Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Vepřový steak s česnekovou omáčkou

Foto: Petr Makovička

Česneková omáčka se skvělé hodí k vepřovému masuFoto: Petr Makovička

Reklama

Máte chuť na vepřový steak a přemýšlíte, čím ho doplnit? Vyzkoušejte náš dnešní recept na česnekovou omáčku z kuchařky spolku Domácnost. Omáčka je úžasně jednoduchá, chutná, a jestli se večer nechystáte na vysněné rande, vyzkoušet ji je téměř povinnost.

Článek

I opravdu dobrý nedělní oběd jde zvládnout během chvíle, takže jestli si chcete trošku přispat, a přesto mít oběd ve 12 hodin, česneková omáčka je přesně pro vás. A nezapomeňte, že česnek je zdravý!

Česneková omáčka

V původním receptu se píše: „Rozetři dle potřeby několik stroužků česneku se solí, dej do hrnku, nalij naň trochu polévky slabší a nech to hodně povařiti. Pak zapraš jíškou, přidej trochu pepře a než ji dáš na stůl, zakloktej ji žloutkem rozkloktaným ve smetaně.“

Na 2 porce potřebujete: 4–5 stroužků česneku, sůl, 250 ml hovězího vývaru, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek a špetku pepře. Hodí se třeba k vepřovému steaku (na 2 porce 400 g masa a 2 lžíce olivového oleje) s opečenými bramborami (na 2 porce 4 větší brambory).

Foto: Petr Makovička

Český česnek je velmi výraznýFoto: Petr Makovička

Kouzlo tohoto receptu opět dokazuje, že ty nejjednodušší recepty patří zároveň k těm nejlepším. Vše je hotovo během 40 minut!

Nejprve jsem nakrájela brambory na měsíčky a vložila jen na pečicím papíru do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Oloupala jsem česnek (množství záleží na síle jeho chuti, vašich chutích i na tom, s kolika lidmi dnes ještě budete muset mluvit :-). Česnek jsem utřela se solí (stačí jej i prolisovat, pak ale nebude tak jemný) a zalila jsem ho slabším hovězím vývarem. Následně jsem vše asi 15 minut vařila, dokud se česnek nerozvařil.

Foto: Petr Makovička

Česnek utřete se solí, zalijte vývarem a nechte rozvařitFoto: Petr Makovička

Mezitím jsem si připravila maso, v tomto případě steak z oříšku (část vepřové kýty). Maso jsem na krajích nakrojila, zlehka osolila a opepřila a opekla na pánvi s trochou olivového oleje. Z každé strany dejte masu asi 3 minuty. Opečené maso jsem vložila ještě na 8 minut k bramborám do trouby vyhřáté na 200 stupňů, aby se propeklo, a přitom zůstalo šťavnaté.

Foto: Petr Makovička

Nezapomeňte maso po stranách nakrojitFoto: Petr Makovička

Když bylo maso v troubě, přišel čas na jíšku. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zaprášila ho hladkou moukou. Ve chvíli, kdy začala růžovět, jsem ji přimíchala do vývaru s česnekem (ten v tu chvíli nesmí vřít, takže nezapomeňte stáhnout plamen, ať z jíšky neuvaříte noky! :-)), přimíchala jsem smetanu rozmíchanou s jedním žloutkem, opepřila a vše jsem nechala ještě asi 2 minuty prohřát. Pokud by vám omáčka přišla příliš hustá, můžete ji rozředit trochou mléka. Hotovo!

Foto: Petr Makovička

Jíšku na másle dělanou přimíchejte do vývaru a přidejte smetanu se žloutkemFoto: Petr Makovička

Spíš než česnekovou byste ocenili cibulovou omáčku? Dá trochu víc práce, ale výsledek stojí za to! Recept najdete v článku Babiččiny recepty: Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou. A kdybyste česneku stále neměli dost, můžete si dát Magdinu česnečku z článku Souboj receptů: Nejlepší vyprošťováky.

Foto: Petr Makovička

Jednoduché, rychlé a hlavně - dobré!Foto: Petr Makovička

Co budete o víkendu vařit vy? Máte radši jednoduchá jídla hotová za pár minut, nebo vám nevadí strávit v kuchyni více času a odpoledne ještě dělat koláče? Napište nám do diskuse pod článkem! Na další dávku skvělých omáček se můžete těšit už v úterním Souboji receptů!

Reklama

Načítám