Hlavní obsah

Výročí úmrtí Adiny Mandlové. Co vše o ní (ne)víte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Život plný slávy, úspěchů a obdivu. Ale také trápení a osobních tragédií. To byl osud ikonické herečky a sex symbolu 30. let minulého století Adiny Mandlové. Zemřela 16. června v roce 1991. Připomeňte si ji s námi a otestujte své znalosti o této legendě české kinematografie.

Článek

Narodila se jako čtvrté dítě, první dcera po třech synech. Možná i proto ji otec hýčkal a podporoval v jejím zájmu o umění. Nejspíš i díky tomu, ale především díky svému talentu, se z ní brzy stala hvězda první velikosti, všemi milovaná a obdivovaná Adina Mandlová.

Jak ji lidé milovali, tak ji po 2. světové válce stejně divoce nenáviděli. Čelila obvinění z kolaborace s Němci. Po třech měsících ve věznici na Pankráci byla sice propuštěna a zproštěna obvinění, zbytek života ale strávila raději v emigraci.

Co všechno víte o téhle legendě? O nespoutané, talentované, ale také vnitřně rozhárané a milostně nestálé krásce? Otestujte své znalosti v našem kvízu a připomeňte si herečku, která ve věku 81 let zemřela 16. 6. 1991.

1. Byla sex symbolem 30. let, vynikající herečkou a slavná byla nejen u nás, ale i v Německu. Tam ji ovšem neznali jako Adinu Mandlovou, ale pod jedním pseudonymem. Víte, jaký to byl?
2. Kromě hereckých úspěchů Adinu Mandlovou tak trochu proslavily i její milenecké eskapády. Jejímu kouzlu podlehlo hned několik slavných mužů. Věděli byste, kdo byl jedním z jejích prvních slavných partnerů, který ji uvedl do filmového světa a po jehož boku se objevila například ve filmu Život je pes, Mazlíček či Švadlenka?
3. Adina Mandlová byla celkem čtyřikrát vdaná. První manžel malíř Zdeněk Tůma spáchal po roce manželství sebevraždu. Druhým byl Josef Kočvárek, který po Mnichově emigroval do Anglie, vstoupil do RAF a přijal jméno Joe Knight. S Adinou žili v Anglii, ale po čase se rozvedli. Třetím manželem herečky byl despotický boháč jménem Geoffrey, s nímž se rozvedla po dvou letech. Víte ale, kdo byl jejím čtvrtým manželem, kterého si vzala v roce 1954 a byla s ním až do jeho smrti v roce 1990?
4. Životem herečky prošlo mnoho mužů, jen vdaná byla (jak už bylo řečeno) čtyřikrát. Ale měla děti?
5. Adina Mandlová byla společenská, užívala si večírků, ale skutečnou kamarádku měla jen jednu. Byla jí známá herečka. Jejich přátelství ale skončilo poté, co jí Mandlová přebrala milence. Víte, která dáma to byla?
6. Hrála v řadě ikonických filmů, skvělá byla v Ať žije nebožtík, Mravnost nade vše, Přítelkyně pana ministra nebo ve filmu Noční motýl. Ale nejvíc jí proslavila role ve snímku Kristián, kde zazářila po boku Oldřicha Nového. Víte, jak se její postava krásné ženy jmenovala?
7. Kvůli pošramocené pověsti byla Adina Mandlová po 2. světové válce zatčena a obviněna z kolaborace s Němci. Téměř zbytek celého života strávila v emigraci. Žila v Anglii, na Maltě a v Kanadě. V roce 1966 jí ale Hudební divadlo v Karlíně nabídlo roli v muzikálu Hello Dolly! Jak to s tou rolí dopadlo?
8. Do války hvězda Adiny Mandlové strmě stoupala, po jejím konci ovšem klesla na dno. Víte, jak se jmenuje poslední film, který Mandlová natočila? Jde o komedii z roku 1944, kde po jejím boku hrál Oldřich Nový. Příběh je jednoduchý – bohatý nevěrník se snaží svést mladou a vdanou květinářku, ale ta mu odolá.
9. Po emigraci do Anglie se Adina Mandlová snažila budovat hereckou kariéru i tam. Jazyková bariéra, cizí přízvuk, nic z toho jí ale nepomáhalo. A tak získala jen jedinou roli, a to ve filmu The Fool and the Princess z roku 1948. Víte, koho tam Mandlová hrála?
10. Po smrti manžela v roce 1990 se nakonec Mandlová vrátila do Československa, kde 16. června 1991 zemřela. Víte, kde skončily její ostatky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Stejně zářivý vzestup a stejně smutný pád. Život těchto dvou hereček si byl v mnohém hodně podobný. I Lída Baarová byla Milovaná i nenáviděná. Je to 20 let od smrti Lídy Baarové

Reklama

Načítám