Hlavní obsah

Alkalická dieta je opředena mýty. Měli byste jim věřit?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Maso, obiloviny, mléčné výrobky. Skutečně v těle zanechávají „kyselý popílek“, který může přivolat rakovinu? Alkalická dieta je spojena i s řadou dalších kontroverzních mýtů. Měli byste jim věřit?

Článek

Některé jídlo náš organismus zakyseluje, to je známá věc. Jsou to hlavně potraviny bohaté na bílkoviny a fosfor, jako je maso, obiloviny a mléčné výrobky. Kyselé prostředí je náchylnější k závažným zdravotním problémům. Proto příznivci radí: najeďte na alkalickou neboli zásaditou stravu!

Ta by měla obsahovat především přírodní a čerstvé suroviny, ideálně rostlinného původu. Vyvarovat byste se naopak měli konzumace jakýchkoliv zpracovaných nebo smažených pokrmů, včetně výrobků na bázi mouky.

Čerstvé potraviny tělu prospějí

Nepřipomíná vám to něco? Jistě – jedná se totiž o obecné pokyny zdravého stravování, které pomohou vždy. Jakákoliv strava s nízkým obsahem cukru, složená z nezpracovaných a čerstvých potravin, zlepší vaše zdraví a nemusíte ji hned nazývat „alkalickou dietou“.

„Její jednotlivé prvky jako je více ovoce a zeleniny, méně zpracovaných potravin a vyloučení cukru, určitě zlepší zdraví mnoha jedinců,“ říká Petra Schäferová, koučka zdravého životního stylu ze společnosti Fitkouč. „To ale není o alkalické stravě, ale o racionálním jídelníčku, do kterého z mého pohledu patří i maso, vejce, mléčné výrobky a další potraviny, které alkalická dieta nedoporučuje,“ dodává. A jak je to s těmi mýty? S pomocí oslovených odborníků jsme se je pokusili rozklíčovat.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Skutečně může alkalická dieta působit blahodárně na váš organismus, anebo je to jen trik? Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Mýtus 1: Hodnota pH moči vypovídá o pH celého těla

Běžný zmatek, který mezi nadšenci alkalické stravy panuje, hlásá, že kyselé pH moči značí zakyselení celého těla. To ale měří čistou kyselost, kterou tělo vyloučí. Alkalickou rovnováhu v organismu měří pH test krve. Takže srovnávat tyto dvě hodnoty je jako sčítat jablka s hruškami. „Hodnota pH moči se slabě mění v závislosti na složení stravy. Pokud jste právě snědli velký zeleninový salát, moč bude mít tendenci být více alkalická. Pokud jste naopak snědli velký hovězí steak, bude vaše moč více kyselá,“ vysvětluje RNDr. Michaela Bebová, biochemička z Prahy.

Mýtus 2: Kyselinotvorné potraviny způsobují osteoporózu

Pravda je, že kosti mohou uvolňovat vápník, aby vyrovnaly pH v krvi, když dojde k jeho nedostatku (vlivem zdravotních problémů nebo diety s nízkým obsahem vápníku).

„Uvolňování vápníku je řízeno hormonálně a zcela určitě ho tělo neposílá z kostí do krve, aby neutralizovalo kyseliny z kyselinotvorné stravy,“ potvrzuje Michaela Bebová. „Žádná studie nikdy neprokázala, že by konzumace kyselinotvorné stravy včetně masa způsobovala osteoporózu,“ doplňuje.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Přivedou vás kyselinotvorné potraviny k lékaři kvůli osteoporóze?Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Mýtus 3: Kyselinotvorné potraviny jsou viníkem vzniku rakoviny

Poslední mýtus souvisí s tvrzením, že rakovina je výsledkem kyselého vnitřního prostředí organismu. Ale potraviny vytvářející kyseliny nemění krev ani pH vnitřních tekutin. Kyselé prostředí, v němž se rakovině daří o něco lépe, je vytvářeno rakovinnými buňkami v důsledku jejich rychlého množení a odlišného metabolismu glukózy. Konzumace kyselinotvorných potravin tak na vznik rakoviny nemá vliv.

Jaké jsou další rozdíly v dietách? Pomůžeme vám se v tom vyznat!

Reklama

Načítám