Hlavní obsah

Potraviny, které nepatří do lednice. Batáty ztratí chuť, česnek shnije a okurky změknou

Foto: Profimedia

Možná vás překvapí, že chladnička není vždy nejlepším místem pro ukládání potravinFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodí to i u vás tak, že většinou skoro celý nákup naskládáte do poliček chladničky? Možná tam ale dáváte i potraviny, pro které to není ideální!

Článek

Uchovávejte potraviny v chladu, vydrží déle. Tahle věta je pravdivá, ale rozhodně neplatí pro všechny druhy potravin. Některé byste příště měli uložit jinam. Samozřejmě, že vám prozradíme nejen to, o které druhy jde, ale i proč to tak je a kam správně s nimi. A vezmeme to pěkně podle abecedy.

Banány

V chladu lednice rychleji hnědnou a ztrácí chuť – místo, aby při dozrávání sládly, tak moučnatí. Nevyhovuje jim teplota pod 12 stupňů. Podobnou teplotu potřebuje i ananas, papája nebo mango, které se také prodávají většinou nedozrálé.

Pro banány je nejlepší, když je dáte do obyčejného papírového sáčku a necháte při pokojové teplotě. „Nejlepší pro konzumaci jsou ve chvíli, kdy se na jejich slupce objeví drobné hnědé tečky. Nezralé banány jsou plné škrobu, který je obtížněji stravitelný,“ vysvětluje výživový specialista Martin Škába.

Batáty

Pokud si je občas koupíte, protože milujete jejich nasládlou chuť, pak je nedávejte do lednice – právě ta by je o ni rychle připravila. Batáty vydrží při pokojové teplotě asi týden.

Foto: Profimedia

Brambory a další potraviny plné škrobu nepatří do ledniceFoto: Profimedia

Brambory

Bramborám také nevyhovuje přílišné chladno. Pro dlouhodobé skladování je pro ně nejlepší teplota mezi 4 až 7 stupni, ale pokud je nakupujete průběžně a sníte je do 14 dnů, je naopak ideální teplota nad 8 stupňů. Tak se snižuje při následné tepelné úpravě tvorba nebezpečného akrylamidu. Akrylamid je látka, která se při teplotách nad 180 °C tvoří hlavně v potravinách bohatých na škroby.

Bylinky

Pokud se bojíte, že vám na lince zvadnou, dejte je do sklenice s vodou a do stínu. Petrželka i bazalka tam vydrží několik dnů. V chladu lednice ztratí svou jedinečnou vůni a naopak nasají jiné pachy. Pro uchování na delší dobu je dejte klidně do mrazáku.

Cibule

Uchovávání v lednici není pro cibuli rizikové ani tak z hlediska chladu, jako vlhkosti. „Pro skladování cibule v domácnosti doporučujeme uložení na suchém, tmavém a chladném místě. Pokud možno větratelném. Uskladnění v lednici a igelitovém sáčku je to nejhorší, co pro cibuli můžete udělat,“ radí Leona Franc z Vital Czech Všestary. Skladujte ji daleko od brambor, společně uskladněné se obojí rychleji kazí.

Foto: Profimedia

Medu se nejlépe daří v pečlivě uzavřené sklenici, pak ho můžete skladovat i při pokojové teplotěFoto: Profimedia

Citrusové plody

V chladu rychleji vysychají, ztrácejí šťávu i vůni. Pokud chcete citrony a další citrusové plody uchovávat v chladničce, pak vždy dobře zabalené a uzavřené tak, aby k nim nešel volně vzduch zvenčí – ideální jsou zipové sáčky.

Česnek

Česnek může ve vlhku lednice začít daleko rychleji hnít, měnit konzistenci na tu, která se podobá gumě.

Chléb

V lednici se rychleji vysušuje, okorá a začne se rozpadat. Raději ho zabalte nejlépe do kuchyňské utěrky či látkového sáčku z přírodního materiálu, jako je například bavlna, len nebo konopí, a dejte do boxu. Pokud chcete chléb jíst až za pár dní, raději ho zamrazte.

Med

Chladnička je pro něj nebezpečím hlavně proto, že nemá rád vlhkost a pohlcuje pachy. Je pro něj tedy lepší, pokud ho dobře uzavřete a necháte při pokojové teplotě. Med krystalizuje nejrychleji při teplotě kolem 14 stupňů, při vyšší se tento proces zpomaluje. Ani krystalizace medu ale nemění jeho kvalitu.

Olivový olej

V chladu se zakalí, zhoustne a udělají se v něm chuchvalce. Zahřátí ho sice zas vrátí do původního stavu, ale klidně ho nechávejte při pokojové teplotě, ne ovšem vyšší, než 25 stupňů. Vždy mu ale zajistěte tmu.

Papriky

Ani papriky v chladu nedozrají a v lednici tak ztrácí na chuti. Nejlepší místo na uskladnění je suché, dobře větrané místo.

Pečivo

Neplatí, že v chladu vydrží pečivo déle. Naopak se rychleji vysušuje. Pokud ho chcete uchovat na spotřebu za pár dní, pak ho raději zamrazte – ovšem velmi dobře zabalené, aby ani nevyschlo, ani nenabralo pachy z okolí.

Rajčata

Jde hlavně o nedozrálá rajčata. K jejich dozrání je ideální pokojová teplota. Nejlépe „dojdou“ na parapetu okna.

Salátové okurky

Stejně jako ostatní plodiny, které jsou plné vody, v chladničce mění rychleji konzistenci a jsou měkké a chuťově mdlé. Právě proto se prodávají balené ve fólii, aby vydržely déle křupavé. Dbejte na to, aby nebyly v blízkosti rajčat, protože pak rychleji zrají a kazí se.

Reklama

Načítám