Hlavní obsah

Babí léto je zpátky! Vyrazte na burčák, dýně a pouštět draka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Přemýšlíte, kam byste vyrazili o víkendu a čekáte na aktuální předpověď počasí? Pak rozhodně čtěte dál! Před námi je slunečný víkend a my pro vás máme tipy, kde si jej užít: zajímavé výstavy, festivaly pro labužníky i novinku od českých autorů, která stojí za to.

Článek

Schovejte šály a čepice, babí léto je zpět v plné síle a o víkendu má být moc příjemně. Co podzimního jste ještě nestihli? Pouštět draka, ochutnat burčák a vydlabat dýni? To vše můžete během soboty a neděle dohnat. Načerpejte inspiraci a sepište si plán, bude to nabité.

V sobotu očekáváme polojasno až jasno. Nejnižší teploty v noci 9 až 5 °C. Přes den nás příjemně zahřejí nejvyšší teploty 18 až 22 °C. V neděli to bude ještě o babí chlup lepší - polojasno až jasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, nejvyšší denní 19 až 23 °C.

Džíny vyhlásily revoluci

Čeká vás velký víkendový nákup? Spojte jej se zábavou. V pražském obchodním centru Centrum Černý Most probíhá od 4. do 28. října Džínová revoluce! Navštivte unikátní výstavu a zjistěte, jak se z montérek stala nesmrtelná móda. Připomeňte si dobové dělníky na traverze nad Manhattanem, atmosféru Hollywoodu 60. a 70. let, která představí herecké legendy jako Marilyn Monroe (†36) nebo Jamese Deana (†24). (Mimochodem, znáte sexuální tajemství těchto dvou?) Zjistíte, jak vypadaly džíny z Tuzexu a džíny jako symbol hip hopové kultury. Můžete navštívit i víkendové tematické workshopy a vyfotit se třeba v polaroid koutku s výhledem na New York.

Foto: Profimedia.cz

Na výstavě džín se můžete pokochat i fotografiemi Jamese DeanaFoto: Profimedia.cz

Pochod s burčákem v ruce

Ochutnat burčák a moravská vína a projít se nádhernou krajinou v okolí Milotic? Těžko si představit lepší sobotu. Vydejte se osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, a klidně pak pokračujte dál směrem Dubňany a do Mutěnic. Letos je to už 43. ročník tradiční akce, která se koná vždy druhou sobotu v říjnu. Kromě popíjení burčáku a skvělých vín se nechte pohostit specialitami přímo od žen místních  vinařů. Začíná se v 8 hodin, tak nezaspěte!

Foto: vinarskecentrum.cz

Ochutnat burčák a poslechnout si živou hudbu vyrazte na jižní MoravuFoto: vinarskecentrum.cz

Dýňoví bubáci straší v Brně

Dýně jsou podzimní radost, tak si o víkendu uvařte polévku, nebo upečte lahodnou bábovku, a pak vyrazte na tradiční akci, kterou Otevřená zahrada v Brně pořádá již posedmé. V podzimně laděné zahradě najdete zákoutí kulinářská, výtvarná, hudební i hravá. Můžete zkusit štěstí a přihlásit se do soutěže o nejlepší dýňovou pomazánku nebo o nejhezčího dýňového bubáka. Děti si užijí tvořivé podzimní dílny a v podzimně laděném fotokoutku si pak udělejte rozesmáté fotky na památku.

Foto: otevrenazahrada.cz

A jak by vypadal dýňový bubák podle vás?Foto: otevrenazahrada.cz

Vypusťte draka

Pouštět draka můžete jít sami, ale můžete si užít i organizovanou drakiádu. Třeba tu na jižní Moravě v Rosicích u Brna. Středisko volného času Rosice pořádá 12. října akci u kaple Nejsvětější Trojice. Dopoledne probíhá dračí dílnička, kde si můžete létající (ne)stvůru) dle vašich představ vyrobit. Takže tímto je vyřešena námitka, že vám ho minulý rok odnesl vítr. Od 15 hodin svoje výtvory otestujete a necháte je řádně se prolétnout. Těšit se můžete i na soutěže, večerní opékání špekáčků a živou hudbu.

Foto: Profimedia.cz

Ať už si draka vyrobíte, nebo koupíte, pořádně ho provětrejteFoto: Profimedia.cz

Zčokoládujte se v Táboře

V Praze ochutnáte kávu, na čokoládu si zajeďte do Tábora. Bude tu v nabídce ve všech skupenstvích a podobách a čeká tu na vás i kuchařská show, čokoládová řeka, bohatý doprovodný program pro děti, ukázky práce s čokoládou a prohlídky v Muzeu čokolády a marcipánu. Festival bude letos na ulici, což je návrat k původní myšlence. Děti se potkají s Fínou Čokoládou a Čokožroutem.

Foto: Profimedia.cz

Čokoláda, kam se podíváš! V Táboře to bude o víkendu sladkéFoto: Profimedia.cz

Když jsi single...

Čeká nás opravdu nádherný víkend, tak vám nebudeme doporučovat čtení rozsáhlých románů. Ale sbírka povídek populárních českých autorů pobaví a dlouho nezdrží. Žít jako single ukazuje, jak se můžou životy svobodných lišit. Někteří jsou sami dobrovolně a rádi, jiným nic jiného nezbývá. Jsou to lidé osamělí i sobečtí. V povídkách poznáme např. holku, která žije s kočkami a přesvědčuje sebe i okolí, že jí to vyhovuje, nebo vdovu, které se po smrti manžela ulevilo a začíná žít jemu natruc, či tátu od rodiny, který se zrovna rozešel a plánuje si děsně užívat, jen moc neví, jak na to.

Foto: Nakladatelství Listen

Žít jako single, více autorů, Listen, 120 stranFoto: Nakladatelství Listen

Lákají vás podzimní radovánky nebo mlsání? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Související témata:

Načítám