Článek
I opravdu dobrý nedělní oběd jde zvládnout během chvíle, takže jestli si chcete trošku přispat, a přesto mít oběd ve 12 hodin, česneková omáčka je přesně pro vás. A nezapomeňte, že česnek je zdravý!
Česneková omáčka
V původním receptu se píše: „Rozetři dle potřeby několik stroužků česneku se solí, dej do hrnku, nalij naň trochu polévky slabší a nech to hodně povařiti. Pak zapraš jíškou, přidej trochu pepře a než ji dáš na stůl, zakloktej ji žloutkem rozkloktaným ve smetaně.“
Na 2 porce potřebujete: 4–5 stroužků česneku, sůl, 250 ml hovězího vývaru, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek a špetku pepře. Hodí se třeba k vepřovému steaku (na 2 porce 400 g masa a 2 lžíce olivového oleje) s opečenými bramborami (na 2 porce 4 větší brambory).
Kouzlo tohoto receptu opět dokazuje, že ty nejjednodušší recepty patří zároveň k těm nejlepším. Vše je hotovo během 40 minut!
Nejprve jsem nakrájela brambory na měsíčky a vložila jen na pečicím papíru do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Oloupala jsem česnek (množství záleží na síle jeho chuti, vašich chutích i na tom, s kolika lidmi dnes ještě budete muset mluvit :-). Česnek jsem utřela se solí (stačí jej i prolisovat, pak ale nebude tak jemný) a zalila jsem ho slabším hovězím vývarem. Následně jsem vše asi 15 minut vařila, dokud se česnek nerozvařil.
Mezitím jsem si připravila maso, v tomto případě steak z oříšku (část vepřové kýty). Maso jsem na krajích nakrojila, zlehka osolila a opepřila a opekla na pánvi s trochou olivového oleje. Z každé strany dejte masu asi 3 minuty. Opečené maso jsem vložila ještě na 8 minut k bramborám do trouby vyhřáté na 200 stupňů, aby se propeklo, a přitom zůstalo šťavnaté.
Když bylo maso v troubě, přišel čas na jíšku. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zaprášila ho hladkou moukou. Ve chvíli, kdy začala růžovět, jsem ji přimíchala do vývaru s česnekem (ten v tu chvíli nesmí vřít, takže nezapomeňte stáhnout plamen, ať z jíšky neuvaříte noky! :-)), přimíchala jsem smetanu rozmíchanou s jedním žloutkem, opepřila a vše jsem nechala ještě asi 2 minuty prohřát. Pokud by vám omáčka přišla příliš hustá, můžete ji rozředit trochou mléka. Hotovo!
Spíš než česnekovou byste ocenili cibulovou omáčku? Dá trochu víc práce, ale výsledek stojí za to! Recept najdete v článku Babiččiny recepty: Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou. A kdybyste česneku stále neměli dost, můžete si dát Magdinu česnečku z článku Souboj receptů: Nejlepší vyprošťováky.
Co budete o víkendu vařit vy? Máte radši jednoduchá jídla hotová za pár minut, nebo vám nevadí strávit v kuchyni více času a odpoledne ještě dělat koláče? Napište nám do diskuse pod článkem! Na další dávku skvělých omáček se můžete těšit už v úterním Souboji receptů!