Hlavní obsah

Mřížkový koláč s meruňkami a ořechy

Hodnocení:
(1)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina 15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

K prázdninám neodmyslitelně patří šťavnaté koláče plné letního ovoce, a proto přichází ten správný čas na jeden kynutý, mřížkovaný a vonící po skořici!

Ingredience pro:
1 plech
  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 500 g meruněk
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • sůl
  • 80 g cukru moučka
  • 100 ml oleje
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 skořicový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Z mléka odlijte třetinu do hrníčku, do kterého rozmíchejte lžíci z odváženého cukru a rozdrobte droždí. Kvásek nechte asi 10 minut vzejít.

Krok 2: Mouku smíchejte se zbylým cukrem, olejem a špetkou soli. Přidejte žloutky, zbylé mléko i kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Krok 4: Meruňky rozpulte a vypeckujte, ořechy nahrubo posekejte.

Krok 5: Z vykynutého těsta oddělte třetinu na mřížku a zbylé na pomoučněném vále rozválejte na velikost plechu. Urovnejte ho na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte meruňkami.

Krok 6: Z odloženého těsta vyválejte rukama „hady“, ze kterých sestavte na koláč mřížku. Posypejte ořechy a skořicovým cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 7: Pečte při 180 stupních 20 - 30 minut (záleží na tloušťce těsta) dozlatova. Hotové pocukrujte a podávejte.

ynezorPumanzeSaNyknalC