Hlavní obsah

Až o týdny déle! 9 triků, jak prodloužit životnost potravin

Foto: its_al_dente, Shutterstock.com

Foto: its_al_dente, Shutterstock.com

Reklama

Nikdo nedokáže přesně odhadnout, kolik potravin v následujících dnech spotřebuje. Zvlášť když nakupuje pro celou rodinu. Pak se občas stane, že musíte něco vyhodit. S našimi tipy se vám to už možná nestane. Toto je devět způsobů, jak prodloužit trvanlivost některých potravin.

Článek

Je to prostě škoda. Snad nikomu nedělá radost, když potraviny, které před pár dny nakoupil, skončí v koši. Pomocí těchto triků se vám některé určitě podaří před rychlou zkázou uchránit....

1. Čerstvé bylinky do vázy

Spousta receptů vyžaduje čerstvé bylinky. Nejčastěji je to bazalka, koriandr, kopr, popřípadě pažitka nebo petrželka. V supermarketu koupíte svazek bylinek obvykle v plastové krabičce, na trhu dostanete nanejvýš sáček. V těchto obalech je však nenechávejte. Hned po příchodu domů dejte bylinky, podobně jako květiny, do sklenky s vodou. Vydrží až o pět dní déle.

2. Dva avokádové tipy

Avokádo má široké využití a spoustu zdravotních benefitů. Z kulinářského hlediska může být trochu problematické: buď se potýkáte s tvrdým nedozrálým plodem, nebo naopak příliš měkkým. Co se prvního zádrhele týká, klidně nechte avokádo dozrát doma, jen nesmí přijít do chladničky. Pokud naopak už zralé je, avšak vy naráz zkonzumujete jen půlku, skladujte tu zbylou s cibulí. Síra v ní obsažená zajistí, že avokádo jen tak nezhnědne, tedy nenahnije. Proti povrchovému zhnědnutí dužiny pak pomůže i její potření citronovou šťávou.

Foto: ileana_bt, Shutterstock.com

Nespotřebované avokádo uchovávejte s cibulí – plod nezhnědneFoto: ileana_bt, Shutterstock.com

3. Místo ledu vajíčka

Máte doma plato vajec, které už jsou na hraně expirace a nemáte pro ně právě využití? Rozklepněte je do plastových formiček na led, ke každému přidejte špetku soli a zmrazte. Pokud se vám vajíčko do jedné přihrádky nevejde, klidně skladujte zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Až je budete potřebovat, vyndejte potřebný počet kostek z mrazáku a nechte roztát v misce. Vejce by si tak měla uchovat všechny své běžné vlastnosti.

4. Mléko zmrazte

Podobně jako vajíčka můžete zmrazit i mléko. V klidu ho ponechte v plastové PET láhvi a dejte do mrazničky. Pamatujte však, že i takto mléko nevydrží déle než šest týdnů.

5. Salát balte do ubrousků

Ledový, hlávkový či jakýkoli jiný salát vadne poměrně rychle. Jeho životnost prodloužíte tak, že ho zabalíte do papírových ubrousků. Nasají přebytečnou vlhkost, nedovolí listům tak rychle uvadnout a salát vydrží čerstvý až týden.

6. Banány do potravinové fólie

Až o pět dnů se dá prodloužit životnost banánů. Jestli nechcete, aby úplně zhnědly, zabalte je do potravinové fólie a nechte v pokojové teplotě.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Že banány nepatří co chladničky, víte. A když je zabalíte do fólie, budou hnědnout pomalejiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

7. Jablka nechte v chladu

Jablka mají životnost celkem dlouhou. Avšak pozor, přestože nejsou viditelně nahnilá, nemusejí si udržet typickou čerstvou chuť. Uložte je do lednice, případně do chladného sklepa. Tam mohou vydržet až půl roku! Jednotlivá jablka by se ale neměla dotýkat – zabalte je třeba do starých novin.

8. Zakysanka a cottage vzhůru nohama

Až budete ukládat zakysanou smetanu, sýr cottage nebo jogurt do lednice, zkuste to trochu netradičně. Postavte je vzhůru nohama, tedy na víko. Vznikne tak vakuum, které zpomalí růst bakterií. Produkty tak vydrží až dvojnásobně dlouhou dobu.

9. Zmrazení pečiva

Odjíždíte na několik dní mimo domov, přitom máte plný chlebník čerstvého pečiva? I to se dá zachránit. Pečivo dejte do igelitových sáčků a umístěte do mrazáku. Takto tam vydrží alespoň tři týdny. Až ho budete potřebovat, vyndáte ho a necháte rozmrazit – na chuti to pravděpodobně nepoznáte.

Máte nějaké vlastní triky, jak udržet potraviny déle čerstvé?

Reklama

Načítám