Hlavní obsah

Nízkosacharidová, keto a paleo dieta: V čem se liší?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sacharidy jsou největší padouch, zato konzumace bílkovin a tuků je alfou a omegou správné stravy. Populárních diet, které jsou vystavěné na podobném základě, je vícero. Ačkoli se ketodieta, paleo a nízkosacharidová strava mohou jevit jako identické systémy, nejsou. Čím se liší?

Článek

Zatímco druhou polovinu minulého století ovládaly nízkotučné diety, dnes se omezují sacharidy, tedy oblíbený chléb, rýže, těstoviny a spol. Věhlasných diet, nebo chcete-li stravovacích systémů, založených na omezení sacharidů je hned několik a z pohledu laika se mohou zdát všechny stejné. Ale nejsou. Znáte klíčové rozdíly mezi nízkosacharidovou, keto a paleo stravou, tedy mezi třemi nejpopulárnějšími dietami tohoto typu?

Nízkosacharidová dieta: jen mírné omezení

Kdo nemá rád extrémy, low-carb dieta je jistě nejsnesitelnější volba – ve výběru potravin je nejméně přísná. „Nízkosacharidová je strava, v níž je obsah sacharidů nižší než 26 procent celkového příjmu nebo méně než 130 gramů za den,“ uvádí zásadní pravidlo Pavel Dvořáček, osobní fitness trenér.

„Důležité je používat kvalitní základní potraviny a vyřadit průmyslově zpracované výrobky, které obsahují přidané cukry, škroby, mouku, nekvalitní upravené tuky a další látky,“ doplňuje specialistka na zdravotní prevenci Margit Slimáková. Suma sumárum tak lze říct, že v tomto případě se jedná o celkem normální vyváženou stravu, avšak s tím, že se nepřejídáte pečivem, knedlíky ani sladkostmi. (Nejíte při hubnutí pečivo a přílohy? Možná si tak docela škodíte.)

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nízkosacharidová dieta se celkem blíží vyvážené stravěFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ketodieta: jen pro otrlé

Tenhle způsob stravování už je jiný odvar. „V ketogenní dietě je obsah sacharidů jen do 10 procent celkového denního příjmu, tedy v rozmezí 20 až 50 gramů sacharidů za den,“ popisuje fitness trenér Pavel Dvořáček. Vychází z Atkinsovy diety ze 70. let, avšak s tím rozdílem, že je zde limitován příjem bílkovin na zhruba pětinu celkového denního příjmu. Tvůrce diety Robert Atkins (†72) na proteiny limit neměl, jenže jejich nadměrná konzumace vážně zatěžuje ledviny, proto se od původního vzoru začalo upouštět a na výsluní vyšly modifikace, například právě ketodieta. Co se vám stane, když sníte příliš bílkovin?)

A jak to vlastně funguje? Když snížíte příjem sacharidů pod 50 gramů denně, dostanete se do metabolického stavu ketóza. „V ní tělo začne využívat tuk jako hlavní zdroj energie bez výkyvů hladiny cukru v krvi. Jestliže je dodržen kalorický deficit, nastane efekt hubnutí. Nevýhoda je však taková, že dlouhodobé extrémní vyřazení sacharidů je často těžko udržitelné,“ říká trenér Pavel Dvořáček.

V praxi tak mnoho lidí, poté co absolvují křest ohněm v podobě keto, následně přejde na mírnější nízkosacharidovou dietu. Potvrzuje to i hlavní výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková: „Ketodietu vnímám jako skvělý odrazový můstek ke změně stravovacích návyků, který poměrně rychle dokáže snížit nadváhu či obezitu a také často naučí pravidelnému jídelníčku. Je potřeba si ale uvědomit, že je to krátkodobá záležitost. Po skončení ketodiety není výjimkou, že lidé plynule přejdou na nízkosacharidové stravování, v němž už mohou setrvat dlouhodobě.”

Paleo: povolí nejvíc sacharidů

Chuťovkou nakonec je dieta ze starší doby kamenné neboli paleolitu, která napodobuje stravu pravěkého člověka tak, jak si ji představují dnešní výživáři. „Je založena na přirozených, běžně dostupných potravinách. Základem je maso, ryby, ořechy, vejce, ovoce. Ze stravy se vynechávají obiloviny, brambory, mléčné výrobky, luštěniny a průmyslově zpracované potraviny,“ popisuje Pavel Dvořáček. Z výše uvedených je paleo dieta, co se omezení sacharidů týká, tou nejméně přísnou: tvoří zde 30 procent denního příjmu.

Znáte populární a hodně zvláštní dietu Whole30 anebo dietu GAPS, která prý umí léčit autismus?

Načítám