Hlavní obsah

Tohle svačí výživářky! Tipy na rychlé a zdravé svačinky, které si můžete dopřát během dne

Foto: goodmoments, Shutterstock.com

Foto: goodmoments, Shutterstock.com

Reklama

Hledáte pokrm, po němž můžete v případě potřeby sáhnout dopoledne, odpoledne a třeba i večer? Přinášíme recepty na zdravé svačinky, které si můžete zobnout v kteroukoliv denní dobu. A to bez strachu, že se to negativně projeví na vaší linii.

Článek

Zdravá strava je zábava, někdy ale může docházet inspirace a potom bývá únavné dokola vymýšlet, co s sebou vzít z domu na svačinu. Právě v těchto chvílích se zvyšuje riziko, že si vyhladovělí koupíte bagetu na benzínce nebo pizzu v rychlém občerstvení. Aby se vám to nestalo, přímo od odbornic na výživu přinášíme snadné a chutné recepty na svačinky, které si můžete dopřát kdykoliv během dne.

1. Tapiokový pudink podle Lucie Tvrdoňové

Výživová poradkyně a fitness trenérka Lucie Tvrdoňová nedá dopustit na pudink z perel tapioky, což je škrob z kořene rostliny manioka rostoucí v Jižní Americe. „Je to skvělá bezlepková svačinka plná energie a vhodná pro vegany, vegetariány i pro alergiky,“ popisuje s tím, že tapiokové perly jsou bohaté na sacharidy, díky nimž dodají energii, a dále na mnoho cenných látek jako vitamin B, kyselina listová, vápník, draslík, fosfor, magnézium, železo i vláknina. Recept na tapiokový pudink najdete zde.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tapiokový pudink je bohatý na sacharidy, podávat jej můžete s oblíbeným ovocem a ořechyFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

2. Pečená ovesná kaše podle Michaely Bebové

Ovesná kaše patří k velmi výživným pokrmům. „Dopřáváme si ji zpravidla ráno, v upečené, studené formě však může tvořit skvělou svačinu nejen pro dospělé, ale i pro děti,“ říká biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová s tím, že ovesné vločky jsou velmi kvalitním zdrojem sacharidů, chia semínka dodají omega-3 mastné kyseliny, banán a rozinky pečenou kaši přirozeně osladí bez nutnosti používat další sladidla a mléko společně s jogurtem dodají pokrmu bílkoviny. Recept na pečenou ovesnou kaši najdete zde.

3. Cizrnový salát podle Veroniky Baťové

Jaro je ideálním časem pro odlehčení jídelníčku, proto většina lidí zařazuje nejrůznější saláty. Tento salát kromě vitaminů a minerálů dodá také potřebnou energii, navíc skvěle zasytí. „Můžete si jej sbalit do krabičky, vzít kamkoliv sebou a mít tak po ruce kvalitní zdroj živin pro doplnění energie kdykoliv během dne,“ říká Veronika Baťová, nutriční terapeutka z ProVeg Česko. Díky cizrně salát dodá komplexní sacharidy, bílkoviny i pořádnou dávku vlákniny. Tahini je zase skvělým zdrojem zdravých tuků a vápníku. Recept můžete prostudovat zde.

Foto: OlgaBombologna, Shutterstock.com

Cizrnový salát je bohatý na bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Vezměte si ho na cesty do skleničky nebo krabičkyFoto: OlgaBombologna, Shutterstock.com

4. Špenátová pomazánka podle Gabriely Mádrové

Nutriční specialistka Gabriela Mádrová doporučuje špenátovou pomazánku, jejímž základem je čerstvý tvarohový sýr. „Špenát dodá kyselinu listovou, vitamin C a železo, čerstvý tvarohový sýr lehce stravitelné bílkoviny,“ popisuje s tím, že místo špenátu můžete vyzkoušet i medvědí česnek. Špenátovou pomazánku můžete připravit podle tohoto receptu.

5. Cottage na několik způsobů podle Petry Schäferové

Koučka zdravého životního stylu Petra Schäferová považuje za svačinu vhodnou pro kohokoliv a v kteroukoliv denní dobu cottage sýr. Mezi jeho přednosti patří nejen vysoké množství bílkovin a vápníku, ale také minimum tuků i sacharidů. Skvělá je potom jeho variabilita, nabízí bezpočet způsobů konzumace. Na jaké způsoby můžete připravit cottage sýr?

Foto: Oxana Denezhkina, Shutterstock.com

Sýr cottage si můžete dopřát na sladko s ovocem nebo na slano s rajčaty či pestem, natřený na celozrnném pečivuFoto: Oxana Denezhkina, Shutterstock.com

6. Mandlová nutella podle Radky Pamětické

K oblíbeným surovinám výživářky a trenérky Radky Pamětické patří mandle. „Loupané i neloupané patří k nejlepším zdrojům bílkovin vůbec,“ vysvětluje a dodává, že ve 100 g mandlí najdete 21 g proteinů rostlinného původu, které nezatěžují trávicí systém jako ty živočišné a mají více nenasycených mastných kyselin. Mandle jsou dále zdrojem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, vitaminu E a dalších antioxidantů. Mandlová nutella rychle zasytí, má hodně bílkovin, zdravých tuků i vlákniny. Mandlovou nutellu si můžete podle tohoto receptu.

Reklama

Načítám