Hlavní obsah

Otužování je v kurzu! 8 benefitů, které díky chladu získáte

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Obléct se do plavek, vylézt na ledový vzduch, bosky jít po sněhu, odrazit se a skočit přímo do otvoru v zamrzlém jezeru... Nejen pro Skandinávce je takhle drsné ochlazování těla zimní rutinou. Vědí, proč to dělají. Otužování má celou řadu zdravotních benefitů.

Článek

Nestojí to v podstatě nic, jen vaše odhodlání a pevnou vůli. Otužování patří mezi nejlepší způsoby, jak si vybudovat silnou obranyschopnost. Vystavovat své tělo zimě má však i mnoho dalších příznivých účinků na zdraví. Znáte je všechny? A jak začít s otužováním?

Proč se otužovat

Pokud se chcete otužovat, máme pro vás jednu dobrou zprávu, a druhou v podstatě také dobrou. Pozitivní výsledky a velký pokrok můžete očekávat už během pár týdnů, po prvním měsíci už si můžete říkat polootužilec, po dvou už jste hotový otužilec.

Druhou zprávou je, že je to na celý život. Pokud po dvou měsících přestanete třeba na tři týdny, dostanete se zase skoro na samý počátek. Tak jdete do toho? Benefitů se najde mnoho:

  1. Silnější imunita - Podle studií již po prvních pěti týdnech budete disponovat lepší obranyschopností a lépe tak odolávat například chřipce či angíně.
  2. Nižší krevní tlak - Pravidelné otužování pomáhá snížit riziko nebezpečného vysokého krevního tlaku.
  3. Lehčí průběh nemocí - Někdy se ani sebezdravějšímu člověku onemocnění nevyhne, otužilci mají však lehčí průběh a kratší trvání nemoci.
  4. Skvělý pocit a psychická pohoda - Ihned po otužovací seanci vás zaplaví vlna endorfinů a dostaví se tak pověstný skvělý pocit. Z dlouhodobého hlediska budete ve větší psychické podobě.
  5. Snazší léčba alergií - Pokud trpíte alergiemi, otužování může podpořit léčbu a přispět i ke zmírnění příznaků.
  6. Antioxidační vliv - Otužilci mívají vyšší aktivitu oxidačních enzymů v krvi, tím pádem se lépe vyrovnají s oxidačním stresem, který stojí, mimo jiné, za předčasným stárnutím.
  7. Prokrvování těla - Pokud se budete otužovat, zajistíte si také lepší prokrvení těla, v důsledku toho na tom budou lépe vaše svaly i klouby.
  8. Hubnutí - Pokud se vystavíte chladu, neznamená to, že se vám začnou redukovat tukové polštářky, jak slibují mnohé procedury založené na procesu mražení. Teplotní šok však podpoří rychlejší spalování kalorií a metabolismus pracuje rychleji ještě nějaký čas po samotném procesu.
Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Otužování a jeho udržování je proces na celý život, ale vyplatí seFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Každý začátek je těžký

Otužovat se můžete v jakoukoli denní dobu. Ráno však patří mezi nejčastější volbu, neboť i krátké vystavení se chladu vás skvěle nastartuje. Zpočátku vaší otužilecké dráhy se však můžete potýkat s nelibými fyzickými pocity. Abyste je překonali, budete muset zatnout zuby. To doslova.

Vzhledem k tomu, že otužování je dlouhodobý proces, na kterém byste měli soustavně pracovat, je třeba se dobře motivovat. Stačí si znovu přečíst všech osm benefitů! (Jak u cvičení vydržet celý rok)

Jak se začít otužovat

Stanovení počáteční laťky je na vás, s ohledem na vaši kondici, věk a celkovou připravenost. Jste-li zimomřivci, v prvním kroku volte omývání těla studeným mokrým ručníkem po dobu tří až pěti minut. Je lepší vždy začít prvně končetinami, poté ochladit trup, následně šíji a krk a až nakonec hlavu (tu však můžete vynechat). U této „ručníkové“ fáze zůstaňte třeba dva týdny.

Pak přistupte ke studené sprše. Nastavte si intervaly, které budete postupně prodlužovat. Začněte u jedné až dvou minut a dle pocitů se snažte vydržet déle a déle. Hranice není. U otužování myslete na pravidelný hluboký dech, pomůže vám lépe se s prudkou změnou teploty vyrovnat.

Sprcha, nebo rybník?

U sprchy nejspíš zůstanete, protože v našich podmínkách se zřejmě nenaskytne příležitost jít si denně zaplavat do studeného rybníku nebo řeky. V případě, že se budete pravidelně otužovat sprchou, až jednou přijde i v zimě na ten rybník, nepochybně to dáte.

Patříte mezi otužilce, nebo se klepete zimou, jen co trochu zafouká? Tipnete si nejchladnější rekordy v Česku?

Reklama

Načítám