňské potřeby po ruce, a tak vezmete zavděk i náhražkou, třeba papírovým talířkem. Obyčejné kulaté se prodávají v sadě po 50 kusech a stojí kolem čtyřiceti korun – existuje několik velikostí. Můžete narazit i na barevné s potiskem, ty jsou pak dražší.

Na sbírku po babičce

Foto: Eva Malúšová

Jemné staré nádobí si při ukládání zaslouží zvláštní péči Foto: Eva Malúšová

Dnešní talíře vydrží kdeco, ale s těmi starými, ručně malovanými se musí zacházet obzvláště opatrně. Dokonce i obyčejné naskládání na sebe má svá pravidla – jednotlivé talíře by měly být něčím odděleny. Proložte je papírovými talířky. Nelamte si hlavu s jejich průměrem, důležité je, aby papír přiléhal na dno starožitností.

Když nemáte po ruce lopatku

Foto: Eva Malúšová

Na papírový podklad se malé drobky nebo skleněné střepy zametou nejlépe Foto: Eva Malúšová

Jemné drobky se docela špatně nametají na hrubou, třeba kovovou lopatku – hodně toho propadne. Pomozte si napůl přestřiženým talířkem. Použijte ho jednorázově také v případě, že chcete zamést drobné skleněné střepy.

Mističková improvizace

Foto: Eva Malúšová

Na čtyřech místech nastřihněte, složte, zafixujte a dózička je na světě Foto: Eva Malúšová

Na oříšky nebo drobné ovoce je miska nejlepší. Vyrobíte ji během dvou minut. Kulatý talířek nastřihněte rovnoběžně vedle sebe zhruba do čtvrtiny průměru z obou stran (podle obrázku) a složte. Spoje zafixujte sešívačkou a skryjte převázanou mašličkou. Kdybyste měli talířky čtvercového tvaru, nástřih veďte od vrcholů do středu opět zhruba čtvrtinu úhlopříčky a cípy spojte k sobě.

Nejen pro malíře

Foto: Eva Malúšová

Barvy, ale také třeba lepidlo můžete rozmíchat na talířové podložce Foto: Eva Malúšová

Nejste akademický malíř a jen občas vytáhnete barvičky? Pak tácek využijte jako jednorázovou paletu. Papír je dostatečně pevný, aby barva nepropíjela, a po skončení vás nečeká složité mytí. Tuto variantu využití rozhodně doporučujeme maminkám malých patlalů, tedy pardon, malířů.

Vychytávka do kuchyně

Foto: Eva Malúšová

Papírové víko můžete při šlehání těsta nebo šlehačky využívat opakovaně Foto: Eva Malúšová

Jestli jste někdy šlehali smetanu ručním šlehačem, pak jistě víte, že i když jste použili tu nejhlubší mísu, bílé cákance a kapky byly všude okolo. A stačí jen drobná nepozornost, sjedete metlami na stranu a šlehačka se rozprskne na svetr. Ke krytí mísy během šlehání využijte talířek. Nastřihněte ho od kraje do středu a uprostřed vystřihněte větší otvor na metly. Při práci pak jednou rukou držte šlehač a druhou talířek jako víko.

Roztomilost do pokojíčku

Foto: Eva Malúšová

Spojte dva talířky k sobě a máte malou šperkovnici, třeba s motivem melounu Foto: Eva Malúšová

Jednoduchý držáček na dětské sponky a gumičky vznikne sešitím jednoho celého talířku a jedné poloviny. Obě části můžete spojit i lepidlem, ale obšití kontrastní bavlnkou je dekorativnější.

Víte o další možnosti využití papírových talířků? 

Reklama

Související témata:

Načítám