Hlavní obsah

Aby se pažitka zelenala. Jak se o ni starat?

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Reklama

Zjara vykoukne mezi prvními bylinkami. Nesmělé zelené výhonky pažitky neboli šnytlíku brzy zesílí a výrazně se rozvoní. S přehledem ji vypěstujete na záhoně i v květináči. Teď je na to správný čas. Jak na to, aby byla zdravá a silná?

Článek

Když pažitku rozemnete mezi prsty, ucítíte vůni připomínají česnek. Není to náhoda. Pažitka patří do rodu česnek. Ve Středozemí, odkud pochází, roste volně. A divoký šnytlík najdete i u břehů čistých horských potoků v Česku. Pátrat po něm ale nemusíte – doma si totiž snadno vypěstujete vyšlechtěnou pažitku zahradní.

Pažitka ze semínek

Kdo rád sleduje zázrak zrození, může si pažitku vypěstovat ze semínek. Nejlepší je si ji předpěstovat doma v květináči, a pak ji přesadit ven. Truhlík nebo květináč naplňte zeminou či substrátem. Pažitka potřebuje lehkou a propustnou půdu. Semínka vysévejte asi centimetr hluboko, nasypte několik do jedné jamky, aby se při růstu tvořily trsy. 

Pažitce vyhovuje teplo a světlo, podobně jako řadě ostatních bylinek. Proto květináč či truhlík postavte nejlépe na parapet. Zalévejte, rostlinka vyklíčí v závislosti na podmínkách asi za dva týdny. Nechte rostlinku povyrůst a stonky zesílit.

Kdy pažitku přesadit

Pokud je květináč pažitce malý, přesaďte ji. Na záhoně se jí bude dařit hned, jak se oteplí. Můžete ji nejdříve zvykat na drsnější podmínky, například otužováním, a to tak, že odpoledne vynesete květináč ven. Pažitka však není choulostivá jako jiné bylinky, proto to s péčí nemusíte přehánět.

Pokud pažitku nechcete předpěstovávat, kupte si sazenici v zahradnictví nebo požádejte souseda, aby vám odkopl kousek ze svého trsu. Pažitka je víceletá rostlina, budete z ní mít užitek několik sezon. Po pár letech začne slábnout a ztrácí své aroma – to je čas na výměnu.

Foto: Sachiczko Související klíčov, Shutterstock.com

Pažitku si můžete pěstovat přímo ze semínek, nebo si pořiďte předpěstované sazeničkyFoto: Sachiczko Související klíčov, Shutterstock.com

Péče o pažitku

Na zahradě si jí nemusíte téměř vůbec všímat. Daří se jí dobře na slunném stanovišti, případně snese i polostín. V horkých a suchých dnech ji zavlažujte. Pažitka v květináči vyžaduje pravidelnou zálivku, jinak usychá. Když to ale s vodou přeženete, může žloutnout.

Čím více budete pažitku zastřihávat, tím lépe. Zastřižená stébla totiž sílí a pažitka znovu obráží. Sklizeň můžete opakovat několikrát. Koncem dubna nebo začátkem května se na pažitce začnou objevovat květy. Zaštipujte je, pokud chcete pažitku i nadále sklízet. Jestli ale chcete vlastní semínka, nechte květy dozrát. Z nich získaná semena můžete zasít třeba další rok.

Květy jako pochoutka

Pažitka vykvétá narůžovělými a nafialovělými květy, které na zahradu přitahují včely a motýly – vítané opylovače. Některé odrůdy kvetou až do pozdního léta. Nemusí být ale jen potravou pro hmyz – jsou jedlé a můžete je použít jako chutnou a netradiční ozdobu salátů, těstovin, rizot nebo dalších jídel.

Foto: Jennifer Larsen Morrow, Shutterstock.com

I květy pažitky jsou jedlé a chutnají skoro stejně jako zelené části bylinkyFoto: Jennifer Larsen Morrow, Shutterstock.com

Suché pažitky se nezbavujte

Může se stát, že pažitka uschne. Nevyhazujte ji. Na záhoně si většinou jen odpočine a v nové sezoně vás znovu překvapí svěžími zelenými stvoly. Pokud je pažitka v květináči, sestříhejte suché listy, rostlinu schovejte na několik týdnů do chladu, třeba do sklepa. Až ji opět přenesete do tepla a na slunce, obrazí.

Zamražená pažitka

Když se vám úroda vydaří, nezapomeňte pažitku zamrazit. Jednoduše ji nastříhejte nůžkami, vložte do sáčku a dejte do mrazáku. Chytré jsou také ledové kostky s bylinkami. Formičky na led naplňte bylinkami, zalijte vodou a celou zimu máte po ruce praktické zdobení do polévky. V pažitce je hojně například vitamin C a B2 a minerály jako draslík, fosfor, železo.

Pažitka prospívá trávení, doporučuje se hlavně ve studené kuchyni, skvělá je pažitková pomazánka, nebo jí ozdobte a dochuťte těstovinový salát.

Reklama

Načítám