Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Na jaře se mnohé ženy pustí do proměny – upraví jídelníček, zařadí více pohybu a zodpovědně hubnou. Jenže pak přijde dovolená, s ní uvolnění, pokušení a často i myšlenka: „Teď si to přece zasloužím.“ Právě v této chvíli však číhá největší past. „Snadno sklouznete do módu, že si dovolíte všechno, jako by předchozí měsíce neexistovaly. A přitom to vůbec není nutné!“ upozorňuje hned v úvodu nutriční terapeutka Lada Nosková, která se dlouhodobě věnuje zdravému hubnutí u žen.
Podle ní stačí držet se několika jednoduchých principů – a letní období si můžete užít naplno, bez výčitek i návratů k přísnému režimu na podzim. „A možná zjistíte, že si dovolenou užijete ještě víc – s lehkým tělem, klidnou hlavou a vědomím, že o sebe pečujete i ve chvílích odpočinku,“ dodává odbornice.
1. Plánování nenechte náhodě
Jestliže jste v procesu hubnutí nebo si udržujete váhu, není vhodné nechávat celý jídelníček náhodě. Přemýšlejte proto dopředu, jaké možnosti stravování budete mít. „Projděte si weby hotelů, restaurací, ať víte, do čeho jdete. Přemýšlejte, co si s sebou můžete vzít, abyste nebyly odkázané jen na to, co právě najdete po cestě. Není důvod zvlčet u první zmrzliny nebo hranolek na promenádě,“ říká nutriční terapeutka. Jestliže se chystáte do apartmánu, kde si můžete připravit zdravý oběd nebo vhodné svačinky na výlety nebo pláž, máte z poloviny vyhráno!
2. Nezapomínejte na porce a třetiny
Nemáte možnost vlastního stravování? Dbejte na skladbu talíře a velikost porcí. „Svým klientům připomínám vždy jednoduché pravidlo třetin. Jednu třetinu talíře by měla tvořit zelenina, v případě sladké snídaně klidně i ovoce. Další třetinu zaplňte kvalitními bílkovinami – ryby, maso, vejce, šunky, sýry, řecký jogurt, tvaroh nebo třeba luštěniny. A poslední třetinu tvoří sacharidy – tedy pečivo, přílohy jako brambory, těstoviny nebo rýže,“ radí odbornice. Tělo dostane vše, co potřebuje, a vy pak nebudete mít potřebu se dojídat různými pochutinami.
3. Dezert není oběd
Zmrzlina ano, ale ne místo oběda! Neříkáme, že se máte úplně vyhnout lákavým dezertům, které k létu neodmyslitelně patří. Nedělejte z nich ale náhražku plnohodnotného pokrmu. „Nejprve se nasyťte kvalitní, nutričně bohatou stravou a až poté, když opravdu máte chuť, si dejte něco navrch,“ doporučuje Lada Nosková.
Pokud byste si mohli vybírat, ideální volbou jsou ovocné sorbety, lehké piškotové zákusky s čerstvým ovocem nebo jogurtové dezerty. „Vždy si je ale dejte s nadhledem a bez pocitu viny. Jde o množství, ne o zákaz,“ dodává nutriční terapeutka.
4. Alkohol vybalancujte pohybem
Sklenička vína na terase nebo u bazénu zní jako ta pravá letní pohoda, jenže právě alkohol často bývá tím, co ruší rovnováhu a velmi navyšuje kalorický příjem, aniž byste si toho všimli.
„Pokud jíte málo a takzvaně si šetříte kalorie na alkohol, je to cesta do pekel. Alkohol nejenže zvyšuje chuť k jídlu a snižuje sebeovládání, ale také zpomaluje metabolismus, zatěžuje játra a zvyšuje ukládání tuku. Kromě toho dehydruje, zhoršuje spánek,“ vysvětluje Lada Nosková. Jak to vyřešit? Pijte s mírou a skleničku si dejte ideálně jako odměnu po aktivně prožitém dni.
5. Dejte pozor na skryté kalorické hrozby
Čemu se podle nutriční terapeutky raději úplně vyhnout? „Věcem, které vás nezasytí, ale přitom mají vysoký kalorický náboj a rozkolísají vám hladinu cukru v krvi – tedy chipsům, sladkým limonádám, míchaným alkoholickým nápojům typu piňa colada a také kombinacím cukr + tuk, což jsou například koblížky nebo croissanty s čokoládou,“ dodává Nosková.
Co si zabalit s sebou na dovolenou, když hubnete?
Radí Lada Nosková, nutriční terapeutka a autorka e-booku VyLaděná Menopauza:
- proteinové tyčinky nebo sušené maso
- proteinový prášek (snadno ho přidáte do kávy, jako vanilkové frappé, které osvěží a zároveň zasytí)
- malá balení oříšků
- instantní ovesnou kaši bez cukru (ideálně v kombinaci s proteinem)
- termosku nebo shaker na přípravu vlastního proteinového nápoje
- malou krabičku a nožík, který bude skvělým pomocníkem, když si vezmete jídlo na pláž