Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

K prázdninám neodmyslitelně patří šťavnaté koláče plné letního ovoce, a proto přichází ten správný čas na jeden kynutý, mřížkovaný a vonící po skořici!

1 hod., 15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 500 g hladké mouky
  • 3 ks žloutků
  • 500 g meruněk
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 špetka soli
  • 80 g cukru moučka
  • 100 ml oleje
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 balení skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Z mléka odlijte třetinu do hrníčku, do kterého rozmíchejte lžíci z odváženého cukru a rozdrobte droždí. Kvásek nechte asi 10 minut vzejít.

02.

Mouku smíchejte se zbylým cukrem, olejem a špetkou soli. Přidejte žloutky, zbylé mléko i kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.

04.

Meruňky rozpulte a vypeckujte, ořechy nahrubo posekejte.

05.

Z vykynutého těsta oddělte třetinu na mřížku a zbylé na pomoučněném vále rozválejte na velikost plechu. Urovnejte ho na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte meruňkami.

06.

Z odloženého těsta vyválejte rukama „hady“, ze kterých sestavte na koláč mřížku. Posypejte ořechy a skořicovým cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Pečte při 180 stupních 20 - 30 minut (záleží na tloušťce těsta) dozlatova. Hotové pocukrujte a podávejte.

Reklama

Související témata:

Načítám