Hlavní obsah

Avokádový chléb i pudinkový toast jako hity TikToku: názory výživářek jsou nekompromisní

Foto: Deman, Shutterstock.com

Foto: Deman, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako inspirační a zábavní platforma fascinuje TikTok především velmi mladé lidi. Ti zde nacházejí i sdílejí také tipy na přípravu jídel. Jsou takové recepty skutečně prospěšné a stojí za vyzkoušení? Zeptali jsme se výživářek.

Článek

TikTok se stal oblíbeným zdrojem různých tipů z oblasti zdraví, fitness i wellness. Není ale všechno zlato, co se třpytí, a sdílené recepty nemusí být zdravé tak, jak se tváří. Vybrali jsme 4, které se za poslední měsíce těšily výrazné oblibě, a zeptali jsme se na ně skutečných výživových specialistek.

1. Avokádový chléb

Avokádo je u tiktokerů velmi oblíbené, poslední měsíce co do počtu zhlédnutí (skoro 5 milionů) vede recept na avokádový chléb. V míse máte rozmačkat 2 avokáda, přidat ¾ šálku cukru, 3 vejce, promíchat a přidat 2 šálky mouky, lžičku a půl prášku do pečiva, smíchat a péct na 175 °C asi 45 minut.

„Výhodou je, že díky avokádu chléb obsahuje zdravé tuky a vlákninu, na druhou stranu se jedná o typický rychlý chléb z bílé mouky a cukru, což nezachrání ani avokádo. Nutriční profil můžete vylepšit výběrem vhodného typu mouky – třeba špaldové – a cukru – třeba kokosového, u cukru navíc doporučuji snížit jeho množství třeba jen na čtvrt šálku,“ říká výživářka a majitelka zdravého krabičkového stravování Lucie Tvrdoňová.

„Zdravé tuky lze doplnit i jinou cestou, pečením navíc znehodnotíte další výhody avokáda. Při redukční dietě tento chléb nebude vůbec vhodným zdrojem pečiva. Avokádo bych doporučila využívat spíše jako dobrý zdroj alternativních dezertů či pomazánek, abychom využili čerstvou potravinu,“ hodnotí koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

Foto: Hrytsiv Oleksandr, Shutterstock.com

Z avokáda udělejte raději pomazánku, ať využijete benefity čerstvého ploduFoto: Hrytsiv Oleksandr, Shutterstock.com

2. Kimchi okurky

Smíchejte nakrájené okurky, sůl, prolisovaný česnek, cibuli, chilli nebo sladkou papriku, cukr, rýžový olej, sezamový olej a sezamová semínka (množství u všeho od oka) a získáte variaci na oblíbený korejský pokrm, která si na TikToku vysloužila 25 milionů shlédnutí.

I když skvěle chutná a může představovat lákavou možnost, jak do jídelníčku zahrnout čerstvou zeleninu, oproti tradičnímu kimchi má řadu nevýhod. Předně je použita čerstvá a ne fermentovaná zelenina, takže jídlo sice dodá vlákninu a antioxidanty, není ale tak dobře stravitelné jako pokrm ze zeleniny kvašené a nedodá probiotika prospívající střevní mikroflóře.

3. Mrkvový salát

K mrkvi a citronové šťávě přidali tiktokeři olivový olej, rýžový ocet a koření dle chuti, tak ozvláštnili tradiční mrkvový salát. Pod různými hashtagy se objevuje stejný recept, který má kolem 5 milionů zhlédnutí. V některých videích se navíc doporučuje kombinace se sezamovými semínky a sezamovým olejem, jablečným či balzamikovým octem.

Tento recept výživáři celkově schvalují, protože hlavní složkou je čerstvá mrkev bohatá na vitaminy C, B6 a vlákninu, ani další ingredience nejsou nezdravé a neobsahují prázdné kilokalorie.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Čerstvá mrkev je zdrojem cenných živin, recept na inovovaný mrkvový salát výživářky schvalujíFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

4. Pudinkový toast

Jako snadná a na přípravu rychlá verze klasického tvarohového koláče se TikTokem šíří recept na pudinkový toast, který má na kontě až 47 milionů shlédnutí. Ten káže rozšlehat 2–3 lžíce řeckého jogurtu s vejcem a lžící javorového sirupu, směs nalít na toastový chléb promáčknutý prsty (vyjde na dva plátky), ozdobit ovocem nebo čokoládou a zapéct v troubě do zlatova.

„Nejsem příliš zastáncem hlavně toastového pečiva. Často obsahuje cukr a spoustu přídavných látek, které tělu neprospívají. Tuto variantu bych klidně viděla zapečenou s ovesnými vločkami. Tedy místo chleba bych jich dala cca 30 g a vše zamíchala a zapekla v přiměřené nádobě či dala do vymazaných formiček na muffiny. Pokud pečete v troubě, připravila bych směsi větší množství,“ radí Radka Pamětická.

Načítám